Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Vapaavuori ja Vesikansa: Sote-uudistuksen valuviat eivät ole korjaantuneet eduskunnassa

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin uutta lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta. Helsinki on aikaisemminkin esittänyt lukuisia korjauksia ja muutostarpeita hallituksen esityksiin sekä tuonut muiden suurten kaupunkien kanssa esiin uudistuksen kriittisiä vaikutuksia maamme kunnille ja kaupungeille.

– Kun on kyse isänmaan modernin historian suurimmasta, koko julkisen sektorin ja tärkeimmät peruspalvelumme mullistavasta uudistuksesta, olisi tietenkin toivottavaa, että kokonaisuudesta tehtäisiin mahdollisimman hyvä. Kaupunkien tekemät muutosehdotukset on sivuutettu vedoten muun muassa kiireeseen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo. 

Eduskunta on viimeisimmässä vaiheessa käsitellyt maakunta- ja sote-uudistusta jo tovin, viime kesästä saakka. Toistuvasti esiin nostettuja ongelmakohtia ei ole kuitenkaan edelleenkään korjattu.

– Uudistus heikentää kuntien itsehallintoa, toimivaltaa ja rahoitusasemaa ja tuo tilalle itsehallinnoltaan heikkoja ja toimivallaltaan sekavia maakuntia. Kuntien riippuvuus valtion rahoituksesta kasvaa. Tämä heikentää kaupunkien mahdollisuuksia vastata ketterästi nopean kasvun eteen tuomiin haasteisiin ja hoitaa kasvua kestävällä tavalla. Samoin kaupunkispesifien, monimutkaisten ja eri sektoreiden vahvaa yhteistyötä edellyttävien haasteiden ratkaisussa otetaan iso askel taaksepäin, pormestari Vapaavuori sanoo.

Kaupungin lausunnossa ilmaistaan vahvasti, että uudistuksen toteuttamisen riskit ovat edelleen toteuttamatta jättämistä merkittävästi suuremmat. Helsinki ei voi hyväksyä uudistusta.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta suurin huolemme liittyy palveluketjujen sirpaloitumiseen. Palveluja ei koota ihmisten ympärille, vaan apua pitäisi etsiä sieltä täältä. Erityisen suuria ongelmia uudistuksen myötä olisi tiedossa paljon palveluita tarvitseville ihmisille, kuten asunnottomille. Hallitus keksi aiemmassa vaiheessa yhteensovituksen laastariksi asiakassuunnitelmat. Nyt ne on lähes täydellisesti haudattu käsittelyssä olevasta versiosta ja jäljellä on vain voimattomia suosituksia, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan 7.11.2018 hyväksymät mietintöluonnokset ovat paraikaa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Helsingin kaupunki arvioi, että monia perustuslain kannalta olennaisia kysymyksiä ei ole kuitenkaan pystytty uskottavalla tavalla ratkaisemaan.

– Hyvin selkeänä esimerkkinä on vain ylimalkainen päätös siitä, ettei komission notifiointia haeta valinnanvapauteen liittyen. Tämä luo merkittävän oikeudellisen riskin koko uudistukselle, Vesikansa jatkaa.

– Poikkeuksellista on myös se, että uudistuksen selkeät valuvirheet ja puutteet ollaan nyt selvästi jättämässä lain toimeenpanijoiden ratkaistavaksi. Vastuun ja ongelmien vierittäminen lainsäätäjältä alueiden ratkottavaksi ei ole omiaan takaamaan yhdenvertaista kohtelua maamme eri osissa, Vapaavuori sanoo.

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Puh. 0505933426
paula.katajamaki@hel.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Laura Åvall, pormestarin erityisavustaja, 050 3617 511
Heikki Sairanen, apulaispormestari Sanna Vesikansan erityisavustaja,
045 3579 212

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin päästövähennysohjelma etenee päätöksentekoon: 147 toimenpiteellä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä29.11.2018 16:16Tiedote

Korjattu 30.11. klo 10.40 toimenpiteiden määräksi 147 ja välitavoitteeksi vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia. Helsinki asetti kaupunkistrategiassaan vuosille 2017–2021 kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Helsingissä 80 prosentilla vuodesta 1990. Välitavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma sisältää tarvittavat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 147 toimenpidettä, jotka on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen ja jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin. Lisäksi ohjelmassa on kuvattu mm. Helen Oy:n kehitysohjelmaa ja lähivuosien toimia, hiilinieluja ja päästöjen kompensointia. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee päästövähennysohjelmaa kokouksess

KUTSU MEDIALLE: Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma27.11.2018 14:40Kutsu

Aika: Torstaina 29.11.2018 kello 14.45 Paikka: Finlandia-talo (edustuslämpiö), Mannerheimintie 13 E, sisäänkäynti M4 Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti. Kaupunkistrategian linjausten mukaan Helsinki vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2035 mennessä 80 prosenttia ja kompensoi loput 20 prosenttia. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma on esitys siitä, miten Helsingin kaupunki yhteistyössä kaupunkilaisten ja yritysten kanssa voi käytännössä toteuttaa päästövähennykset. Toimenpideohjelmaa käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa 3. joulukuuta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki esittelevät medialle Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa torstaina 29. marraskuuta kello 14.45. Tilaisuus pidetään Finlandia-talossa (Mannerheimintie 13 E, sisäänkäynti M4). Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus haastatella pormestari Vapaavuorta (kello 15.45 saakka) ja apulaispormestari Sinn

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme