Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Varhaiskasvatuksen valvontaohjelma 2023–2025 – keskiössä varhaiskasvatuksen järjestämisen ennakollinen valvonta

Jaa
Aluehallintovirastojen ja Valviran laatima varhaiskasvatuksen valvontaohjelma on suunnattu kunnallisille ja yksityisille varhaiskasvatuksen järjestäjille. Tavoitteena on yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen järjestämisen ohjausta ja valvontaa. Ennakollisella valvonnalla pyritään varmistamaan lasten laadukas varhaiskasvatus.

Vuosien 2023–2025 varhaiskasvatuksen valvontaohjelmassa kuvataan varhaiskasvatuksen valvonnan keskeiset periaatteet, toimintaa ohjaavat normit ja toimintatavat sekä määritellään vuosittaiset painopistealueet, joihin erityisesti tulee kohdistaa ennakollista ohjausta ja neuvontaa. Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman ovat yhteistyössä laatineet aluehallintovirastot ja Valvira.

Varhaiskasvatuksen valvontaohjelma on valtakunnallinen, ja se koskee niin kunnallisia kuin yksityisiä varhaiskasvatuksen järjestäjiä. Valvontaohjelma tavoitteena on yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen ohjausta ja valvontaa. Vuosina 2023–2025 valvontakohteena ovat:

  • yksityisen varhaiskasvatuksen lupamenettely 
  • kuntien valvontaosaamisen vahvistaminen 
  • omavalvonnan ohjaus (yksityinen varhaiskasvatus) 
  • lapsen oikeus tukeen varhaiskasvatuksessa 
  • täydentävä varhaiskasvatus

Ennakollinen valvonta tukee laadukasta varhaiskasvatusta

Valvontaviranomaisten eli Valviran, aluehallintovirastojen ja kuntien on toteutettava valvontaa ensisijaisesti antamalla varhaiskasvatuksen järjestäjälle tarpeellista ohjausta ja neuvontaa sekä seuraamalla toiminnan kehitystä yhteistyössä toiminnan järjestäjän kanssa.

Ennakollista valvontaa ovat mm. ohjaus ja neuvonta, koulutus, tiedottaminen, ohjauskäynnit ja yksityisen varhaiskasvatuksen omavalvonnan kehittäminen.

Ennakollisen valvonnan tukemiseksi vuonna 2023 keskitytään

  • sujuvoittamaan lupamenettelyä 
  • parantamaan kuntien valvontaosaamista (mm. täydennyskoulutus) 
  • satsaamalla täydentävän varhaiskasvatuksen valvontaan 
  • kehittämään yksityisen varhaiskasvatuksen omavalvontasuunnitelmia (Valviran valvonta ja ohjaus yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa)
  • parantamaan lapsen oikeutta tukeen (mm. täydennyskoulutus).

Valvonnan vaikuttavuutta seurataan ja ohjelmaa päivitetään

Aluehallintovirastot ja Valvira arvioivat vuosittain valvontatoimenpiteiden ja -menetelmien vaikuttavuutta. Se tehdään kokoamalla tieto tehdyistä valvontatoimenpiteistä ja analysoimalla tietojen pohjalta nousseet ilmiöt. Ilmiöiden pohjalta vuoden 2023 aikana valvontaohjelmaa päivitetään vuodelle 2024. 

Valvontaohjelman toteuttaminen voi tuottaa tietoa myös muista teemoista kuin niistä, jotka kuuluvat valvontaohjelman painopistealueisiin. Näin ollen tulevia painopistealueita voidaan täsmentää ja määritellä tarpeen mukaan.  

Lisätietoa:

#vakavalo23 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska, p. 0295 018 815, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi


Ylitarkastaja Hanna-Leena Sippola, p. 0295 209 350, Valvira, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, etunimi.sukunimi@valvira.fi 

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.

Soveltavan liikunnan työkirja on kuntien uusi työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) yhteistyönä tuottama soveltavan liikunnan työkirja on kehitetty kuntien apuvälineeksi tukemaan toimintarajoitteisten henkilöiden liikunnan suunnittelua. Tavoitteena on edistää liikuntapalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kansalaisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia aktiiviseen elämäntapaan. Kaikille avoin webinaari työkirjan julkistamisesta järjestetään 30.5.2023 klo 9–11.

Regionförvaltningsverket övervakade indrivningsbyråernas indrivningskostnader för företagsfordringar och deltog i lagberedningen 202225.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket övervakade intensifierat att de maximibelopp som ställts för indrivningskostnaderna för företagsfordringar iakttas. Indrivningslagen ändrades 1.5.2022. Tillsynsbeslut fattades bland annat om indrivningskostnader för företagsfordringar och om att reservera tillräcklig betalningstid för gäldenärerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme