Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vartiokylänlahdelle suunnitellaan monipuolisia uusia asuinalueita – suunnitteluperiaatteet kommentoitavana

Jaa

Vartiokylänlahden alueen suunnitteluperiaatteiden luonnos on valmistunut. Vartiokylänlahti on tulevaisuudessa yksi itäisen Helsingin alueista, jossa kaupunki kasvaa ja tiivistyy. Suunnitteluperiaatteissa määritellään Vartiokylänlahden alueen suunnittelun keskeiset tavoitteet, joiden painopisteenä ovat uudet asuinalueet Puotilanrannassa, Rastilanrannassa ja Rastilan kartanon alueella. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla luonnosta verkossa 20. toukokuuta asti. Alustaviin suunnitelmiin voi tutustua myös 3D-kaupunkimallin avulla.

Näkymä Vartiokylänlahdelle. Kuva: Sanna Meriläinen
Näkymä Vartiokylänlahdelle. Kuva: Sanna Meriläinen

Vartiokylänlahden molemmin puolin suunnitellaan uusia, merellisiä naapurustoja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen. Puotilanranta, Rastilanranta ja Rastilan kartanon alue ovat ilmastoviisaita naapurustoja, jotka täydentävät Vuosaaren ja Vartiokylän kaupunginosia. Asuinalueille tulee yhteensä noin 7500 uutta asukasta.

Uudet asuinalueet liittyvät kiinteästi ympäröivään kaupunkiin. Puotilanranta on merenrantanaapurusto lähellä Itäkeskuksen palveluita. Puotilanrannassa voi myös asua veden päällä. Rastilanranta on lähitulevaisuuden ekologinen metsäkaupunki, joka liittyy tiiviisti uudistuvaan Meri-Rastilaan. Rastilan kartanon alueelle suunnitellaan myöhemmässä vaiheessa tiivis asuinalue, kun leirintäalueen toiminta siirtyy toisaalle. Asuinalueeksi suunnitellulla alueella leirintäalueen toiminta voi jatkua yleiskaavan toiseen toteuttamisvaiheeseen asti. Osaa alueesta kehitetään pysyvästi kestävään matkailuun.

Itä-Helsingin kulttuuripuisto muodostaa alueen ytimen ja säilyy virkistysalueena. Viher- ja virkistysverkoston kehittäminen tapahtuu samanaikaisesti uusien alueiden rakentamisen kanssa. Yhtenäinen, helppokulkuinen ja selkeästi opastettu rantareitti johdattaa alueen luonnon ja kulttuurihistorian äärelle.

Suunnitteluperiaatteet auttavat kehittämään Vartiokylänlahden aluetta kokonaisuutena ja niillä ohjataan mm. alueen käyttöä, rakentamisen mittakaavaa ja alueen liittymistä ympäristöönsä. Samalla suunnitteluperiaatteissa määritellään niitä ominaispiirteitä, joita halutaan jatkossakin vaalia Vartiokylänlahden alueella.

Suunnitteluperiaatteet kommentoitavana verkossa 20. toukokuuta asti

Kaupunkilaisia toivotaan osallistuvan suunnitteluun kommentoimalla luonnosta KerroKantasi-palvelussa verkossa. Kysely on auki 20. toukokuuta saakka, osoitteessa: kerrokantasi.hel.fi/vartiokylanlahti

Suunnitteluperiaatteiden pohjalta on tehty alustavia suunnitelmia, joihin voi tutustua 3D-kaupunkimallin avulla. Malliin voi tutustua osoitteessa: https://cityplanneronline.com/kymp/vartiokylanlahdensuunnitteluperiaatteet
3D-mallin pohjalta on tehty myös video: https://youtu.be/vXxd07zJg0I

Suunnitteluperiaatteet päätöksentekoon syksyllä 2020

Tavoitteena on esitellä suunnitteluperiaatteet kaupunkiympäristölautakunnalle syksyllä 2020. Suunnitteluperiaatteiden hyväksymisen jälkeen suunnittelua jatketaan kaavarungolla, jossa suunnittelua viedään eteenpäin periaatteiden pohjalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Meriläinen
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 21154
sanna.merilainen@hel.fi

Kuvat

Näkymä Vartiokylänlahdelle. Kuva: Sanna Meriläinen
Näkymä Vartiokylänlahdelle. Kuva: Sanna Meriläinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.6.20202.6.2020 18:31:57 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.6. Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 28.5.202028.5.2020 17:47:49 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 28.5.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 11.6.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme