Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vartiosaaren luonnonhoitoa, opasteita ja virkistysreittejä parannetaan

Jaa

Vartiosaarta kehitetään tänä kesänä entistä toimivammaksi luontomatkailukohteeksi kunnostamalla saaren reittejä ja käymälöitä sekä parantamalla sen luonnonhoitoa, opasteita ja jätehuoltoa. Saareen pääsyä helpotetaan korjaamalla laituria ja tihentämällä vesiliikennettä. Virkistyskäytön parantamiseen liittyvät työt etenevät suunnitellussa aikataulussa, poikkeusoloista huolimatta.

Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy
Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy

Saaren kohteet, näköalapaikat ja laituri opaskartalle

Vartiosaaren opastusta varten on valmistunut kartta, jossa näkyy kunnostettava polku ja sen varrella olevat kohteet, näköalapaikat sekä venelaituri. Saaren nykyinen käymälä päivitetään kompostimalliin ja saarelle tulee uusi roska-astia.

Opasteita ja reittejä on suunniteltu yhdessä Vartiosaari-seuran, asukasyhdistyksen, Laajasalo-seuran sekä saaren luonto- ja eläintalliyhdistyksen edustajien kanssa. Saarelaisilta on saatu arvokasta tietoa erityisesti siitä, mitkä reitit on luontevinta kunnostaa.

Opasteet saadaan paikoilleen kesäkuussa. Saaren lisääntyvän virkistyskäytön myötä on tärkeää, että vierailijat liikkuvat saarella sen luontoa ja asukkaita kunnioittaen. Saaristoetiketti onkin nostettu saaren opasteissa esiin – suosituksena esimerkiksi on, ettei saaressa telttailla.

Luonnonhoitoaluetta laajennetaan ja uusia reittejä rakennetaan

Vartiosaaren pääreitillä tehdään kunnostustöitä – reitille rakennetaan portaita, pitkospuita ja opasteita, sekä reitin pohjaa parannetaan. Työt eivät merkittävästi estä liikkumista saaren poluilla. Jos polkuja joudutaan väliaikaisesti katkaisemaan, osoitetaan kulkijoille vaihtoehtoinen reitti. Työt on arvioitu varmistuvan 1.7.2020 mennessä.

Vartiosaaren niitty on nykyisin avoimempi, sillä niittyalueen reunoja on harvennettu ja pienpuustoa niityltä on poistettu reilusti. Tavoitteena on, että niittyalue pysyy avoimena tulevaisuudessakin. Niittyalueella ja sen reuna-alueilla pienpuustoa hoidetaan jatkossa joka toinen vuosi, alkuun vuosittain, jotta niittyalueen avoimuus saadaan turvattua.

Nykyiset varsin kookkaat risukasat haketetaan elokuussa, jotta linnuilla on kesällä pesintärauha. Haketuksen yhteydessä mahdolliset linnunpesät tarkistetaan ennen töiden aloittamista. Saarella ei tulevana kesänä kaadeta puita, yksittäisiä huonokuntoisia puita lukuun ottamatta.

Vesiliikenne saareen alkaa kesäkuussa

Vartiosaareen pääsee jatkossa paremmin – Laajasalo-Vartiosaari -välille tulee lisävuoro. Liikennöinti aloitetaan kesäkuussa, vaikka kunnostustyöt saaressa ovatkin vielä kesken. Liikenne saarelle tulee jatkossa paranemaan, itäisen saaristolinjan täydennyksiä kehitetään samaan aikaan saaren retkeilypalvelun kanssa.

Vartiosaaren aurinkosähkölauttaan liittyvä ehdotus meni budjetoinnin OmaStadi-suunnitelmien äänestyksessä läpi. Lautan hankintaa on ryhdytty edistämään saaren muun virkistyskäytön kehittämisen kanssa.  Kesällä 2020 kokeillaan sähköveneellä tapahtuvaa henkilökuljetusta Laajasalosta Vartiosaareen, jonka myötä yhteys mantereelle paranee jo tulevana kesänä. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen sähköllä toimiva yhteysalus Helsingin saaristossa, jota operoi Callboats. Erikoisuutena on kutsupalvelu eli kuljetus tilataan puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Kuljetuskokeilu alkaa 16. kesäkuuta jatkuen elokuun loppupuolelle tiistaista sunnuntaisin klo 9–19.

Vartiosaaren uudistuksia tehdään kaupunginhallituksen toukokuussa 2019 tekemän päätöksen pohjalta. Tuolloin valtuustoaloitteen myötä päätettiin edistää Vartiosaaren virkistyskäyttöä merellisen strategian mukaisesti väliaikaisin toimin, kunnes alueen kaavoitustilanne selkiytyy. Poikkeusolojen aikana uudistustöissä on huomioitu töiden aikatauluun liittyvä epävarmuus ja tarve muutoksiin.

Vartiosaaren kaavatilanne

Vartiosaari on asemakaavoittamatonta aluetta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2016 Vartiosaaren osayleiskaavan, jossa saaren keskiosiin osoitettiin uutta rakentamista 5000–7000 uudelle asukkaalle ja saareen suunniteltiin myös raitioliikennettä. Hallinto-oikeus kumosi tehdyn kaavan eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt kaupungille valituslupaa päätöksestä. Myös Helsingin yleiskaava 2016 on Vartiosaaren osalta kumottu. Saaressa on voimassa yleiskaava 2002, jonka mukaan saari on selvitysaluetta. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti saaren suunnittelua ei nyt menossa olevalla valtuustokaudella edistetä.

Asema- ja yleiskaavoja yleispiirteisempi maakuntakaava on etenemässä maakuntavaltuuston käsittelyyn kesäkuussa 2020. Maakuntakaavaehdotuksessa Vartiosaari on taajamatoimintojen kehittämisvyöhykettä ja kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeää aluetta. Saari on ehdotuksessa lisäksi virkistyskäytön kohdealuetta.

Helsingin kaupungin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Meri Louekari
johtava asiantuntija
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37375
meri.louekari@hel.fi

Minttu Perttula
projektipäällikkö
Helsingin kaupunginkanslia
p. 040 183 1552
minttu.perttula@hel.fi

Anu Kuutti
Laajasalon asemakaavoitustiimin päällikkö
Helsingin kaupunkiympäristö
p. 09 310 37154
anu.kuutti@hel.fi

Kuvat

Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy
Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Den internationella tävlingen för Magasinstranden startar – med tävlingen hittas en lösning för Helsingfors centrala strandområde12.5.2021 10:32:01 EEST | Tiedote

Helsingfors stad startar en tävling för att hitta en partner för utveckling och genomförande av Magasinstranden i Södra hamnen den 12 maj. I fortsättningen utvecklas Magasinstranden som en del av promenadcentrumet, som strandrutt längs Helsingfors stränder samt som plats för det nya arkitekturs- och designmuseet. Tävlingen är en tudelad kvalitets- och koncepttävling som är riktad till inhemska och internationella aktörer inom byggs- och fastighetsbranschen.

The international competition for Makasiiniranta begins – the competition seeks solutions for a central shore area in Helsinki12.5.2021 10:27:14 EEST | Press release

Starting on 12 May 2021, the City of Helsinki will be holding a competition to find a partner for the development and implementation of Makasiiniranta at the South Harbour. The Makasiiniranta area will be developed as part of the pedestrian city centre and the seaside trail around the shores of Helsinki, and as a location for the new Architecture and Design Museum. The two-stage quality and concept competition is intended for both Finnish and international operators in the construction and property industry.

Makasiinirannan kansainvälinen kilpailu käynnistyy – kilpailulla etsitään ratkaisua Helsingin keskeiselle ranta-alueelle12.5.2021 10:23:48 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki käynnistää 12. toukokuuta kilpailun löytääkseen kumppanin Eteläsataman Makasiinirannan kehittämiseen ja toteuttamiseen. Makasiinirantaa kehitetään jatkossa osana käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikkana. Kilpailu on kaksivaiheinen laatu- ja konseptikilpailu, joka on suunnattu rakennus- ja kiinteistöalan kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme