Vaasan kaupunki - Vasa stad

Variska-gemenskapen fyller 30 år

Dela

Variskan koulu fyller 30 år i år. De här åren har utöver det viktiga dagliga skolarbetet också inbegripit många speciella stunder i form av såväl cirkus, musikaler som vildmarksvandringar. Det viktigaste i skolan harändå alltid varit respekten mellan eleverna och lärarna och att man bryr sig om varje medlem i skolsamfundet.

Ivanka Capova (till vänster), Peppiina Rissanen och Päivi Kaarniemi. Bild: Susanna Saari
Ivanka Capova (till vänster), Peppiina Rissanen och Päivi Kaarniemi. Bild: Susanna Saari

Den av stadsarkitekt Asko Halmo planerade skolbyggnaden blev färdig i Gamla Vasa år 1990. Skolans namn Variska kommer från orden Vanha Vaasa, Ristinummi och Kappelinmäki.

- För tillfället finns det 425 elever i skolan och till personalen hör sammanlagt 70 vuxna, av vilka 54 är lärare. I samma byggnad finns också Variska bibliotek och gymnastiksalen används kvällstid flitigt av idrottsföreningar, berättar rektor Päivi Kaarniemi.

Vandringsutfärder är en upplevelse som man aldrig glömmer

Vid Variska finns klasser med betonad undervisning, dvs. eleven kan enligt det som intresserar söka till idrottsklassen eller till klasser med betoning på språk eller matematik. Nionde klassisten Peppiina Rissanen vid Variska studerar på idrottsklassen.

- På de extra idrottstimmarna är det mycket fart och jag njuter av det. Man kan också som tillvalsämne välja en träningskurs i den egna grenen, då kan eleven träna den egna grenen under skoldagen berättar Rissanen.

Rissanen tycker att det bästa vid Variska hittills harvarit vandringsklubbens vandringar och olika temadagar.

- Vandringar är en erfarenhet som man aldrig glömmer! Vid Variska håller vi också alltid ihop, speciellt i dessa svåra tider. Vi har en bra stämning och sammanhållning här, berömmer Rissanen.

Under normala förhållanden har vi lägerskolor och utfärder görs både i närmiljön och till andra inhemska objekt och ibland t.o.m. utomlands.

På högstadiet hittade jag mina vänner och min man

Vasabon, fullmäktigeledamot Ivanka Capova gick i åk 7-9 vidVariska under åren 1996-1999. Capova som jobbar som koordinator för ett kontinuerligt lärande vid Levón-institutet vid Vasa universitet minns att Variska var en mycket aktiv skola.

- Vi hade utöver grundskolearbetet en massa olika projekt, t.ex. inom musik. Jag har sjungit i musikalers körer och på hantverkstimmarna sydde vi kläder för föreställningarna. Vi hann faktiskt med mycket under de där tre åren!

Även naturutfärderna under ledning av läraren Vesa Heinonen minns Capova speciellt bra.

- Med Vesa gjorde vi vandringsutfärder och bl.a. tältutfärder till Salamajärvi nationalpark i Mellersta Österbotten.

Förutom bra lärare har Capova fortfarande goda vänner från högstadietiden och hon hittade t.o.m. sin man i Variska.

- Jag är alltså nu gift med min gamla klasskamrat från högstadiet, ler Capova.

Från skolträdgården grönsaker till lektionerna i huslig ekonomi

Under åren har internationalitets- och företagarfostran samt elevernas delaktighet fått en allt mer framträdande roll, som förutom att det ingår i skolans vardag även förverkligas i form av olika projekt, samarbete och klubbverksamhet.

Skolans elever har t.ex. i Gamla Vasa skött Yxgärdets trädgård som har grundats redan år 1907.  

- Vid Alkula gård finns också Variskas skolträdgård, där vi odlar grönsaker och rotfrukter som används på lektionerna i huslig ekonomi. Eleverna kan också sommarjobba på båda trädgårdarna, berättar rektor Kaarniemi.

Variska genomgår en formförändring år 2022

Variskan koulu byggs ut år 2022 när lågstadieeleverna i området får nya lokaler i anslutning till högstadieskolan år 2022. Samtidigt sammanförs skolorna till Variska enhetsskola, då åk 1-6 och åk 7-9 kommer att finnas i samma skolbyggnad.

- Det finns mycket olika färdigheter i en stor gemenskap som dessutom alla har nytta av, såväl i skolvardagen som vid festliga tidpunkter. Vi har en viktig uppgift, dvs. att säkerställa en trygg skolgång för eleverna under nio år i en för dem bekant fysisk omgivning där de äldre eleverna tar hand om de yngre, säger Kaarniemi. 

Kontakter

rektor Päivi Kaarniemi, tfn 0400 905 303, paivi.kaarniemi@vaasa.fi

Bilder

Ivanka Capova (till vänster), Peppiina Rissanen och Päivi Kaarniemi. Bild: Susanna Saari
Ivanka Capova (till vänster), Peppiina Rissanen och Päivi Kaarniemi. Bild: Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Wasa Stations öde avgörs – stadsfullmäktige beslutar om projektets genomförande 26.722.7.2021 15:35:53 EEST | Tiedote

Projektet Wasa Station som länge har varit under beredning, framskrider i juli för behandling i Vasa stadsfullmäktige. Vid stadsfullmäktiges extra sammanträde 26.7 fattas beslut om bildande av ett nytt fastighetsbolag och borgen till bolaget för ett lån på 52 miljoner euro, med vilket byggande av det framtida musikhuset i multifunktionskvarteret finansieras. Beslutet är avgörande huruvida Vasa får sitt länge efterlängtade musikhus.

Wasa Stationin kohtalo ratkeaa – kaupunginvaltuusto päättää hankkeen toteutumisesta 26.7.22.7.2021 15:33:11 EEST | Tiedote

Pitkään valmisteltu Wasa Station -hanke etenee heinäkuussa Vaasan kaupunginvaltuuston käsittelyyn. 26.7. pidettävässä ylimääräisessä valtuuston kokouksessa päätetään uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta ja 52 miljoonan euron lainatakauksesta yhtiölle, jolla rahoitetaan monitoimikortteliin tulevan musiikkitalon rakentaminen. Päätös ratkaisee, saako Vaasa kauan kaivatun musiikkitalon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum