Hyvinvointiala HALI ry

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan parannuksia lapsiperheille, ei uutta byrokratiaa

Jaa

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun hallituksen esityksestä, joka tekisi yksityisestä varhaiskasvatuksesta luvanvaraista. Hyvinvointiala HALI ry katsoo, että luvanvaraisuus ei toisi hyötyjä lapsiperheille vaan lisäisi byrokratiaa ja kustannuksia.

Hyvinvointiala HALI ry huomauttaa, että hallituksen esityksen tavoitteet voidaan toteuttaa nykylainsäädännön puitteissa. Uusi laki vain vaikeuttaisi jo nykyisin hankalaa varhaiskasvatuksen tilannetta.

– Yksityisen ja julkisen varhaiskasvatuksen yhdenmukainen laatu on lakisääteisenä vaatimuksena jo nyt: kunnan pitää palveluita hankkiessaan varmistaa, että ostettavan palvelun laatu vastaa kunnan tuottaman varhaiskasvatuksen laatua. Luvanvaraisuus ei lisää lapsen etua.Se luo uutta byrokratiaa aluehallintovirastoihin, Valviraan ja kuntiin lisäten samalla varhaiskasvatuksen julkisia kustannuksia, huomauttaa HALIn johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki.

Myös hallituksen esityksen tavoite siitä, että yksityisen varhaiskasvatusyksikön toimintaa ei voisi aloittaa ilman viranomaistarkastusta, toteutuu jo nykyjärjestelmässä.

– Sekä kunnat että aluehallintovirastot tarkastavat nykyisin uudet varhaiskasvatusyksiköt, ja yksityiset tuottajat toimittavat niille vaadittavat asiakirjat, Närkki sanoo.

HALI pitää ongelmallisena, että luvanvaraisuus koskisi vain yksityistä ostopalveluna, palvelusetelillä ja yksityisen hoidon tuella tuotettavaa varhaiskasvatusta. Samaa palvelua tarjoavalla kunnallisilla päiväkodeilla, perhepäivähoidolla ja ryhmäperhepäivähoidolla olisi luonnollisesti oltava samat säännöt.

– Miksi edes keskitytään tekemään lisäsääntelyä yksityiseen varhaiskasvatukseen, jonka osuus on viidennes kaikesta varhaiskasvatuspalvelusta? Miten julkista varhaiskasvatusta aiotaan jatkossa valvoa? Esimerkiksi Helsingissä on enemmän päteviä työntekijöitä yksityisissä kuin julkisissa päiväkodeissa.

HALIn mielestä hallituksen on luovuttava esityksestä ja keskityttävä asioihin, jotka auttavat lasten mahdollisuutta saada laadukasta varhaiskasvatusta. Samaa mieltä lakiesityksestä antamissaan lausunnoissa olivat esimerkiksi aluehallintovirastot, Kuntaliitto, Talentia ja Oulun kaupunki.

– Perheitä auttaisi erityisesti, jos palvelusetelin arvo saataisiin vihdoinkin ajan tasalle. Kunnan yksipuolisesti päättämä palvelusetelin arvo on liian pieni suhteessa varhaiskasvatuksen kustannuksiin. Perheille jää enemmän maksettavaa kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Tässäkin mielessä yksityinen ja julkinen palvelu on saatava samalle viivalle. Perheillä pitää olla oikeus valita paras varhaiskasvatuspaikka lapsilleen lompakon koosta riippumatta, Närkki päättää.

HALIn lausunnon hallituksen esityksestä voi lukea linkin takaa.

Lisätietoja:

Aino Närkki

johtava asiantuntija

0400436438, aino.narkki@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry:n kantelu oikeuskanslerille: Tehostetun palveluasumisen lupaharkinta ei perustu lakiin ja kohtelee eriarvoisesti julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia5.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutoimijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samaa julkista palvelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme