Arktinen Banaani

Värikäs opaskirja johdattaa Tallinnan uuteen ytimeen, esikaupunkeihin

Jaa

Tallinna on jo kauan ollut lähellä suomalaisten sydämiä, ja nykyisin sen voi laskea suosiotaan kasvattavan lähimatkailun kohteeksi. Trendin harjalle ovat nousseet esikaupunkialueet, joista osa sijaitsee reippaan kävelymatkan päässä keskustasta. Myös etäämmällä kaupunkia ympäröiviin lähiöihin matkaaminen sujuu julkisilla välineillä helposti. Mielikuvat neuvostoajan karheista betonikolosseista voi unohtaa, niin paljon uutta näkemisen ja kokemisen arvoista on syntynyt.

Helsingin tapaan Tallinna on kasvanut ennakoitua nopeammin, mutta varsin hallitusti. Käytöstä poistuneilta teollisuus-, telakka- ja sotilasalueilta on saatu tilaa ja kohteita niin uudisrakentamiseen kuin vanhan korjaamiseen. Uudesta rakennuskannasta löytyy valinnanvaraa myös suomalaisten ykkös- tai kakkosasunnoksi.

Ydinkeskustan ulkopuolelle syntyneitä hienoja vierailukohteita ovat esimerkiksi KUMU-taidemuseo, Nõmmen tori, Merimuseon osasto Lennusadam, uudistettu Baltian rautatieaseman tori, Telliskiven luovan taiteen keskus, Noblessner ja Fotografiska. Seewaldin mielisairaalan kohdalla voi pysähtyä miettimään niitä toisinajattelijoita, joita myös sinne suljettiin noin kolme vuosikymmentä sitten päättyneen neuvostovallan aikana.

Tallinnan esikaupunkialueet -teoksen myötä kolmeosainen Viron pääkaupunkia esittelevä opaskirjakokonaisuus on valmis. Tallinnan keskikaupunki ja Tallinnan Vanhakaupunki -oppaiden tapaan estofiili ja verraton Viron tuntija Tapio Mäkeläinen (s. 1958) kertoo mukaansatempaavasti etelänaapurimme pääkaupungin historiasta, nykyisyydestä ja jopa sen tulevaisuudesta. Tiedon ja tarinoiden ohella Tallinna-teossarjan näyttävä kuvitus houkuttelee lukijaa nojatuolimatkalta paikan päälle – ja kirja karttoineen kulkee mukavasti mukana.

Mäkeläisen Tapion matkassa -kirjasarja käsittää myös muita Viron kaupunkeja, aluekokonaisuuksia ja saaria esitteleviä osia, mutta toistaiseksi ne ovat ilmestyneet vain etelänaapurimme puolella.

Tapio Mäkeläinen
Tallinnan esikaupunkialueet
ISBN 978-952-270-448-1
320 sivua. Arktinen Banaani 2020.

Tapio Mäkeläinen on median tavattavissa Eesti Majassa, Sörnäisten rantatie 22 C, erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti tiistaina 15.9. klo 13.30-17.30 välillä.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Tapio Mäkeläinen
puh. 040 593 5633
tapio.makelainen@tuglas.fi

Lehdistökappaleet:
Arktinen Banaani
puh. 050 529 9768
harto.pasonen@sarjakuva.com

Kuvat

Lataa
Lataa
Lataa
Tapio Mäkelainen / Kuva: ©Tuglas-seuran arkisto, Toomas Detteborn
Tapio Mäkelainen / Kuva: ©Tuglas-seuran arkisto, Toomas Detteborn
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Arktinen Banaani on 26 vuotta toiminut kustantamo, joka julkaisee kauno- ja tietokirjallisuutta, lastenkirjoja ja sarjakuvia niin uusilta kuin kokeneilta kirjailijoilta ja kuvantekijöiltä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Arktinen Banaani

Arktinen Banaani moninaistaa kirjallisuuden kenttää25.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Moninaisuus tarkoittaa sitä, että ihmisiä on moneen lähtöön. Sisäisten ja ulkoisten ominaisuuksien perusteella meitä jaetaan erilaisiin ryhmiin, mutta kaikkia ryhmiä ei kuitenkaan edusteta tasavertaisesti – ei myöskään kirjallisuudessa. Tällaiset vähemmälle huomiolle jäävät ryhmät muodostuvat Suomessa muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, muun kuin kristinuskon edustajista, eri tavoin vammaisista sekä muutoin fyysisiltä piirteiltään tai kulttuuritaustaltaan näennäisestä normaalista eroavista ihmisistä.

Suvaitsevaisuutta ei voi väistää3.12.2020 07:00:00 EET | Tiedote

Suvaitsevaisuus on päivän sana, sitä ei voi kukaan ohittaa täysin kantaa ottamatta. Suomessa se on näihin aikoihin asti nähty pääosin positiivisessa valossa, etenkin suvaitsematon-sanalla on kuvattu henkilön tai ryhmän kielteisiä ominaisuuksia. Nyt hyökätään uudissanan voimalla "suvakkeja" vastaan, ja tietenkin tunteet kuumenevat aidan molemmin puolin. Tosiasia kuitenkin on, ettei suvaitsevaisinkaan voi kaikkea suvaita. Asialla ei myöskään pidä vain pelata kielipelejä. Kysymys suvaitsevaisuudesta on monimutkainen, mutta ei niin mutkikas, ettei siitä voi ja pidäkin keskustella. Ja mitä kaikkea voidaan tarkoittaa, kun puhutaan konservatiiveista ja liberaaleista tai moraalista ja moralismista?

Piika – Romaani kuin 2020-luvun Suomi-filmi18.11.2020 08:50:00 EET | Tiedote

Elinan elämänlaatu ei ole lahjakkuudesta kiinni. Filosofian opinnot ovat kuitenkin vaihtuneet kokopäiväpöhnään Jousi-baarissa – ja sen mukaiseen maineeseen. Nuoren naisen muistikuvat hyvästä lapsuudesta liittyvät keskeisesti eläimiin, ja eräänä ryhdistäytymisen hetkenä Elina jättää hakupaperit maaseutuoppilaitokseen. Oluen sijaan nuori nainen alkaa imeä tietoa karjanhoidosta ja kaikesta, mikä nykyaikaiseen tilanpitoon liittyy.

Keski-ikäiset miehet helteessä – Romaani 2010-luvun Zeitgeistista26.8.2020 08:45:00 EEST | Tiedote

Helteen havahduttamat on romaani 2010-luvun ajanhengestä ja sen suurista kysymyksistä neljän keski-ikäisen miehen näkökulmasta. Se on kertomus työelämän ylivirittymisestä, sukupuoliroolien muutoksesta ja sukupolvien välisestä jännitteestä. Pääkaupunkiseudulta Meri-Lapin kautta Kreikan saaristoon ulottuva tarina linkittyy poikkeuksellisiin luonnonilmiöihin ja hätkähdyttäviin näkyihin. Taustalla heijastelee aikakauden polttavin haaste.