Amnesty International

Vapaus, turvallisuus ja ihmisoikeudet esillä Amnestyn nimikkoteoksessa Lux Helsingissä

Jaa
Taiteilija Immanuel Paxin TRESPASSING-teoksessa aita ja valvontakamera vievät katsojan vapauden, turvallisuuden ja ihmisoikeuskysymysten äärelle. Taiteilija toivoo, että teos toimisi keskustelunkäynnistäjänä. TRESPASSING on yksi Lux Helsinki -festivaalilla nähtävistä valotaideteoksista. Amnesty on mukana teoksessa yhteistyökumppanina.

Valotaiteilija Immanuel Pax haluaa herätellä valotaiteellaan yhteiskunnallista keskustelua. Hänen tänä vuonna Lux Helsinki -valotaidefestivaalilla nähtävässä TRESPASSING-teoksessa keskusteluun nousevat vapaus, turvallisuus ja ihmisoikeudet. Teoksen elementteinä ovat muun muassa valvontakamera ja aita.

TRESPASSING on saanut lopullisen muotonsa vuosien varrella. Idea teoksesta lähti siitä, kun Unkari rakensi aidan Serbian rajalle. Ensimmäiset versiot Pax teki vuonna 2015. Sittemmin konkreettisesti rajatun tilan lisäksi taiteilija alkoi pohtia myös sanan- ja lehdistönvapauden tilaa ja sen rajoittamista.

Hälyttäviä uutisia ihmisoikeuksien heikosta toteutumisesta kertyi lisää niin maailmalta kuin Suomestakin ja pala palalta teos kasvoi ja tuli valmiiksi vuoden 2018 aikana.

”Teoksen pääteemat ovat turvallisuus ja vapaus. Omassa maailmankuvassani molemmat lisäävät toisiaan. Ajattelen, että jos on vapaa, on myös turvassa. Kuitenkin turvallisuuden nimissä rajoitetaan vapautta”, Pax pohtii.

Esimerkkeinä vapauden rajoittamisesta hän käyttää esimerkiksi Suomen tiedustelulakia sekä koko maailmaa koskettavaa pakolais- ja turvapaikanhakijakysymystä.

”Pakolaisleireillä rajoitetaan paljon muutakin kuin vapautta. Aidattuihin pakolaisleireihin laitetaan isot rahat. Ostettu turvallisuus turvaa ainoastaan leirien ulkopuolella eläviä,  ei leireillä asuvia, turvaa hakevia ihmisiä.”

Tiivistetysti voisi sanoa, että teos kritisoi vallankäyttöä.

”Ihmisoikeusjulistus täytti joulukuussa 70 vuotta, ja julistuksen juhlavuosi sopii teoksen teemoihin hyvin. Ihmisoikeusjulistuksen on tarkoitus suojella ihmisiä valtioiden liialliselta vallankäytöltä.”

Ihmisoikeudet esillä siellä missä ihmiset ovat

Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mielestä on tärkeää, että ihmisoikeuskysymykset ovat esillä kaikkialla. Sen puolesta myöskin suosittu talvitapahtuma Lux Helsinki antaa mahdollisuuden muistuttaa laajaa yleisöä ihmisoikeuksien merkityksestä.

“Toimintamme ydin ja lähtökohta tiivistyy valoteemaisessa sanonnassa: On parempi sytyttää kynttilä, kuin kirota pimeyttä. Se myös ilmentää hienosti Lux Helsinkiä, joka valaisee kaupungin keskellä pimeintä talvea. Immanuel Paxin teos tuo esille ihmisoikeuksien yleismaailmallisuuden”, Johansson sanoo.

“Tapahtuman yhteisöllisyydessä näemme samaa kuin ihmisoikeuksien puolustamisessa. Voima on yksittäisissä ihmisissä, jotka kokoontuvat yhteen ja toimivat oikeuksiemme puolesta.”

”Olen todella iloinen, että Amnesty on mukana teoksessa yhteistyökumppanina. Amnesty on vaikuttava toimija, joka lisää teoksen konkreettisuutta”, Pax toteaa.

Valofestivaali Lux Helsinki valaisee kaupungin 5.-9.1. Immanuel Paxin TRESPASSING teos on nähtävillä Finlandia-talon Hesperian puiston päädyssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Vilma Vuorio
Tiedottaja
puh. 0408331532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye