Naantalin kaupunki

Varhaiskasvatuksen palveluihin ollaan Naantalissa erittäin tyytyväisiä

Jaa

Naantalin varhaiskasvatuksen palvelut saivat perheiltä kokonaisarvosanaksi 4,5. Yli 90 prosenttia vastaajista piti palveluita riittävinä.

Kuva: Timo Jakonen
Kuva: Timo Jakonen

Naantalilaisissa perheissä ollaan varhaiskasvatuksen palveluihin erittäin tyytyväisiä, käy ilmi kaupungin tekemästä asiakastyytyväisyyskyselystä. Kyselyssä Naantalin varhaiskasvatuksen palvelut saivat asteikolla 1–5 yleisarvosanaksi 4,5. Vuonna 2018 vastaava luku oli 4,28.

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin päiväkotien, perhepäivähoidon ja avoimen varhaiskasvatuksen toimintojen asiakkaille. Sähköinen kysely oli vastattavissa 26.3.–28.4.2021, ja vastauksia saatiin 390. Säännöllisesti kahden vuoden välein toteutettavan kyselyn tarkoituksena on toimia varhaiskasvatuksen kehittämistoiminnan tukena.

Pääsääntöisesti tyytyväisyyskyselyssä arvioitiin toiminnan toteuttamista ja toiminnan sisältöjä asteikolla 1–5; mitä suurempi arvo, sitä positiivisempi arvio. Kaikilla kysytyillä osa-alueilla vastausten keskiarvo oli yli 4 eli erittäin hyvä.

Erityisen positiivisina asiakkaat kokivat vastaanoton varhaiskasvatuksessa (ka 4,7), suvaitsevaisuuteen kannustamisen toiminnassa ja kaikkien hyväksynnän (ka 4,7) sekä varhaiskasvatuksen positiivisen ilmapiirin (ka 4,5).

– Meidän henkilökuntamme on erittäin ammattitaitoista, sensitiivisyydellä ja sydämellä työhönsä, lapsiin ja perheisiin suhtautuvaa. Tämä näkyy kyselyn vastauksissa, iloistee Naantalin varhaiskasvatuksen johtaja Kaisa Rantala.

Vastaajista 91,8 prosenttia koki, että nykyiset Naantalin varhaiskasvatuksen tarjoamat palvelut ovat laajuudeltaan ja sisällöltään naantalilaisille perheille riittäviä. Vuonna 2018 vastaava luku oli 83 %.

– Viimeisen neljän vuoden ajan varhaiskasvatuksen palvelujen kokonaisuutta on yhdessä koulutuslautakunnan kanssa systemaattisesti kehitetty. On muun muassa aloitettu puistotoiminta ja lapsiparkki keskustassa ja saariston alueen perhetyötä on lisätty. Lisäksi varhaisen tuen perheohjaus ja varhaiserityiskasvatuksen kehittämistyö näkyvät varmasti tässä hyvässä prosenttiluvussa, Rantala jatkaa.

Epidemiavuosi näkyi palvelussa

Tänä vuonna asiakastyytyväisyyskyselyssä kysyttiin myös koronatilanteeseen liittyen. Vastaajista 60,6 % kertoi, että koronaepidemia on vaikuttanut varhaiskasvatuspalveluun. Avoimissa vastauksissa kuvattiin esimerkiksi henkilöstön ja asiakkaiden vuorovaikutuksen vähentyneen ja toiminnallisuuden muuttuneen esim. retkien ja vanhempainiltojen perumisten myötä. Reilu yhdeksän kymmenestä koki, että varhaiskasvatuksen tiedottaminen oli riittävää korona-aikana.

– Viime vuosi on ollut henkilökunnallemme erittäin rankka erilaisten koronarajoitusten ja täysien ryhmien vuoksi. Siitä huolimatta on jaksettu joustaa ja tehdä laadukasta ja hyvää varhaiskasvatusta, Rantala toteaa.

– Kaupunkitasolla meidän tuleekin kiinnittää huomioita henkilöstömme työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen. Panostusta henkilöstöön tarvitaan, jotta voimme jatkossakin iloita näistä hyvistä tuloksista, hän painottaa.

Vastaajasta 66,8 % kertoi saaneensa lapselleen ja perheelleen tukea haastavissa tilanteissa. Varhaiskasvatuksen perheohjaus ei ollut kuitenkaan suurimmalle osalle tuttu palvelu. Perheohjaus on matalan kynnyksen palvelu, jossa pyritään neuvonnan, palveluohjauksen ja yhdessä tekemisen kautta löytämään vastauksia perheiden pulmatilanteisiin.

– Vaikka naantalilaiset lapset ja perheet pääosin voivat hyvin, on meillä myös lapsia ja perheitä, jotka todella tarvitsevat apua ja tukea. Arjen varhaiskasvatus päiväkodeissa, perhepäivähoidossa, esiopetuksessa sekä varhaiserityiskasvatus, perheohjaus ja avoimet palvelut luovat kokonaisuuden, jolla monipuolisesti tuetaan lasten kasvua ja oppimista sekä perheiden hyvää arkea. Tätä työtä emme kuitenkaan tee yksin. Tärkeää on jatkossakin tehdä kunnan sisällä vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Yhteistyöllä saavutetaan hyvinvoivin kunta, Rantala uskoo.

Naantalin varhaiskasvatus sai asukkailta hyvät arviot myös Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2020 -kyselyssä. Kyselyssä 88 prosenttia naantalilaisista vastaajista piti varhaiskasvatuksen päivähoitopalveluita sekä esiopetusta hyvin hoidettuina. Tutkimuksessa mukana olleiden 43 kunnan keskiarvo oli varhaiskasvatuksen osalta 74 % ja esiopetuksen osalta 77 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Rantala
varhaiskasvatusjohtaja
Naantalin kaupunki
040 669 3926
kaisa.rantala@naantali.fi

Kuvat

Kuva: Timo Jakonen
Kuva: Timo Jakonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Uusi seinämaalaus tuo väriä Karvetin alikulkukäytävään7.9.2021 12:45:59 EEST | Tiedote

Karvetin kevyenliikenteen alikulkukäytävään on valmistunut uusi julkinen taideteos. Värikkään seinämaalauksen Aurinkotien ja Ripikadun yhdistävään alikulkuun ovat toteuttaneet taiteilijat Hans-Peter Schütt ja Miina Laine. Seinämaalaus on toteutettu spraymaaleilla sapluunoiden avulla. Siinä on kuvattu kaksi hahmoa, jotka uivat tai lentävät eteenpäin eri suuntiin ja joiden katseet kohtaavat. Laine ja Schütt kuvailevat hahmoja lempeiksi ja iloisiksi. Mukana teoksessa on myös liikennekasvatuksellinen puoli, sillä hahmojen liikkeen suunta osoittaa kevyenliikenteen kulkusuuntia. – Teoksella haluamme tuoda iloa ja levittää hyvää mieltä niille lapsille ja nuorille, jotka liikkuvat tällä alueella. Emme voita mitään olemalla tylyjä toisillemme – kannattaa uskaltaa olla ystävällinen toisille, Miina Laine kiteyttää ajatusta teoksen taustalla. Sekä Schütt että Laine ovat kotoisin Naantalista ja alikulun alue ja sen toisella puolella sijaitseva Karvetin monitoimitalo ovat heille tuttuja paikkoja. Mo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme