Varma

Varman uudistettu kestävän kehityksen osakesalkku edistää YK:n tavoitteita ja omia ilmastotavoitteitaan

Jaa

Työeläkeyhtiö Varma uudistaa vastuullisiin sijoituskohteisiin sijoittavan osakesalkkunsa, jotta salkku vastaisi paremmin Varman sijoitustoiminnan ilmastotavoitteisiin sekä edistäisi valittuja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Valittuina teemoina ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja vastuullinen kuluttaminen. Salkun tavoitekoko on pitkällä aikavälillä 500-1 000 miljoonaa euroa.

Varman uudistetun kestävän kehityksen osakesalkun rakennus on parhaillaan käynnissä ja sijoituskohteiksi valitaan yhtiöitä, jotka edistävät Varman valitsemia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (SDG) ja edesauttavat Varmaa pääsemään omiin vastuullisen sijoittamisen tavoitteisiinsa.

– Ensimmäiset sijoitukset osakesalkusta tehtiin kesäkuussa. Tällä hetkellä salkun koko on 250 miljoonaa euroa, ja se pitää sisällään sijoituksia 150 yhtiöön. Koko salkun tavoitekoko on pitkällä aikavälillä 500-1 000 miljoonaa euroa markkinatilanteesta riippuen, sanoo Varman salkunhoitaja Kaisa Ojainmaa.

Sijoituskohteiden teemoiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista on valittu ilmastonmuutoksen torjunta, vastuullinen kuluttaminen ja kiertotalous, uusiutuva energia, lääkkeiden ja rokotteiden tasapuolinen saatavuus myös kehittyville markkinoille, tutkimus- ja kehitystyö sekä innovaatiot sekä kestävän infrastruktuurin rakentaminen. Osakesalkku sijoittaa edellä mainittujen teemojen mukaisesti pörssilistattuihin osakkeisiin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa sekä Aasian kehittyneillä markkinoilla kuten Japanissa ja Hongkongissa sekä Australiassa.

Varma on linjannut, että se haluaa tehdä koko 45 miljardin sijoitussalkustaan hiilineutraalin vuoteen 2035 mennessä.

– Tämä tarkoittaa kestävän kehityksen osakesalkussa sitä, että voimme pienentää sijoitustemme hiiliriskiä joka kuukausi. Lisäksi sijoitamme niihin yrityksiin, jotka pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta kunnianhimoisilla hiilipäästöleikkaustavoitteilla tai ovat hiilineutraaleja tai saavat toiminnallaan aikaan hiilinieluja, sanoo Varman vastuullisen sijoittamisen johtaja Hanna Kaskela.

Osakesalkku koostuu passiivisesta ja aktiivisesta osasta

Osakesalkku koostuu passiivisesta ydinosasta sekä aktiivisesti hoidetusta osasta. Koko osakesalkun hoidossa noudatetaan Varman vastuullisen sijoittamisen periaatteita.

– Passiivinen osa seuraa mahdollisimman tarkasti globaalia ESG-vertailuindeksiään. Sijoituksista on rajattu pois kiistanalaiset aseet kuten ydin- tai kemialliset aseet, öljy-yhtiöt, tupakkatuotteet ja kivihiiltä tuottavat yritykset. Lisäksi pannassa ovat kansainvälisiä sopimuksia rikkovat yhtiöt, kertoo Varman vastuullisen sijoittamisen analyytikko Vesa Syrjäläinen, jonka vastuulla on salkun passiivinen osa.

Passiivisen salkunosan hoidossa hyödynnetään lisäksi Varman ilmastotavoitteiden mukaista hiili-intensiteettikäyrää.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisen salkun tasapainotuksen yhteydessä rajoitetaan entistä tiukemmin sijoitusten tekemistä hiilipäästöjä aiheuttaviin yrityksiin. Tällä pidetään huoli siitä, että salkku on jatkuvasti linjassa Varman vuosille 2023, 2025 ja 2027 asetettujen ilmastotavoitteiden kanssa, Syrjäläinen jatkaa.

Aktiivisesti hoidettuun salkun osaan valitaan loppuvuoden aikana 15–20 yhtiötä, jotka edistävät Varman valitsemia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Valittuja YK:n tavoitteita edistävien yhtiöiden analysointi- ja valintatyö on parhaillaan käynnissä.

Varman valitsemat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat virallisilta nimiltään ilmastotekoja (SDG 13), vastuullista kuluttamista (SDG 12), edullista ja puhdasta energiaa (SDG 7), terveyttä ja hyvinvointia (SDG 3) sekä kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja (SDG 9).

–Valitut vastuullisuusteemat tarjoavat riittävästi hajautusmahdollisuuksia eri toimialoille ja maantieteellisesti. Ne pitävät sisällään pitkäntähtäimen globaaleja tavoitteita ja auttavat hahmottamaan sijoitusten vaikutusta reaalimaailmaan, sanoo salkun aktiivista osaa hoitava Kaisa Ojainmaa.

Lisätiedot

Kaisa Ojainmaa, salkunhoitaja, Varma, puh. 040 592 9004, kaisa.ojainmaa(at)varma.fi

Hanna Kaskela, vastuullisen sijoittamisen johtaja, Varma, puh. 040 584 5045, hanna.kaskela(at)varma.fi

Vesa Syrjäläinen, vastuullisen sijoittamisen analyytikko, Varma, puh. 050 311 2185, vesa.syrjalainen(at)varma.fi

Suvi Vesterinen, viestintäpäällikkö, Varma, puh. 040 555 8029, suvi.p.vesterinen(at)varma.fi

 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 900 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2019 Varman maksutulo oli 5,3 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,9 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli kesäkuun 2020 lopussa 45,3 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Varma mukana järjestämässä Sara Hildénin taidemuseon kansainvälistä arkkitehtuurikilpailua31.8.2020 10:00:08 EESTTiedote

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta Tampereelle on käynnistynyt kansainvälinen, yleinen arkkitehtuurikilpailu. Sen järjestävät työeläkevakuutusyhtiö Varma, Sara Hildénin Säätiö ja Tampereen kaupunki. Suunnittelukilpailu käydään 31.8.–2.12.2020, ja kilpailutulokset julkistetaan alkuvuodesta 2021. Investointi uuteen taidemuseorakennukseen on Varmalle ainutlaatuinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme