Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys Helsingissä erittäin hyvällä tasolla

Jaa

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala selvitti loppuvuodesta 2019 varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakkaiden tyytyväisyyttä sähköisellä kyselyllä. Kyselyyn saatiin yli 16 000 vastausta. Vastausten perusteella kokonaistyytyväisyys varhaiskasvatukseen ja esiopetuksen on 6,3/7 ja jopa 52 % vastaajista antoi parhaan arvosanan 7.

Vastaajista suurin osa, 74,3 prosenttia, ilmoitti varhaiskasvatuksen muodoksi varhaiskasvatus päiväkodissa ja 16,1 prosenttia esiopetus. Muut vastaajat olivat leikkipuistojen, perhepäivähoidon, ryhmäperhepäivähoidon, kerhotoiminnan tai vuorohoidon asiakkaita.

Kaikissa varhaiskasvatuksen palveluissa erinomainen kokonaistyytyväisyys

Suomenkielisen kunnallisen varhaiskasvatuksen (pl. leikkipuistot) vastauksia saatiin 12 957 ja kokonaistyytyväisyys oli 6,3/7. Ruotsinkielisen kunnallisen varhaiskasvatuksen vastauksia saatiin 1 047 ja kokonaistyytyväisyys oli 6,1/7. Yksityisten varhaiskasvatuksen kokonaistyytyväisyys oli 6,5/7.

Myönteisinä asioina huoltajat nostivat vastauksissaan henkilökunnan ammattimaisuuden ja lapsen yksilöllisen tukemisen varhaiskasvatuksessa. Huoltajien kokemukset varhaiskasvatuksessa olevien lasten ulkoilun riittävyydestä, suvaitsevaisuuden edistämisestä ja monipuolisen leikin ja toiminnan mahdollisuudesta nousivat kokonaistuloksessa erityisen hyviksi.

Kehittämiskohteiksi vastauksissa nostettiin huoltajien tiedonsaannin lisääminen lapsen tutustumisjaksolla, joskin perhepäivähoidossa tiedonsaantia pidettiin erityisen hyvänä. Lisäksi huolta aiheutti henkilökunnan vaihtuvuus.

”Olemme iloisia vastausten määrästä ja erityisen tyytyväisiä hyviin tuloksiin. Esille nousseista haasteista ja kehittämiskohteista jaamme yhteisen näkemyksen huoltajien kanssa ja jatkamme työtä niiden ratkaisemiseksi. Meneillään on erilaisia toimenpiteitä henkilöstön saatavuuden parantamiseksi ja työolosuhteiden kehittämiseksi. Lisäksi aloitamme saadun palautteen pohjalta työstämään uutta tutustumispakettia perheille varhaiskasvatuksen aloitusvaiheeseen ja kiinnitämme huomiota päivittäiseen toiminnastamme viestimiseen”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Helsinkiin on perustettu pormestari Jan Vapaavuoren toimesta kaupunkitasoinentyöryhmä suunnittelemaan ja toteuttamaan toimenpiteitä varhaiskasvatuksen henkilöstön haastavan rekrytointitilanteen ratkaisemiseksi. Tammi- ja helmikuussa järjestetään kaksi henkilöstötilaisuutta, joissa halutaan erityistesi kuulla henkilöstön näkemyksiä nykyisistä työoloista sekä uusia ratkaisuideoita niiden parantamiseen.

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin ajalla 20.11.-8.12.2019. Kysely osoitettiin niille huoltajille, joiden lapsi osallistuu Helsingissä varhaiskasvatukseen päiväkodissa, esiopetukseen, ryhmäperhepäivähoitoon, perhepäivähoitoon, vuorohoitoon tai kerhotoimintaan leikkipuistossa tai päiväkodissa. Kyselyyn pystyi vastaamaan suomen, ruotsin ja englannin lisäksi myös venäjäksi, somaliksi tai arabiaksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368, Satu.Jarvenkallas@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinkiläinen edelläkävijyys esillä Educa-messuilla20.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Educa-messuilla 24.-25.1. Helsingin messukeskuksessa messuvieraat pääsevät tutustumaan Helsingin koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten pedagogisiin ratkaisuihin henkilöstömme ja oppijoidemme opastuksella. Kerromme myös avoimista työpaikoista, työsuhdeasuntojen tarjonnasta, monipuolisista henkilöstöeduistamme sekä palkitsemisen tavoista Helsingissä. Toimialamme johto on myös tavattavissa osastollamme. Tervetuloa tutustumaan osastolle 6m50 millaista on työskennellä Helsingin kasvatuksessa ja koulutuksessa. Meillä pääset pedagogiikan edelläkävijöiden joukkoon!

Helsingfors går i täten – vi är med på Educa-mässan 20.1.2020 08:00:00 EETTiedote

På Educa-mässan 24-25.1 på Helsingfors mässcentrum har mässbesökarna möjlighet att bekanta sig med Helsingfors daghems, skolors och läroinrättningars pedagogiska lösningar under handledning av personal och lärande. Vi berättar också om lediga arbetsplatser, utbudet av tjänstebostäder samt om våra mångsidiga personalförmåner och olika belöningsformer. Sektorledningen är också anträffbar vid vår monter. Välkommen till monter 6m50 för att bekanta dig med arbetet vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors. Hos oss kan också du bli en föregångare inom pedagogiken!

Ennakkotiedote: kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous 21.1.17.1.2020 12:15:00 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu kevätkauden ensimmäiseen kokoukseen ensi tiistaina 21.1.2020 klo 16.00. Kokouksen esityslista Kasvatuksen ja koulutuksen maksullisten vierailujen hinnaston vahvistaminen Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättänee vahvistaa leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailuista perittävät maksut 1.8.2020 lukien (hinnasto esityksen liitteenä). Leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailut ovat lisääntyneet tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Vierailuja järjestetään vuosittain noin 100 ryhmälle ja noin 1200 osallistujalle. Vierailut hoidetaan tällä hetkellä keskitetysti, eikä niistä peritä korvausta. Maksut otetaan käyttöön lukuvuoden 2020-2021 alussa tai viimeistään, kun digitaalinen kalenteri-, varaus- ja maksualusta on käytössä. Maksut tuloutetaan mukana oleville leikkipuistoille, päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille. Jatkossakin maksuttomina säilyvät yhteistyö- ja verkostokumppanien vierailut, valtiovierailut, kansainvä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme