Varma

Varman raportti: Työkyvyttömyyden riski on monissa teollisuuden ammateissa keskimääräistä korkeampi

Jaa

Varman raportissa tarkastellaan teollisuudessa tehtävän työn kuormitus- ja voimavaratekijöitä sekä tarjotaan ratkaisuja työn kuormittavuuden hallintaan. Varman datan mukaan teollisuudessa työkyvyttömyys on yleisempää kuin monella muulla alalla. Eniten alkavia työkyvyttömyyseläkkeitä on suuressa teollisuusvalmistuksessa ja metalliteollisuudessa.

Tietoa työkyvystä -sarjan tuoreessa raportissa Teollisuus ja työkyky – tutkittua tietoa ja keinoja työn kuormituksen hallintaan teollisuuden työpaikoille tarkastellaan alan työtehtävien ominaispiirteitä, kuormitus- ja voimavaratekijöitä ja työkykyä sekä tarjotaan työpaikoille ratkaisuja työn kuormittavuuden hallintaan. Paneudumme raportissa monipuolisesti teollisuudessa työskentelevien työoloihin ja työkykyyn.

Työkykynsä heikoksi kokevien osuus teollisuudessa monia muita aloja suurempi

Teollisuudessa itse arvioitu työkyky ja työtyytyväisyys näyttäytyvät tutkimusten mukaan jossakin määrin heikommalta kuin monella muulla alalla. Toisaalta esimerkiksi stressin kokemuksia teollisuuden työntekijöillä näyttäisi olevan muita vähemmän.

– Suuri osa teollisuuden sairauspoissaoloista johtuu tuki- ja liikuntaelinten sairauksista. Sairauspoissaolot ennakoivat usein pysyvämpää työkyvyttömyyttä, ja siksi niihin on hyvä puuttua riittävän varhain, raportin koonnut tutkimuspäällikkö Auli Airila korostaa.

Iso osa teollisuudessa tehtävästä työstä on edelleen tuotantotyötä, vaikka asiantuntijatyön osuus on lisääntynyt. Työtä tehdään monenlaisissa työympäristöissä, ja siten myös työn riskit ja kuormittavuus vaihtelevat. Tyypillisiä teollisuuden fyysisiä kuormitustekijöitä ovat raskaat käsin tehtävät nostot ja siirrot, seisomatyö sekä toistotyö. Myös monet työajan piirteet, kuten vuoro- ja yötyö, voivat lisätä kuormitusta. Työn psykososiaalinen kuormitus voi liittyä työn sisältöön, työjärjestelyihin, johtamiseen tai työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen. Myös monet työympäristötekijät, kuten melu, tärinä, kuumuus ja kemikaaleille altistuminen, voivat aiheuttaa kuormitusta.

– Työn kuormitustekijöiden ennakoimiseksi työyhteisön ja esihenkilöiden tulee huolehtia riittävästä sekä monipuolisesta perehdytyksestä työsuhteen alussa ja aina työtehtävien merkittävästi muuttuessa. Lisäksi työnantajien olisi hyvä varmistaa, että henkilöstölle tarjotaan koko työuran aikana tietoa työn kuormitustekijöiden vähentämisen keinoista eri työtehtävissä ja -vaiheissa, korostaa työkykyjohtaja Pia Kontti.

Työkyvyttömyyden yleisyydessä suuria alakohtaisia eroja

Varman data osoittaa, että työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuudessa on teollisuudessa suuria alakohtaisia eroja. Korkein työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus Varman rahastoituneissa eläkkeissä on suuressa teollisuusvalmistuksessa sekä metalliteollisuudessa. Alhaisin työkyvyttömyyseläkkeen alkavuus on teollisuuden ja rakentamisen asiantuntijaorganisaatioissa. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat selvästi yleisin työkyvyttömyyden diagnoosi työntekijäammatissa toimivilla teollisuuden työntekijöillä.

– Työpaikoilla on tärkeää tunnistaa kunkin työn kuormitustekijät ja henkilöt, joiden työkyky voi olla uhattuna. Kun työkyvyn toimenpiteet kohdistetaan riskiryhmiin, saadaan vaikuttavampia tuloksia, Auli Airila korostaa.

Työpaikoilla on monia keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan ja työkyvyn edistämiseen. Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi johtamisen ja esihenkilötyön kehittämiseen, työn muokkauksen käytäntöihin, työn organisointiin, yhteisöllisyyden vahvistamiseen sekä vaikutus- ja kehittymismahdollisuuksien parantamiseen.

– Työelämän ja toimintaympäristön jatkuvat muutokset koettelevat myös teollisuuden toimialan yrityksiä. Muutosten keskellä yritysten kyky huolehtia henkilöstön työhyvinvoinnista ja työkyvystä nousee entistä tärkeämmäksi, Auli Airila painottaa.

Tietoa työkyvystä -sarjassa on aiemmin ilmestynyt kolme raporttia, jotka käsittelevät työkykyä tietotyössä, palvelualalla ja kuljetusalalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Työkyvyttömyyseläkkeen suhteellinen alkavuus teollisuuden toimialan yritysryhmissä, Varman data rahastoituneista eläkkeistä vuosilta 2013–2019.
Työkyvyttömyyseläkkeen suhteellinen alkavuus teollisuuden toimialan yritysryhmissä, Varman data rahastoituneista eläkkeistä vuosilta 2013–2019.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 945 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2021 Varman maksutulo oli 5,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2022 lopussa 56,4 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Varma receives EcoVadis Platinum recognition for its responsibility performance for second time30.1.2023 16:43:36 EET | Press release

EcoVadis, a globally recognized business sustainability rating provider, has awarded Varma the Platinum EcoVadis Medal. Varma’s sustainability practices were rated as excellent, and we ranked in the top one per cent of the 90,000 companies analysed. Varma’s sustainability efforts focus especially on mitigating climate change in investments and promoting equality in working life.

Varma nousi toista kertaa kärkijoukkoon kansainvälisessä vastuullisuusarvioinnissa30.1.2023 08:09:06 EET | Tiedote

Yritysten vastuullisuutta kansainvälisesti arvioiva EcoVadis on myöntänyt Varmalle platinatason tunnustuksen (Platinum EcoVadis Medal). Varman vastuullisuuskäytännöt arvioitiin erinomaisiksi, ja ylsimme yhden prosentin parhaimmistoon 90 000 analysoidun yrityksen joukossa. Varman vastuullisuustyössä on kiinnitetty erityistä huomiota ilmastonmuutoksen hillintään sijoituksissa ja yhdenvertaisen työelämän kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme