Aluehallintovirasto

Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman tulokset vuodelta 2020 hyviä – vuonna 2021 valvotaan ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta

Jaa

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat tehneet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista valvontaa vuoden 2020 alusta. Kunnallisiin päiväkoteihin kohdistuneen henkilöstömitoituksen valvonnan tulokset olivat hyviä. Vuonna 2021 valvonta kohdistuu päiväkotien ryhmäkokoihin. Myös henkilöstömitoituksen valvontaa jatketaan. Valvonnalla vahvistetaan lapsen edun toteutumista varhaiskasvatuksessa.

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat laatineet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman. Tämän valvontaohjelman mukainen valvonta alkoi vuoden 2020 alussa. Valvonnassa tarkasteltiin valtioneuvoston asetuksessa määriteltyä päiväkotien lasten ja henkilöstön määrän välistä suhdelukua.

Aluehallintovirastot selvittivät 265 kuntaan lähetetyn kyselyn avulla kunnallisen 1155 päiväkodin lasten ja henkilöstön päivittäiset lukumäärät kahdelta viikolta koko päiväkodissa (tilanne 8.12.2020). Valvonnan tulokset olivat hyviä: asetuksessa määritellyn lasten ja henkilöstön välisen suhdeluvun ylityspäiviä oli tarkastelujakson aikana vain 52.

Vuonna 2021 valvontaohjelman mukainen valvonta kohdistuu kunnallisten päiväkotien ryhmäkokoihin. Ryhmässä voi olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia. Ryhmäkoon valvonnan ohella myös henkilöstömitoituksen valvontaa jatketaan. Kuntiin tehtävän kyselyn lisäksi aluehallintovirastot tekevät ennalta ilmoittamattomia tai ennalta ilmoitettuja tarkastuskäyntejä valvontatarpeen mukaan.

Valvira ja aluehallintovirastot toteuttavat suunnitelmallista valvontaa valtakunnallisen varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaisesti. Valtakunnallisen valvontaohjelman tavoitteena on valtakunnallisesti yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen ohjausta ja valvontaa.Valvontaa voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #vakavalo2021 sekä aluehallintoviraston ja Valviran verkkosivuilla.

Lue lisää:

Varhaiskasvatuksen valtakunnallinen valvontaohjelma

Lisätietoja

Aluehallintovirastot

johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska, puh. 0295 018 815, etunimi.sukunimi@avi.fi

Valvira

ylitarkastaja Satu Räsänen, puh. 0295 209 637, etunimi.sukunimi@valvira.fi
Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme