Värikäs ja maukas porkkana on erinomainen juures

Porkkana (Daucus carota) on sarjakukkaisiin kuuluva kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä vuotena se kasvattaa juuren, joka on kasvitieteellisesti mukula. Tämä maanalainen osa kerää vararavintoa, jonka turvin kasvi talvehtii ja kukkii seuraavana vuonna tuottaen siemeniä. Porkkanaa kasvaa villinä etelämpänä Euroopassa, mutta Suomen talvi on liian ankara talvehtimiselle.
Porkkanan juuret juontavat Keski-Aasiaan, missä villiporkkanoista valikoitui viljelykelpoisia, vahvajuurisia yksilöitä. Suomessa porkkanaa on viljely 1600-luvulta lähtien.
Alun perin porkkanat olivat pääosin purppuranvärisiä, punaisia tai valkoisia. Hollantilaiset onnistuivat jalostamaan näistä vaihtoehdoista meillä suosituimman oranssin porkkanan, jonka väri kuvastaa samalla Alankomaiden kuningashuoneen Orania-Nassaun kuningassuvun tunnusväriä.
Porkkanan lähisukulaisia ovat muun muassa kumina, koiranputki ja palsternakka.
Porkkana tekee hyvää keholle
Ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan porkkana on loistava. Se sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia, jota saa sopivan päiväannoksen keskikokoisesta porkkanasta.
Elimistössä beetakaroteeni muuttuu rasvaliukoiseksi A-vitamiiniksi, jolla on tärkeä rooli muun muassa silmien terveydelle, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä sekä tulehdusten ehkäisijänä. Tämä vitamiini suojaa muun muassa ihon solukoita auringonvalolta ja muilta happiradikaaleilta.
Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita, kuten seleeniä, kaliumia ja kalsiumia.
Sadassa grammassa porkkanaa on energiaa 33 kcal. Suurin osa energiasta tulee hiilihydraateista, rasvaa ja proteiinia porkkanassa ei juurikaan ole. Porkkana sopii niin keventäjän, karppaajan kuin herkkusuunkin lautaselle. Porkkanat ovat myös kuidun lähde. Kuitua on toki monissa muissakin kasviksissa, mutta porkkanoiden etuna on niiden monipuolisuus – porkkanoita popsii mielellään monin eri tavoin valmistettuna, ja samalla ollaan lähempänä ravitsemissuositusten mukaista 500 gramman päivittäistä kasvispottia. Porkkanoiden rouskuttelu tarjoaa työtä myös hampaille.
Hyvin säilyvää ja syötävää naatista juureen
Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä kuten omena, avokado ja tomaatti. Hieman itäneenäkin se on usein täysin käyttökelpoinen. Porkkana on hyvä valinta ostoskoriin, sillä se taipuu moneen muotoon ja makuun niin raakana kuin kypsänäkin. Sen voi hyödyntää kokonaan juuresta naattiin saakka, sillä naatista saa valmistettua erinomaista pestoa, jossa basilikan voi korvata naateilla.
Sujauta oranssia hehkua ja makeaa makua uuniruokiin, laatikoihin ja lämpimiin salaatteihin
Porkkanan suosion taustalla on sen mieto, hivenen makea maku. Mietous antaa tilaa muiden raaka-aineiden aromeille ja makeus sopii hyvin yhteen erilaisten mausteiden − kuten kanelin, neilikan, yrttien, chilin, inkiväärin, hunajan ja valkosipulin kanssa.
Porkkana on lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa, sekä arki- että juhlapöydässä. Se tuo mehevyyttä lähes kaikkiin ruokiin ja sen avulla voidaan keventää ruokavaliota sekä korvata arvokkaampia raaka-aineita. Monille porkkana on helppo naposteltava ihan sellaisenaan ja erityistä herkkua raasteen muodossa. Monipuolisuutensa vuoksi se sopii vaikka kokonaisen menun teemaksi: alkupalaksi sosekeittoa, pääruoaksi porkkanalettuja ja aterian kruunuksi kuohkeaa porkkanakakkua, tuota klassikkojen klassikkoa.
Porkkana taipuu myös huippuravintoloiden ruokalistoille. Monipuolisena raaka-aineena se tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia reseptien kehittelyyn esimerkiksi pikkelöitynä, fermentoituna sekä erilaisten jälkiruokien kuten jäätelöiden, sorbettien ja kakkujen perustana.
Tiesitkö tätä:
- Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.
- Myynnissä oleva porkkana on pääsääntöisesti kotimaassa kasvatettua. Sitä viljelee ammattimaisesti noin 300 puutarhayrittäjää yli 1700 hehtaarin peltoalalla. Luomuporkkanaa viljelee noin 40 yritystä.
- Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.
Kokeile porkkanaa myös:
- raasteena kaurapuurossa ja raakakakkupalleroissa
- mehuna tyrnin kanssa sekoitettuna
- soseena pastassa ja risotossa
- makeana hillona tai marmeladina
- paahdettuna hot dogin välissä
- friteerattuna juureslastuissa
- pikkelöitynä kukkakaalin ja retiisin kanssa
- savustettuna ja sitruksella marinoituna (porkkala).
Kurkkaa myös herkulliset porkkareseptit:
Porkkanakauratto ja paahdettua porkkanaa
Porkkana-puolukkakakku
Reseptit nettisivuillamme: https://www.mtk.fi/-/porkkana-23
Lisätiedot:
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, puutarha ja kasvinterveys, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Ratkaisu tyhjenevän maaseudun haasteisiin - Talo maalta -palvelu yhdistää tyhjät pientalot ja maallemuutosta haaveilevat23.5.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Lähes miljoona maallemuutosta haaveilevaa ihmistä tavoittaa nyt helpommin tyhjillään olevien pientalojen omistajat. Kiitos Talo maalta -palvelun! Tämä maaseudun elinvoimaa vahvistava ilmainen verkkopalvelu tarjoaa ratkaisun vakavaan kohtaanto-ongelmaan, jossa jopa 200 000 pientaloa maaseudulla ympäri Suomea seisoo tyhjillään.
MTK:n johtokunta hallitusneuvottelijoille: Maatalous ei kestä nyt leikkauksia16.5.2023 10:58:18 EEST | Tiedote
MTK:n johtokunta tyrmää julkisuudessa esillä olleet, maataloudelle kaavaillut budjettileikkaukset. Tiistaina koolla ollut johtokunta totesi ymmärtävänsä hallitusneuvottelijoiden pakon julkisen talouden tasapainottamiseen, mutta kustannuskriisin riepottelema maatalous ei siihen tässä vaiheessa voi osallistua. ”Tarvitsemme ensin rahaa markkinoilta. Historian syvimmästä kriisistä ei ole vielä toivuttu. Leikkaukset olisivat isku paitsi maatiloille, myös iso riski Suomen huoltovarmuudelle ja suomalaisten ruokaturvalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.
Tervetuloa seuraamaan lehmien kesäkauden aloitusta - Lehmät lasketaan laitumelle 1.6. Valtimolla12.5.2023 09:42:05 EEST | Kutsu
Meillä on ilo kutsua teidät seuraamaan lehmien kesäkauden aloitusta Mäntysaaren tilalle Valtimolle torstaina 1.6.2022 klo 9-13. Tapahtumassa lehmät pääsevät nauttimaan vihreästä nurmesta pitkän talvitauon jälkeen. Samalla tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden oppia lisää suomalaisesta maataloudesta ja maaseudun elinkeinoista.
YHTEINEN TIEDOTE: Julkiset ruokahankinnat tulee saattaa elintarvikemarkkinavaltuutetun toimivallan piiriin9.5.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Elintarvikemarkkinavaltuutettu sekä ruoka-alan etujärjestöt katsovat, että julkisten ruokahankintojen sopimukset tulee elintarvikemarkkinalain muutoksella saattaa nykyistä tiiviimmin elintarvikemarkkinavaltuutetun toimivallan piiriin. Elintarviketuotannon kustannuskriisissä julkisten hankintojen sopimukset ovat osoittautuneet erittäin jäykiksi ja johtaneet tavarantoimittajien kannalta kohtuuttomuuksiin. Tulevalta hallitukselta odotetaan toimia elintarvikemarkkinoiden toiminnan parantamiseksi koko ketjun yhteistyönä.
MTK, SLL ja WWF: METSO- ja Helmi-ohjelmien rahoitus turvattava8.5.2023 09:07:44 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi vetoavat muodostettavaan hallitukseen luonnon monimuotoisuutta parantavien ohjelmien rahoituksen turvaamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme