Aluehallintovirasto

Varsinais-Suomi ja Satakunta: Aluehallintovirasto tehnyt kolme päätöstä koronavirustartuntojen vähentämiseksi

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt kolme päätöstä, jotka astuvat voimaan pian. Ne koskevat lähikontaktien välttämistä asiakastiloissa, asiakastilojen sulkemista sekä yläluokkien etäopetusta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 4.3.2021 tehnyt päätöksiä, jotka koskevat Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen kuntia ja lukuisia muita toimijoita.

Epidemiologinen tilanne on molemmissa maakunnissa huonontunut. Sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen yhteistyöryhmä että Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ovat suositelleet, että aluehallintovirasto tekee nämä päätökset, joiden avulla pyritään estämään koronatilanteen kehittyminen entistä huonommaksi.  

Määräys perustuen tartuntatautilain pykälään 58 d 

Päätös, jonka diaarinumero on LSAVI/2318/2021 koskee toimijoita Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen kunnissa. Toimijat velvoitetaan varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Päätös koskee seuraavia toimijoita:   

 •     yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt  
 •     yksityiset elinkeinonharjoittajat  
 •     kunnat ja kuntayhtymät  
 •     uskonnolliset yhdyskunnat  
 •     julkisoikeudelliset laitokset.  

Päätös on voimassa 6.3.–5.4.2021. Päätös koskee toimijoiden    

 • sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun  
 • rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.  

Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.  

Määräys perustuen tartuntatautilain pykälään 58 g 

Päätös, jonka diaarinumero on LSAVI/2321/2021 koskee Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen kunnissa seuraavia julkisten ja yksityisten toimijoiden tiloja: 

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat 
 • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat 
 • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat 
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat 
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat 
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin. 

Päätöksellä aluehallintovirasto määrää asiakastiloja suljettavaksi kahden viikon ajaksi.  Päätös on voimassa 8.3.-21.3.2021 ja se koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käyttävät samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa. Henkilöiden määrään ei lasketa henkilökuntaa. 
 

Päätös ei koske  

 • ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa 
 • sellaisia tiloja, joissa toiminta on järjestetty siten, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan.  

Lisäksi tiloja, jotka on muuten määrätty suljettavaksi, voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.  

Määräys perustuen tartuntatautilain pykälään 58 

Päätös, jonka diaarinumero on LSAVI/2188/2021, koskee Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntia. Päätös rajoittaa peruskoulun oppilaitosten tilojen käyttöä ja sillä toimeenpannaan hallituksen 25.2.2021 tekemää linjausta, jonka mukaisesti perusopetuksen yläluokat siirretään tilapäiseen etäopetukseen. 

Päätös astuu voimaan Satakunnassa 5.3.2021 ja Varsinais-Suomessa 8.3.2021 ja on voimassa 28.3.2021 asti. Huomio: Mediakutsussa, jonka lähetimme tänään, oli virheellinen päivämäärä Satakunnan osalta.  

Lisätietoa 

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätökset, 4.3.2021 

Usein kysyttyä koronasta (avi.fi)  

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (vsshp.fi) 

Satakunnan sairaanhoitopiiri (satasairaa.fi) 

Tiedotustilaisuuden tallenne on nähtävillä kahden viikon ajan YouTubessa aluehallintoviraston kanavalla: katso tallenne. 

Median tiedustelut 

 • Koulujen etäopetus: Esko Lukkarinen, johtaja, puh. 0295 018 089, esko.lukkarinen(at)avi.fi 
   
 • Tilojen sulkeminen ja lähikontaktin välttäminen: Tuomo Ollula, ylitarkastaja, puh. 0295 018 014, tuomo.ollula(at)avi.fi 
   
  Lounais-Suomen aluehallintovirasto 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme