Varhaiskasvatuksen opettajien koulutus on tullut jäädäkseen Kokkolaan

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa alkaa syksyllä 2022 kaksi uutta varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden tuottavaa kandidaattiohjelmaa. Toinen ohjelmista on suunnattu varhaiskasvatuksessa työskenteleville, ja toiseen puolestaan haetaan avoimen väylän kautta. Molemmat ohjelmat toteutetaan monimuotokoulutuksena.
Koulutuksiin valitut opiskelijat suorittavat kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, ja saavat pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen opettajina varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Tutkinnot myöntää Jyväskylän yliopisto.
Avoimen väylä varhaiskasvatuksen opettajan opintoihin
Lisäksi Jyväskylän yliopisto on tehnyt päätöksen kandidaattikoulutuksen perustamisesta Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen. Tämä tarkoittaa, että avoimen väylän kautta haettavasta kandidaatinohjelmasta tulee vakituinen tutkintokoulutus yliopistokeskukseen.
– Olen ylpeä ja erittäin iloinen siitä, että olemme saaneet pitkään tavoitellun varhaiskasvatuksen koulutuksen Kokkolaan. Se tarkoittaa alueelle hyvää varhaiskasvatuksen laatua myös tulevaisuudessa, millä on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Varhaiskasvatuksen uusi vakinaistettu koulutus vahvistaa opiskelumahdollisuuksia alueella ja tarjoaa aikuisopiskelijoille asuinpaikasta riippumattoman korkealaatuisen yliopistokoulutuksen, toteaa yliopistokeskuksen varajohtaja ja kasvatustieteen yksikönjohtaja professori Heidi Harju-Luukkainen.
Pätevöitymiskoulutus työelämässä toimiville varhaiskasvattajille saa jatkoa
Varhaiskasvatuksen osaamiselle on Kokkolassa tarvetta: syksyllä 2021 yliopistokeskuksessa aloitti ensimmäinen varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden tuottava koulutus. Tämäkin koulutus on osa valtakunnallista 1000+ -hanketta, jossa on mukana kuusi yliopistoa.
– 1000+ -koulutus sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen sisäänottoihin myös syksyllä 2022 ja 2023, iloitsee koulutuksesta vastaava yliopistonopettaja Essi Korkeaniemi.
– Laadukkaat monimuotokoulutuksemme, 1000+ ja avoimen väylä, mahdollistavat opiskelun joustavasti, sillä osittainen työssäkäynti opintojen aikana on mahdollista, ja opintoihin voi hakea kauempaakin. Lähiopetusta Kokkolassa on keskimäärin ainoastaan 3 päivänä kuukaudessa, Korkeaniemi ja avoimen väylästä vastaava yliopistonopettaja Katja Sirvio kertovat.
Koulutuksiin haetaan korkeakoulujen yhteishaussa 16.–30.3.2022. Haku tapahtuu Opintopolku.fi-palvelun kautta, josta löytyvät myös valintaperusteet ja koulutusten kuvaukset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
professori Heidi Harju-Luukkainen heidi.k.harju-luukkainen@jyu.fi +358 40 8477 225
yliopistonopettaja Essi Korkeaniemi essi.e.korkeaniemi@jyu.fi +358 50 4330 067
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme