Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen järjestäminen koronatilanteen muuttuessa

Jaa
Keskustelu koronan vaikutuksista varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen järjestämiseen on jälleen kiihtynyt. Huolta aiheuttaa terveysturvallinen palveluiden käyttö ja keskustelu esimerkiksi joululomilta paluu peruskouluihin suunniteltua myöhemmin.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.kuntaliitto.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

- Julkisen keskustelun perusteella on syytä selventää kunnan roolia ja päätöksentekoa palveluiden järjestämisen tavoista korona-aikana. Nyt mielipiteitä suuntaan ja toiseen esitetään paljon, joka voi aiheuttaa sekaannusta päätöksenteosta, mutta myös huolta perheissä ennen joululomille siirtymistä, sanoo Kuntaliiton hyvinvointi- ja sivistysyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Julkisen keskustelun perusteella on siis vallitsevissa olosuhteissa syytä selventää, mikä taho voi päättää näiden palveluiden järjestämisen tavoista. Kunnassa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen järjestämisen toimivaltasuhteet määräytyvät hallintosäännön mukaisesti. Näiden palveluiden osalta on jo ennen syksyä päätetty varhaiskasvatuksen toimintavuodesta, esiopetuksesta ja peruskoulujen lukuvuodesta.

Varhaiskasvatus

Kaikilla lapsilla on varhaiskasvatuslain mukainen oikeus saada varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatusta on koko koronapandemian ajan järjestetty kaikille sitä tarvitseville lapsille. Palvelun järjestämisessä tulee huomioida kulloinkin voimassa olevat tartuntatautilain mukaiset periaatteet sekä viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset. Varhaiskasvatusta ei voi toteuttaa etäpalveluna.

Esiopetus

Esiopetuksen järjestämistä toteutetaan perusopetuslain mukaisin periaattein. Esiopetusta järjestään vain lähiopetuksena eikä sitä voida järjestää esim. poikkeuksellisin opetusjärjestelyin etäopetuksena.

Esiopetuksen oppilailla tulee olla mahdollisuus käyttää varhaiskasvatuspalveluita myös loma-aikoina.

Perusopetus

Perusopetusta järjestään lähiopetuksena.

Perusopetuksen järjestäminen etäopetuksena

Tällä hetkellä tartuntatautiviranomaisen on ensin tehtävä päätös koulun tilojen sulkemisesta, jonka jälkeen kunta opetuksen järjestäjänä voi tehdä päätöksen etäopetukseen siirtymisestä.

Poikkeukselliset opetusjärjestelyt

Jos tartuntatautiviranomainen on tehnyt päätöksen koulun tilojen tai sen osan sulkemisesta, voi kunta opetuksen järjestäjänä päättää poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä eli etäopetuksesta siten kuin perusopetuslain 20 a §:ssä säädetään.

Etäopetukseen siirtyminen ei ole lainkaan mahdollista esiopetuksen, 1-3 vuosiluokkien, pidennetyn oppivelvollisuuden ja erityisen tuen piirissä olevien sekä perusopetukseen valmistavassa opetuksen olevien oppilaiden osalta. Tartuntatautiviranomaisen on tunnistettava opetuksen järjestäjää sitovat etäopetuksen järjestämistä koskevat rajat.

Loma-ajoista päättäminen

Kunta opetuksen järjestäjänä päättää lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuvasta suunnitelmasta, jossa määrätään opetuksen yleisestä järjestämisestä, opetustunneista ja opetuksen yhteydessä järjestettävästä muusta toiminnasta sekä työajoista, koulun ulkopuolella annettavasta opetuksesta sekä muista tarpeellisista opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista.

Koulujen työ- ja loma-ajat ovat osa kyseistä suunnitelmaa. Kunnan hallintosäännössä on määritelty toimivaltuudet, mikä taho päättää ns. lukuvuosisuunnitelmasta sekä koulujen työ- ja loma-ajoista.

Perusopetuksen lukuvuodesta säädetään perusopetuslain 23 §:ssä.

Lisätiedot:

Terhi Päivärinta
Johtaja, Hyvinvointi- ja sivistysyksikkö, Kuntaliitto

Puh 050 590 4796

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S

Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.

Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote

Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye