Vapaajäähdytys on vain kaunis sana lämmön hukkaamiseen
Edullisena pidetty jäähdytysmuoto onkin teollisuudessa tosi kallis.

Olet keittänyt kattilallisen höyryävän kuumaa lohisoppaa ja haluat saada sen nopeasti jäähtymään. Yksi keino on siirtää keitto jääkaappiin, jolloin jääkaapin kompressori hoitaa viilennyksen. Se kuitenkin kuluttaisi runsaasti sähköä. Kylmänä päivänä on parempi ajatus nostaa astia ulkoilmaan viilenemään.
Samaa periaatetta toteutetaan yleisesti myös teollisuudessa, kun valmistusprosesseissa syntyvistä hukkalämmöistä halutaan päästä eroon. Lohisoppakattilasta poiketen teollisuudessa ylijäämälämpöjä syntyy valtavia määriä.
Kylmää ulkoilmaa hyödyntävää vapaajäähdytystä pidetään taloudellisena ja järkevänä tapana päästä teollisuuden hukkalämmöstä eroon. Edullista se on siihen nähden, että niin saavutetaan jopa 50 % vuotuinen säästö kompressorijäähdytykseen verrattuna.
- Kiepautetaan jäähdytysvesi ulkolauhduttimelle ja annetaan viileän ulkoilman tehdä tehtävänsä. Helppoa ja halpaa, tosi fiksua, eikö niin, kysyy teollisuuden energiankäytön asiantuntija Katri Parovuori.
- No ei, hän vastaa kysymykseensä.
Jos maksat lämmöstä, sitä ei kannata hukata
Suurien lämpömäärien puhaltaminen taivaan tuuliin on silkkaa energianhukkaa, mikäli samanaikaisesti lämpöä ostetaan.
- Sen sijaan, että muka säästetään hukkaamalla ylijäämälämpö ulkoilmaan, kannattaisi se hyödyntää lämmöntuotannossa. Näin saisi tuntuvia säästöjä lämmityskustannuksissa, Katri Parovuori toteaa.
Hyvin usein teollisuuden hukkaamalle ylijäämälämmölle löytyy käyttökohde joko omasta prosessista tai vähintäänkin kiinteistöjen lämmitystarpeista.
Yleensä teollisuusyritys maksaa erikseen kiinteistön lämmityksestä kaukolämpönä, öljynä tai sähkönä.
Myös matalalämpöiset hukkalämmöt ovat arvokkaita. Teollisen lämpöpumpun avulla jo viisitoista-asteista hukkalämpöä pystytään hyödyntämään hyvällä hyötysuhteella.
- Erikoislämpöpumpulla vesi voidaan lämmittää jopa 130 asteeseen, mutta kiinteistön lämmitykseen riittää hyvin 50 - 65 asteinenkin vesi, Katri Parovuori sanoo.
Löydä tarvitsijat ja hyödy myös itse
Energian ei tarvitse olla kertakäyttöhyödyke.
- Sitä ei todellakaan kannata vapaajäähdytyksessä puhaltaa harakoille, kuin selvästi fiksuin ratkaisu on laittaa energia tekemään työ uudelleen, Parovuori sanoo.
Entä jos ylijäämälämmölle ei kerta kaikkiaan löydy omasta takaa mitään käyttötarkoitusta?
- Usein viimeistään naapurista tai kaukolämpöverkosta tarvetta ja maksaja löytyisi. Silloin tuotantoprosessissa syntyvä lämpö ei olekaan enää hukkaa ja jätettä, vaan kannattava tulonlähde, hän muistuttaa.
Tällaisten ekosysteemien uskotaan tulevaisuudessa lisääntyvän, joissa teollisuuden hukkalämpöä hyödynnetään uusiokäytettynä kauko- tai aluelämpöverkossa. Ympäristöystävällistä lämpöä käyttää silloin koko ympäröivä yhdyskunta.
Kannattavaa taloudellisesti ja henkisesti
Oikein mitoitettu hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin tyypillisesti 1 - 5 vuodessa.
Kun hukkalämmöllä korvataan ostoenergiaa, syntyy tuntuvia säästöjä lämmityskustannuksiin ja hiilidioksidipäästöt putoavat merkittävästi.
Tämä on myös konkreettinen maineteko, tietää teollisuuden asiakkaiden parissa työskentelevä Katri Parovuori.
- Ympäristöystävällisyys valmistavassa teollisuudessa ei ole enää pelkkä vihreä arvo. Asiakkaat arvostavat yhä enemmän vastuullisuutta ja valitsevat mielellään toimittajaksi yrityksen, joka tekee aktiivisesti työtä ilmastotavoitteiden eteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katri Parovuori
040 506 3062
katri.parovuori@calefa.fi
Antti Porkka
044 7233 347
antti.porkka@calefa.fi
Sami Rahkola
050 550 6543
sami.rahkola@calefa.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa
Calefa Oy toteuttaa teollisuudelle ja energialaitoksille innovatiivisia kokonaisratkaisuja, joissa tuotannossa syntyviä hukkalämpöjä ja ympäristön puhdasta energiaa jalostetaan uusiokäyttöön. Ratkaisuissa on lyhyt takaisinmaksuaika ja ne pienentävät CO2-päästöjä sekä ostoenergian tarvetta pysyvästi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy
CO2-vapaa lämpölaitos on uusi normaali12.2.2021 08:39:57 EET | Tiedote
Polttamisesta energiantuotannossa voidaan alkaa luopumaan.
Jätevedenpuhdistamon haaleat hukkalämmöt hyötykäyttöön22.1.2021 13:33:03 EET | Tiedote
Hiilineutraali lämpöpumppujärjestelmä syrjäyttää fossiiliset polttoaineet.
Sanoista tekoihin - miten energiatehokkuudessa päästään huipputuloksiin 3.12.2020 08:27:35 EET | Tiedote
Asiantuntijat kertovat askelmerkit siihen, miten teollisuus voi energian uusiokäytöllä leikata tuntuvasti päästöjä ja energiakustannuksia, ja näin tehostaa kilpailukykyään.
Iso kuva kuntoon: Atria parantaa merkittävästi energiankäyttöä3.11.2020 12:45:50 EET | Tiedote
Hukkalämpökartoitus vahvisti käsitystä mittavasta energian uusiokäyttöpotentiaalista. Ensimmäinen Calefan kanssa tehty toteutus osoittautui erittäin kannattavaksi, ja uusia on jo työn alla.
Orion harppaa vastuullisuustavoitteisiin etuajassa8.10.2020 13:44:03 EEST | Tiedote
Orionin Turun tehdasalueen neljän hehtaarin kiinteistöt lämmittää CO2-vapaa lämpöpumppulaitos, joka hyödyntää tuotannon hukkalämpöjä ja ulkoilman energiaa.
Hukkalämmön hyödyntämisjärjestelmä puolittaa Sinituotteen kaukolämpölaskun28.9.2020 13:08:22 EEST | Tiedote
Materiaalien kierrätys Sinituotteella jo osataan. Nyt on vuorossa energian kierrätys.
Mistä tietää, löytyykö omasta tehtaasta hyödynnettäviä hukkalämpöjä, Katri Parovuori?19.8.2020 12:17:52 EEST | Tiedote
Energiaintensiivisellä muovialalla jäähdytystarve on suuri. Asiantuntija näkee sen avaavan hyviä mahdollisuuksia energiatehokkuustoimille sekä tuotannon tehostamiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme