ELY-keskukset

Varsinais-Suomen ELY-keskus etsii toimijoita perinnebiotooppien ja lintuvesien kunnostuksiin (Satakunta, Varsinais-Suomi)

Jaa

Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet sekä lintuvedet. Nyt Varsinais-Suomen ELY-keskus etsii toimijoita toteuttamaan kohteiden kunnostustoimenpiteitä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueille.

Rantaniittykunnostuksia Oukkulanlahdella. Kuva: Maria Yli-Renko
Rantaniittykunnostuksia Oukkulanlahdella. Kuva: Maria Yli-Renko

Viime vuonna ELY-keskuksessa keskityttiin Helmi-kohteiden maastokartoituksiin ja esimerkiksi perinnebiotooppeja kartoitettiin ELY-keskuksen toiminta-alueella yhteensä 1200 hehtaaria. Osalla lintuvesikohteista kartoitusten lisäksi päästiin aloittamaan myös kunnostustoimenpiteitä vuoden 2020 aikana. Tänä vuonna on kuitenkin tarkoitus kääriä hihat ja alkaa toden teolla käytännön kunnostushommiin, vaikka inventointejakin toki vielä jatketaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella perinnebiotooppeja on hoidon piirissä varsin laajasti, mutta on myös kohteita, jotka on jätetty viime vuosina hoitamatta. Nyt onkin tarkoituksena seuloa näiden hoitamattomien kohteiden joukosta ne, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä ja saada ne jälleen hoidon piiriin.

Rannikon perinnebiotoopeista ja arvokkaista lintuvesikohteista puhuttaessa, puhutaan usein samoista kohteista, sillä ruovikoitumisen seurauksena on menetetty monia ennen avoimena olleita linnustollisesti tärkeitä merenrantaniittyjä.

– Helmi-ohjelman puitteissa onkin tarkoitus kunnostaa kohteita, joilla on merkittäviä perinnebiotooppi- ja linnustoarvoja. Nämä elinympäristöt ovat tärkeitä monille uhanalaisille lajeille ja myös niiden luontotyypit ovat uhanalaistuneet. Kunnostus tehdään aina maanomistajan luvalla, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen perinnebiotooppikoordinaattori Liina Salonen. 

Helmi-ohjelmassa ELY-keskuksen on tarkoitus hankkia ostopalveluna kunnostuskohteiden kunnostuksia kuten niittomurskauksia, kunnostusraivauksia ja laidunten aitaamisia. 

Pääasiassa kunnostuskohteet pyritään saamaan maatalouden ympäristökorvauksen piiriin uuden Manner-Suomen maatalouden kehittämisohjelmakauden alkaessa. Tällä tavoin varmistetaan kunnostuskohteiden jatkohoito, kun maanomistaja tai alueen vuokralainen vastaa alueen asianmukaisesta hoidosta korvausta vastaan.

Varsinais-Suomen ELY-keskus etsii toimijoita 

- Toteuttamaan perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimia, kuten puuston tai pensaikon raivausta, aitojen pystyttämistä, niittoa tai laidunnusta. Kohteet vaihtelevat pienistä kalliokedoista kosteisiin rantaniittyihin.  

- Kunnostamaan lintuvesiä. Toimet ovat osaltaan samoja kuin perinnebiotoopeilla, mutta lisäksi lintuvesien hoitotoimia ovat mm. ruoppaus ja hoitokalastus ja vesikasvillisuuden niitto.

- Vuokraamaan ja ylläpitämään arvokkaita perinnebiotooppeja laiduntamalla ympäristösopimuksen mukaisin ehdoin. 

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa mielellään vastaan alustavia ilmoittautumisia toimijoilta, jotka toimivat Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. Kerro siis meille yrityksestäsi, yritystoiminnastasi, yhdistyksestäsi tai talkooporukasta, joka voisi toteuttaa elinympäristökunnostuksia alueella. Voitte ottaa yhteyttä suoraan Varsinais-Suomen ELY-keskukseen puhelimitse tai sähköpostilla.

Yhteystiedot

Perinnebiotoopit:

Perinnebiotoooppikoordinaattori
Liina Salonen, liina.salonen@ely-keskus.fi, puh. 0295 022 174

Lintuvedet:

Lintuvesikoordinaattori
Maria Yli-Renko, maria.yli-renko@ely-keskus.fi, puh 0295 023 020

Avainsanat

Kuvat

Rantaniittykunnostuksia Oukkulanlahdella. Kuva: Maria Yli-Renko
Rantaniittykunnostuksia Oukkulanlahdella. Kuva: Maria Yli-Renko
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Hallitusohjelman ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmaan haetaan kolmea teemahanketta25.2.2021 07:45:00 EETTiedote

Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi lisätä ravinteiden kierrätystä ja biokaasun tuotantoa ja käyttöä. Ravinteiden kierrätykseen ja biokaasun tuotannon edistämiseen liittyen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus avaa hankehaun kolmelle erilliselle hankkeelle: Maatalouden ravinteet ja energia käyttöön -, Turkislannan ravinteiden kierrätys - sekä Tulevaisuuden maanviljelijät -hanke. Haku on auki 24.2.2021 – 31.3.2021.

Ansökan om tre olika temaprojekt i regeringsprogrammets försöksprogram för återvinning av näringsämnen är öppen25.2.2021 07:45:00 EETTiedote

I statsminister Marins regeringsprogram ställs som mål att öka återvinningen av näringsämnen samt framställningen och användningen av biogas. NTM-centralen i Södra Österbotten öppnar projektansökan för tre olika projektformer som syftar till att främja återvinningen av näringsämnen och framställningen av biogas: Utnyttjande av näringsämnen och energi från jordbruket, Återvinning av näringsämnen ur pälsdjursgödsel och Framtidens jordbrukare. Ansökningstiden är 24.2.2021–31.3.2021.

Flodpärlmusslan i Karvia å hotas av utrotning (Egentliga Finland, Satakunta, Södra Österbotten)15.2.2021 10:42:07 EETTiedote

I forsområdet vid Karvia å lever sydvästra Finlands sista flodpärlmusslor som kan föröka sig. Forsarna i Karvia å är skyddade som Natura-områden, vilket förpliktar Finland att förhindra att området försämras och att vidta skyddsåtgärder i området för att återställa naturvärdena. Flodpärlmusslans fortplantning har försämrats särskilt sedan 1950-talet då kraftiga skogs- och myrdikningar samt senare torvproduktion har lett till försurning och igenslamning av åns botten. Detta har lett till att musslornas ungar har dött. Största delen av de flodpärlmusslor som fortfarande lever är äldre, cirka 70–100 år. Enligt en försiktig bedömning finns det cirka 2 000 flodpärlmusslor kvar i den senaste större förekomsten i Satakunta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme