Varma valmistautuu poissulkemaan fossiilista energiaa rahoittavia välittäjiä – tavoitteena lisätä painetta siirtyä ilmastokestävään energiaan
Työeläkeyhtiö Varma alkaa seurata tarkemmin, kuinka paljon sen sijoitusten kaupankäynnin välittäjinä toimivat pankit rahoittavat kivihiiltä ja öljyä hyödyntäviä yhtiöitä. Seurannalla ja mahdollisella poissulkemisella Varman tavoite on saada pankit luopumaan saastuttavien energiamuotojen rahoittamisesta.

Välittäjät ovat kansainvälisiä pankkeja, jotka hoitavat toimeksiantoina Varman sijoituksiin liittyviä ostoja ja myyntejä, kuten osakekauppoja.
– Egyptissä YK:n ilmastokokouksessa on esitetty arvostelua siitä, että maailman maat laittavat edelleen enemmän rahaa fossiilienergiaan kuin ilmastokriisin torjumiseen. Hillitsemällä hiilivoiman rahoittamista haluamme edistää sitä, että ilmastolle myönteiset energiamuodot, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, tulevat yhä houkuttelevimmiksi fossiiliseen energiaan verrattuna, Varman vastuullisuusjohtaja Hanna Kaskela sanoo.
Varman tarkoitus on, että vaikuttamisen seurauksena pankit olisivat yhä haluttomampia myöntämään lainaa kivihiiltä hyödyntäville yhtiöille tai auttamaan näitä vahvistamaan rahoitustaan uusilla joukkovelkakirjalainoilla.
– Uusi vaikuttamiskeino on linjassa vastuullisuusohjelmamme ja kesäkuussa päivitettyjen ilmastotavoitteidemme kanssa. Olemme linjanneet, että omien ilmastotavoitteidemme lisäksi alamme vaatia myös yhteistyökumppaneiltamme entistä kunnianhimoisempia ilmastotoimia. Kehitämme myös arvoketjujamme eli vaadimme vastuullisuutta kumppaneilta, joilta ostamme palveluja, Kaskela sanoo.
Fossiilista energiaa rahoittavat päätyvät mustalle listalle
Rahoituksen seurantaa tehdään analyysillä, josta on nähtävissä, kuinka paljon pankki saa palkkioita fossiilisten polttoaineiden tuotannon rahoittamisesta ja miten tämä osuus suhteutuu muiden yhtiöiden rahoitukseen.
– Markkinoilta on saatavilla dataa, jonka avulla voimme seurata, miten paljon välittäjinä toimivat pankit saavat palkkioita mm. kivihiileen perustuvan liiketoiminnan rahoittamisesta. Merkittävästi fossiilisten polttoaineiden tuotantoa rahoittavat yhtiöt asetetaan tarkkailulistalle. Varman salkunhoitajalla on vastuu kertoa yhteistyökumppanille ilmastopolitiikastamme, ja jos mustalle listalle joutunut ei muuta toimitapaansa, emme jatkossa käy kauppaa tämän osapuolen kanssa, vastuullisen sijoittamisen kehityspäällikkö Vesa Syrjäläinen sanoo.
Varman ensisijainen tavoite on pyrkiä vaikuttamaan yhteistyökumppaneihin ilmastotoimia edistävästi. Mahdolliset poissulkemiset noudattavat Varman vastuullisen sijoittamisen politiikkaa, joka koskee myös sijoituskohteena olevia yrityksiä. Poissulkemisten osalta sijoituskohteille asetettuja vaatimuksia tiukennettiin kesäkuussa, eikä Varma tee uusia sijoituksia yhtiöihin, joiden liikevaihdosta enemmän kuin 10 prosenttia perustuu kivihiileen.
–Tavoitteenamme on vaikeuttaa hiilivoimaan suuntautuvan rahoituksen saantia. Jos isossa mittakaavassa muutkin sijoittajat tekevät samoin, se aiheuttaa pankeille painetta muuttaa toimitapaansa. Kun fossiilisen energian tuotantoon kohdistuva lainansaanti vaikeutuu, kustannukset kasvavat ja uusien voimaloiden avaaminen käy kannattamattomaksi, Syrjäläinen sanoo.
Varman oma ilmastotyö pitkäjänteistä kehittämistä
Varma uusi omaa ilmastopolitiikkaansa kesäkuussa. Varman tavoitteena on vähentää sijoitussalkun absoluuttisia päästöjä 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä ja 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2021 lopun tasoon.
Pitempiaikaisena ilmastotavoitteena on saavuttaa hiilineutraali sijoitussalkku vuoteen 2035 mennessä.
Lokakuussa Varma sitoutui asettamaan omaa toimintaansa koskevat päästötavoitteet tieteeseen perustuvan, yksityisen sektorin ilmastotyön edelläkävijäksi nousseen SBTi-aloitteen mukaisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KaskelaVastuullisuusjohtaja
Vastuullinen sijoittaminen ja vastuullisuus
Marjut TervolaViestintäpäällikkö
Varman tulos, sijoitukset ja kiinteistöt
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 945 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2021 Varman maksutulo oli 5,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2022 lopussa 56,4 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Ennätyksellinen indeksikorotus kasvatti Varman eläkkeensaajien määrää tuhansilla13.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2023 alussa eläkkeisiin tehty poikkeuksellisen suuri indeksikorotus lisäsi sekä osittaisen vanhuuseläkkeen että vanhuuseläkkeen hakemusmäärää Varmassa merkittävästi. Hakemusmäärän kasvu ei hidastanut hakemusten käsittelyaikaa, ja myös asiakastyytyväisyys säilyi korkealla tasolla.
Varman raportti: Työkyvyttömyyden riski on monissa teollisuuden ammateissa keskimääräistä korkeampi10.1.2023 08:47:03 EET | Tiedote
Varman raportissa tarkastellaan teollisuudessa tehtävän työn kuormitus- ja voimavaratekijöitä sekä tarjotaan ratkaisuja työn kuormittavuuden hallintaan. Varman datan mukaan teollisuudessa työkyvyttömyys on yleisempää kuin monella muulla alalla. Eniten alkavia työkyvyttömyyseläkkeitä on suuressa teollisuusvalmistuksessa ja metalliteollisuudessa.
Varma has drawn up Principles for human rights to promote sustainability22.12.2022 08:59:24 EET | Press release
Varma has assessed the human rights risks and impacts of its operations. As the outcome of the assessment, we have drawn up Principles for human rights in which we commit to address violations of human rights by our investees, in relation to our own employees and in our supply chain.
Varma adopts biodiversity loss mitigation as a sustainability guideline alongside climate work20.12.2022 12:27:14 EET | Tiedote
Taking biodiversity into consideration will guide Varma’s environmental sustainability on an equal footing with climate targets. To that end, Varma has created a Biodiversity Roadmap that sets the framework for investment sustainability requirements in an effort to prevent biodiversity loss.
Varma ottaa luontokadon hillitsemisen vastuullisuuden ohjenuoraksi ilmastotyön lisäksi19.12.2022 07:55:24 EET | Tiedote
Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ohjaa jatkossa Varman ympäristövastuullisuutta tasavertaisesti ilmastotavoitteiden kanssa. Tätä varten Varma on luonut biodiversiteetin tiekartan, joka asettaa raamit sijoittamisen vastuullisuusvaatimuksille luontokadon ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme