Vapauteen kietoutuu vastuu

Jaa

Jo miljoona Ison-Britannian kansalaista on nostanut eläkepottinsa ennakkoon. Lokakuun Työeläke-lehden reportaasissa britit kertovat valinnanvapaudestaan ja mitä he ovat tehneet könttänä nostetuilla eläkerahoilla.

Työeläke-lehti
Työeläke-lehti

– Raha polttelee. Eläke halutaan nostaa ennakkoon könttänä omalle tilille, koska se on mahdollista. Harva kuitenkaan tietää, mitä on tekemässä, toteaa lontoolaisen sijoitusjätti Fidelity Investmentsin johtaja Richard Parkin.

Britit ovat nostaneet eläkepottinsa ennakkoon. Suomessakin tuhannet ovat päättäneet käyttää valinnanvapauttaan. Tänä vuonna 61 vuotta täyttäneet ovat voineet ottaa kertyneestä työeläkkeestään joko puolet tai neljänneksen maksuun ennen varsinaista vanhuuseläkeikää. Tämän uuden eläkelajin, osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen, valitsee keskimäärin noin tuhat henkilöä kuukaudessa.

– Osittainen eläke houkuttelee, koska se tuo välittömästi lisätuloa talouteen, vaikka eläminen muuten jatkuisi entiseen tapaan, Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto analysoi asiantuntija-artikkelissaan.

Työn muutos tuntuu jo

Työn muutos on tosiasia. Kukaan ei vielä tiedä, onko järisyttävin työn muutos edessä vai jo tapahtunut. Millaista on työ runsaan 20 vuoden kuluttua? Tätä pohtii ajatushautomo Demos Helsingin teemajohtaja Johannes Koponen lehden lähtöjutussa.

– Työhön liittyvissä rakenteissa, asenteissa ja keskustelussa on parantamisen varaa. Pitäisikö jo keksiä uudet rakenteet verotukseen ja toimeentuloturvaan, Koponen kysyy.

Demos ja Sitra yhteistyökumppaneineen julkaisivat alkuvuonna Työ 2040 -raportin. Sen innoittamana Eläketurvakeskus tuotti vaihtoehtoiset skenaariolaskelmat siitä, miten työn muutosten arvioidaan vaikuttavan työeläkemaksuun ja julkisen talouden kehitykseen.

Nuorilta iso peukku eläketurvalle

Talouspuheen täyttämässä uutisvirrassa kesällä julkistetun eläkebarometrin tulos on jäänyt vähemmälle huomiolle. Nuoret luottavat yhteiskunnan instituutioihin – myös eläkkeisiin. Tämä yllätti myönteisesti myös tutkijat.

– Olin odottanut vähän toisenlaisia tuloksia. Tutkimus osoittaa, että nuoret ovat perillä eläkeasioista, Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen toteaa lehdessä.

Digilehteen, Työeläke 4:2017

Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti. Lehteä julkaisee Eläketurvakeskus.

Lisätietoja:

päätoimittaja Kati Kalliomäki, puh. 050 330 1343, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, puh. 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Työeläke-lehti
Työeläke-lehti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme