Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ryVarhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Varhaiskasvatuksen kriisi ei ratkea kelpoisuuksien väljentämisellä

Jaa
Varhaiskasvatuksen henkilöstövajetta ja siihen liittyviä ratkaisuehdotuksia käsiteltiin pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina 3. marraskuuta Helsingissä. Esitykset varhaiskasvatuslain avaamisesta herättävät tyrmistystä. Varhaiskasvatuksen työvoimapulan ratkaisuksi on kautta aikojen tarjottu alan kelpoisuuksien väljentämistä. Alan arvostuksen ja lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta tämä on kestämätöntä.

Tiedotustilaisuudessa oli yhteinen ymmärrys siitä, että alan koulutusmääriä tulee lisätä ja alan työhyvinvointia parantaa. Sen sijaan parhaillaan kokoontuva Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton valtuusto paheksuu syvästi, että alan työvoimapulan ratkaisuksi esitettiin päiväkodin johtajan kelpoisuuksien väljentämistä. Päiväkodin johtajan kelpoisuuden nostamista kasvatustieteen maisteriksi perusteltiin varhaiskasvatuslain säätämisen yhteydessä sillä, että päiväkotien toiminnasta vastaavan johtajan tehtäviin sisältyy vahvasti varhaiskasvatuksen kuuluvan pedagogiikan ja työntekijöiden pedagogisen osaamisen johtamista ja suunnittelua. Tämä turvataan kaikilta johtajilta vaadittavilla kasvatustieteen maisteriopinnoilla.

Koulutusjärjestelmän jatkumon ja saumattoman yhteistyön turvaa myös se, että perusopetuksen rehtoreilla ja päiväkodin johtajilla on molemmilla kasvatustieteen maisterikelpoisuus. Sosionomeilla on varhaiskasvatuslain mukaan sama mahdollisuus, kuin varhaiskasvatuksen opettajilla jatkaa opintojaan kasvatustieteen maisteriksi ja näin saada kelpoisuus päiväkodin johtajiksi. Pelkällä sosiaalialan koulutuksella ei voi tulla koulutusjärjestelmän johtajaksi. 

Varhaiskasvatusalan kelpoisuudet ovat lapsia, eivät ammattikorkeakoulun koulutuksen vetovoimaa varten

Tiedotustilaisuudessa päiväkodin johtajan kelpoisuuksien väljentämistä perusteltiin sosionomikoulutuksen vetovoiman lisäämisellä. Valtuusto muistuttaa, että henkilöstön kelpoisuudet ovat lapsia, ei ammattikorkeakoulujen koulutusten vetovoimaa varten.  Tilaisuudessa todettiin, että erityisen vaikea tilanne on pääkaupunkiseudulla. On erikoista, että koko valtakuntaa koskevia lainsäädäntöuudistuksia esitetään pääkaupunkiseudun kriisin ratkaisuksi.

Varhaiskasvatus ei tarvitse lakimuutoksia kriisin ratkaisuun, vaan lisää varhaiskasvatuksen opettajia, parannusta palkkaukseen sekä työolosuhteisiin

Jotta varhaiskasvatuksen opettajia olisi riittävästi vuonna 2030, OAJ:n laskelman mukaan heitä pitää kouluttaa vuosittain 1400. Laskelmassa on otettu huomioon nykyisten opettajatehtävissä toimivien eläköityminen, erityisopettajaksi sekä päiväkodin johtajiksi kouluttautuvien ja siirtyvien määrä sekä se, että kelpoisuutta vailla olevien hoitamiin noin 16 prosenttiin varhaiskasvatuksen opettajan virkoja/toimia riittää myös kelpoinen opettaja. Eduskuntapuolueet ovat parlamentaarisesti sitoutuneet koulutuspoliittisessa selonteossa kelpoisuuksien säilyttämiseen. Yliopistot ovat ilmaisseet kykynsä lisätä opettajakoulutuspaikkoja, jos siihen suunnataan rahoitusta. Yliopistollinen opettajakoulutus on edelleen vetovoimainen ja varhaiskasvatuksen aloituspaikat täyttyivät hyvin. Monimuotokoulutukseen oli moninkertainen määrä hakijoita.

Alan palkkausta ja työoloja tulee kehittää voimallisesti

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton valtuusto on samaa mieltä, että vaikea tilanne ratkaistaan yhteistyöllä, mutta sitoutumalla samalla varhaiskasvatuslain edistämiseen. Haasteet tulee ratkaista lasten etu ja varhaiskasvatuslain tavoitteet edellä. Varhaiskasvatusalan ja koulutusten vetovoimaa tulee kasvattaa palkkauksen ja työolosuhteiden parantamisella, ei kelpoisuuksia väljentämällä. On ensiarvoisen tärkeää, että alan palkkausta ja työoloja kehitetään voimallisesti. Tämä edellyttää perusrahoituksen parantamista ja yhteistä tahtotilaa. Vuosikymmeniä jatkunut varhaiskasvatuksen opettajien koulutusvaje ei ole hetkessä korjattavissa, vaan edellyttää pitkäjänteisiä toimenpiteitä. Poikkeuksellisen pitkä siirtymäaika säädettiin tätä ajatellen.

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton valtuusto kokoontuu 3.-4.11.2022 Helsingissä. VOL on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö, joka tekee työtä varhaiskasvatuksen opettajien sekä varhaiskasvatuksen arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta. Liitolla on 14 500 jäsentä.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anitta Pakanen, puheenjohtaja, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto
040 540 8633

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Rautatieläisenkatu 6
00520 Helsinki

https://www.vol.fi/

VOL on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö, joka tekee työtä varhaiskasvatuksen opettajien sekä varhaiskasvatuksen arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta. Liitolla on 14 500 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Tänään vietetään varhaiskasvatuspäivää ja nostetaan varhaiskasvatuksen opettajien osaamista16.3.2023 07:14:21 EET | Tiedote

Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietetään tänään torstaina 16. maaliskuuta. Tämän vuoden Varhaiskasvatuspäivä rakentuu teemalle ”Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen”. Vaikuttava varhaiskasvatus tarvitsee varhaiskasvatuksen opettajia. Käsillä olevan varhaiskasvatuksen opettajapulan taustat ulottuvat varhaiskasvatuslain muutosta kauemmaksi historiassa.

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton viesti kentältä ministereiden varhaiskasvatuksen kriisikokoukseen: Nyt tarvitaan työrauhaa päiväkoteihin, ei varhaiskasvatuslain avaamista!26.10.2022 14:24:06 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajapula vaivaa tällä hetkellä lähes koko maata, mutta tilanne on vakavin pääkaupunkiseudulla. Varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisun avaimet ovat yksinkertaiset: Vuosikymmeniä jatkunut pula opettajista on nyt ratkaistava kouluttamalla yliopistoissa varhaiskasvatuksen opettajia, ei väljentämällä kelpoisuuksia, jota on tarjottu aina varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisuksi. Lisäksi päiväkotien työolosuhteet ja opettajien palkkaus on saatava kuntoon.

VOL tyrmää esityksen varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuksien väljentämisestä19.8.2022 13:18:24 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajia tulee jatkossakin kouluttaa muiden opettajien tapaan yliopistoissa. Esitys viime hallituskaudella laaditun varhaiskasvatuslain avaamisesta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto tyrmää täysin. Varhaiskasvatuslaki vahvisti varhaiskasvatuksen asemaa osana suomalaisten lasten koulutuspolkua ja koulutuksellisen tasa-arvon tuottamisessa. Nyt tämä uhataan romuttaa.

Lastentarhanopettajaliitosta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto25.10.2019 10:38:15 EEST | Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuosi päättyy liiton nimenmuutokseen. Lastentarhanopettajat ovat varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen opettajia, siksi myös Lastentarhanopettajaliitosta tulee nyt Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL. Ruotsinkielinen nimi on Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF ja englanniksi Early Childhood Education Teachers Union (ECE Teachers Union). Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi vielä liiton uudet säännöt, nimenmuutoksen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme