Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton viesti kentältä ministereiden varhaiskasvatuksen kriisikokoukseen: Nyt tarvitaan työrauhaa päiväkoteihin, ei varhaiskasvatuslain avaamista!

Jaa
Varhaiskasvatuksen opettajapula vaivaa tällä hetkellä lähes koko maata, mutta tilanne on vakavin pääkaupunkiseudulla. Varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisun avaimet ovat yksinkertaiset: Vuosikymmeniä jatkunut pula opettajista on nyt ratkaistava kouluttamalla yliopistoissa varhaiskasvatuksen opettajia, ei väljentämällä kelpoisuuksia, jota on tarjottu aina varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisuksi. Lisäksi päiväkotien työolosuhteet ja opettajien palkkaus on saatava kuntoon.

Käsillä olevan haasteen vuoksi ministerit Li Anderson ja Petri Honkonen kutsuivat koolle laajan sidosryhmien joukon keskustelemaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulasta ja tilanteen mahdollisista ratkaisuista. Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto osallistui myös tilaisuuteen. Varhaiskasvatuksen opettajapula vaikuttaa myös pulaan lastenhoitajista, heidän työskennellessä opettajien sijaisuuksissa.

On nähtävissä, että varhaiskasvatuslakia syytetään alan tilanteesta. Tämä ei pidä paikkansa. Varhaiskasvatuslaki on antanut erinomaisen suunnan, joka mahdollistaa koulutusten tuottamaa osaamisen kohdentamisen. Kysymys on varhaiskasvatuksen vaikuttavuuden turvaamiseksi jokaiselle lapselle. Ei ole salaisuus, että laadun vaihtelun ongelmia on, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen toteaa.Tästä on saatu näyttöä Karvin arvioinnissa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumisesta (2019), jossa opettajakoulutuksen saaneiden vastaajajoukon vähyys oli silmiinpistävää. 

Vaatimukset opettaja- ja päiväkodin johtajakelpoisuuden väljentämisestä kriisin ratkaisuun ovat haikailua menneeseen. Ne eivät ole enää vaihtoehtoja. Varhaiskasvatuslakia ei tule missään tapauksessa avata. Tulee muistaa, että varhaiskasvatus on nykyisin osa koulutusjärjestelmää, Pakanen täsmentää. Jo vuosikymmeniä jatkunut pula opettajista on nyt ratkaistava kouluttamalla yliopistoissa varhaiskasvatuksen opettajia, ei väljentämällä kelpoisuuksia, jota on tarjottu aina varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisuksi. Alan yleisen arvotuksen nostamiseksi nämä esitetyt ratkaisuehdotukset ovat erittäin ikäviä.

Pakanen toteaa saaneensa paljon palautetta opettajilta ja päiväkodin johtajilta, että uusi varhaiskasvatuslaki luo nimenomaan toivoa varhaiskasvatuksen kehittämiselle ja on syy jäädä alalle. Poliittinen retoriikka ja poukkoilu luo kentälle epävarmuutta ja levottomuutta. Pakanen toteaa, että tässä kriisissä tätä ei nyt kaivata enää yhtään. Viesti kentältä on se, että nyt kaivataan työrauhaa päiväkoteihin.

Pitkän aikavälin toimenpide on, että varhaiskasvatuksen opettajakoulutusmääriä tulee nostaa ja vakiinnuttaa yliopistoissa. Ilman opettajakoulutuksen saaneita varhaiskasvatuksen opettajia eivät lain tavoitteet ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet toteudu. Osaamisen nostaminen lisää ihan kaikkien työhyvinvointia päiväkodeissa. Lisäksi opettajien palkkauksen ja työolojen suhteen on mahdollisuus tehdä vielä paljon - vaikka heti. OAJ on pitkän työn tuloksena saanut varhaiskasvatuksen opettajat OVTES-järjestelmään. Tämä luo pohjan ja palkkarakenteen, josta kunnat voivat ryhtyä parantamaan opettajien palkkausta – vaikka heti. Kunnat ovat nyt avainasemassa. On tärkeää ryhtyä selkeyttämään kunkin ammattiryhmän toimenkuvaa ja eriyttämään työtehtäviä. Tämä lisää jokaisen ammattiryhmän veto- ja pitovoimaa. Nyt katse sinne missä todelliset ratkaisun avaimet ovat, Pakanen summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Rautatieläisenkatu 6
00520 Helsinki

https://www.vol.fi/

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö. Teemme työtä varhaiskasvatuksen opettajien sekä lapsuuden arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Tänään vietetään varhaiskasvatuspäivää ja nostetaan varhaiskasvatuksen opettajien osaamista16.3.2023 07:14:21 EET | Tiedote

Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietetään tänään torstaina 16. maaliskuuta. Tämän vuoden Varhaiskasvatuspäivä rakentuu teemalle ”Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen”. Vaikuttava varhaiskasvatus tarvitsee varhaiskasvatuksen opettajia. Käsillä olevan varhaiskasvatuksen opettajapulan taustat ulottuvat varhaiskasvatuslain muutosta kauemmaksi historiassa.

Varhaiskasvatuksen kriisi ei ratkea kelpoisuuksien väljentämisellä3.11.2022 17:13:17 EET | Tiedote

Varhaiskasvatuksen henkilöstövajetta ja siihen liittyviä ratkaisuehdotuksia käsiteltiin pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina 3. marraskuuta Helsingissä. Esitykset varhaiskasvatuslain avaamisesta herättävät tyrmistystä. Varhaiskasvatuksen työvoimapulan ratkaisuksi on kautta aikojen tarjottu alan kelpoisuuksien väljentämistä. Alan arvostuksen ja lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta tämä on kestämätöntä.

VOL tyrmää esityksen varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuksien väljentämisestä19.8.2022 13:18:24 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajia tulee jatkossakin kouluttaa muiden opettajien tapaan yliopistoissa. Esitys viime hallituskaudella laaditun varhaiskasvatuslain avaamisesta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto tyrmää täysin. Varhaiskasvatuslaki vahvisti varhaiskasvatuksen asemaa osana suomalaisten lasten koulutuspolkua ja koulutuksellisen tasa-arvon tuottamisessa. Nyt tämä uhataan romuttaa.

Lastentarhanopettajaliitosta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto25.10.2019 10:38:15 EEST | Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuosi päättyy liiton nimenmuutokseen. Lastentarhanopettajat ovat varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen opettajia, siksi myös Lastentarhanopettajaliitosta tulee nyt Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL. Ruotsinkielinen nimi on Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF ja englanniksi Early Childhood Education Teachers Union (ECE Teachers Union). Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi vielä liiton uudet säännöt, nimenmuutoksen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme