Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys Helsingissä erittäin hyvällä tasolla

Jaa

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala selvitti loppuvuodesta 2019 varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakkaiden tyytyväisyyttä sähköisellä kyselyllä. Kyselyyn saatiin yli 16 000 vastausta. Vastausten perusteella kokonaistyytyväisyys varhaiskasvatukseen ja esiopetuksen on 6,3/7 ja jopa 52 % vastaajista antoi parhaan arvosanan 7.

Vastaajista suurin osa, 74,3 prosenttia, ilmoitti varhaiskasvatuksen muodoksi varhaiskasvatus päiväkodissa ja 16,1 prosenttia esiopetus. Muut vastaajat olivat leikkipuistojen, perhepäivähoidon, ryhmäperhepäivähoidon, kerhotoiminnan tai vuorohoidon asiakkaita.

Kaikissa varhaiskasvatuksen palveluissa erinomainen kokonaistyytyväisyys

Suomenkielisen kunnallisen varhaiskasvatuksen (pl. leikkipuistot) vastauksia saatiin 12 957 ja kokonaistyytyväisyys oli 6,3/7. Ruotsinkielisen kunnallisen varhaiskasvatuksen vastauksia saatiin 1 047 ja kokonaistyytyväisyys oli 6,1/7. Yksityisten varhaiskasvatuksen kokonaistyytyväisyys oli 6,5/7.

Myönteisinä asioina huoltajat nostivat vastauksissaan henkilökunnan ammattimaisuuden ja lapsen yksilöllisen tukemisen varhaiskasvatuksessa. Huoltajien kokemukset varhaiskasvatuksessa olevien lasten ulkoilun riittävyydestä, suvaitsevaisuuden edistämisestä ja monipuolisen leikin ja toiminnan mahdollisuudesta nousivat kokonaistuloksessa erityisen hyviksi.

Kehittämiskohteiksi vastauksissa nostettiin huoltajien tiedonsaannin lisääminen lapsen tutustumisjaksolla, joskin perhepäivähoidossa tiedonsaantia pidettiin erityisen hyvänä. Lisäksi huolta aiheutti henkilökunnan vaihtuvuus.

”Olemme iloisia vastausten määrästä ja erityisen tyytyväisiä hyviin tuloksiin. Esille nousseista haasteista ja kehittämiskohteista jaamme yhteisen näkemyksen huoltajien kanssa ja jatkamme työtä niiden ratkaisemiseksi. Meneillään on erilaisia toimenpiteitä henkilöstön saatavuuden parantamiseksi ja työolosuhteiden kehittämiseksi. Lisäksi aloitamme saadun palautteen pohjalta työstämään uutta tutustumispakettia perheille varhaiskasvatuksen aloitusvaiheeseen ja kiinnitämme huomiota päivittäiseen toiminnastamme viestimiseen”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Helsinkiin on perustettu pormestari Jan Vapaavuoren toimesta kaupunkitasoinentyöryhmä suunnittelemaan ja toteuttamaan toimenpiteitä varhaiskasvatuksen henkilöstön haastavan rekrytointitilanteen ratkaisemiseksi. Tammi- ja helmikuussa järjestetään kaksi henkilöstötilaisuutta, joissa halutaan erityistesi kuulla henkilöstön näkemyksiä nykyisistä työoloista sekä uusia ratkaisuideoita niiden parantamiseen.

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin ajalla 20.11.-8.12.2019. Kysely osoitettiin niille huoltajille, joiden lapsi osallistuu Helsingissä varhaiskasvatukseen päiväkodissa, esiopetukseen, ryhmäperhepäivähoitoon, perhepäivähoitoon, vuorohoitoon tai kerhotoimintaan leikkipuistossa tai päiväkodissa. Kyselyyn pystyi vastaamaan suomen, ruotsin ja englannin lisäksi myös venäjäksi, somaliksi tai arabiaksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368, Satu.Jarvenkallas@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingforsborna får syssla med egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd nästa läsår18.6.2020 10:55:00 EESTTiedote

Bland de vinnande förslagen i OmaStadi-omröstningen i höstas fanns ett förslag om att öppna skolornas klassrum för teknisk slöjd för hobbyverksamhet. Detta förslag blir nu verklighet. Stadsborna får möjlighet att avgiftsfritt arbeta med sina egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd, det vill säga OmaStadi-verkstäder, från september till maj under läsåret 2020–2021.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 16.6.202012.6.2020 11:15:46 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kevään viimeinen kokous pidetään tiistaina 16. kesäkuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa useita päiväkotien ja koulujen tilahankkeita. Esityslistalla olevat päiväkotien tilahankkeet: lausunto Malmilla sijaitsevan päiväkoti Marmorin sisäilmakorjausten hankesuunnitelmasta lausunto Kalliossa sijaitsevan päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen hankesuunnitelmasta tarveselvitys Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavasta päiväkodista tarveselvitys Malmilla osoitteeseen Jäkälätie 11 toteutettavasta päiväkodista tarveselvitys Kannelmäessä osoitteeseen Soittajantie 10 toteutettavasta päiväkodista Muut lautakunnan esityslistalla olevat tilat: tarveselvitys Kruunuvuorenrannan palvelurakennukseen sijoittuvasta peruskoulusta, päiväkodista ja leikkipuistosta lausunto Roihuvuoren ala-asteen ja esiopetuksen lisätilan hankesuunnitelmasta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme