Vaasan kaupunki - Vasa stad

Varhaiskasvatuksen kielimentori on pelikaveri lapsille ja esimerkki aikuisille

Jaa

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa työskentelee parhaillaan kaksi kielimentoria. He tukevat päiväkotien pieniä kielenoppijoita sekä ideoivat ja auttavat henkilökuntaa luomaan kielen oppimista tukevia oppimisympäristöjä.

Kielimentorit Hanna Toivonen-Boguslavskiy ja Eivor Berg. Kuva: Vaasan kaupunki
Kielimentorit Hanna Toivonen-Boguslavskiy ja Eivor Berg. Kuva: Vaasan kaupunki

Kielimentorit Eivor Berg ja Hanna Toivonen-Boguslavskiy työskentelevät niiden lasten kanssa, joiden kotikieli on muu kuin suomi tai ruotsi. He ovat myös tärkeitä kumppaneita varhaiskasvatuksen muulle henkilökunnalle.

- Käytännössä työmme on sitä, että pelaamme ja leikimme lasten kanssa, istumme heidän kanssaan lattialla leikkimässä. Esimerkiksi kotileikki on hyvä kielenoppimiseen, koska siinä on mukana sellaista sanastoa, jota ei välttämättä muuten päiväkodin arjessa käytetä, Toivonen-Boguslavskiy kuvailee.

- Myös automatolla leikkiminen on oiva kielenoppimisen paikka, koska siinä käydään läpi värejä, ajoneuvoja ja erilaisia paikkoja, kuten kauppa, pankki ja huoltoasema, lisää Berg.

Kielimentorit ovat mukana päiväkodin arjessa niin ruokailuissa kuin metsäretkilläkin.

Yhteisopettaminen ja kielitietoinen leikkiminen

Toivonen-Boguslavskiy kiertää suomenkielisissä päiväkodeissa ja viettää aina yhden kokonaisen päivän yhdessä ryhmässä. Kerrallaan hän työskentelee 1-3 lapsen kanssa.

Berg työskentelee ruotsinkielisissä päiväkodeissa. Tärkeä osa työtä on yhteisopettaminen ja henkilökunnan mentorointi.

- Viemme päiväkoteihin tietoa ja malleja kielitietoisesta varhaiskasvatuksesta. Käytännössä opetamme henkilökunnalle esimerkiksi, miten lautapelejä voi pelata kielitietoisesti ja tuotamme henkilökunnan tueksi materiaalia ja vinkkejä, Berg kuvailee.

Hankerahoitukselle haetaan jatkoa

Vaasassa suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on jo vuosia työskennellyt varhaiskasvatuksen S2-opettajia (S2 = suomi toisena kielenä)​.

Myös S2-opettaja ohjaa ja tukee varhaiskasvatuksen henkilökuntaa sekä osallistuu lasten yksilö- ja pienryhmäohjaukseen. Lisäksi he tekevät lasten kielitaidon kartoitusta ja arviointia.

Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa ei vielä ole ollut S2-opettajaa, koska kielenoppijalapsia on tähän saakka ollut vain vähän.

- Nyt myös ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on lisääntynyt niiden lasten määrä, joiden kotikieli ei ole suomi tai ruotsi. Tilanteeseen saadaan tällä hetkellä apua kielimentorin avulla, kertoo palvelupäällikkö Hanna Huhtakangas.

Kielimentoreiden toiminta rahoitetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoituksella. Toiminta alkoi tammikuussa 2022 ja päättyy vuoden lopussa. Uusi hankehakemus on jätetty, jotta kielimentorit voisivat jatkaa vielä vuodet 2023-2024. Päätöstä odotetaan lokakuussa.

Yhteyshenkilöt

suomenkielisen varhaiskasvatuksen kielimentori Hanna Toivonen-Boguslavskiy, puh. 040 548 2921, hanna.toivonen@edu.vaasa.fi

ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen kielimentori Eivor Berg, puh. 040 546 4641, eivor.berg@edu.vaasa.fi

palvelupäällikkö Tiina Rintanen, puh. 040 5593281, tiina.rintanen@edu.vaasa.fi

Kuvat

Kielimentorit Hanna Toivonen-Boguslavskiy ja Eivor Berg. Kuva: Vaasan kaupunki
Kielimentorit Hanna Toivonen-Boguslavskiy ja Eivor Berg. Kuva: Vaasan kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Voltti, Watti och Ohmi – Mini-Lifti-bildelningsbilarna fick namn för att underlätta hyrningen1.12.2022 14:58:00 EET | Tiedote

De för vasaborna gemensamma Mini-Lifti-bildelningsbilarna dök upp i gatubilden i september. Samtidigt inleddes en namntävling, där man letade efter ett eget namn för varje bil. Närmare 300 namnförslag kom in, och av dem valdes namnfamiljen Voltti, Waltti och Ohmi. I Vasa har bilarna hittills haft flera hundra användare och redan över 12 000 körkilometer har registrerats.

Voltti, Watti ja Ohmi – Mini-Lifti-yhteiskäyttöautot saivat nimet vuokrausta helpottamaan1.12.2022 14:55:35 EET | Tiedote

Vaasalaisten yhteiset Mini-Lifti-yhteiskäyttöautot ilmestyivät katukuvaan syyskuussa. Samalla käynnistyi nimikilpailu, jossa jokaiselle autolle etsittiin omaa yksilöivää nimeä. Nimiehdotuksia tuli lähes 300, joista voittajaksi valittiin nimiperhe Voltti, Watti ja Ohmi. Mini-Lifteillä on ollut Vaasassa satoja käyttäjiä ja ajettuja kilometrejä on kasassa jo yli 12 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme