Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vartiosaaren luonnonhoitoa, opasteita ja virkistysreittejä parannetaan

Jaa

Vartiosaarta kehitetään tänä kesänä entistä toimivammaksi luontomatkailukohteeksi kunnostamalla saaren reittejä ja käymälöitä sekä parantamalla sen luonnonhoitoa, opasteita ja jätehuoltoa. Saareen pääsyä helpotetaan korjaamalla laituria ja tihentämällä vesiliikennettä. Virkistyskäytön parantamiseen liittyvät työt etenevät suunnitellussa aikataulussa, poikkeusoloista huolimatta.

Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy
Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy

Saaren kohteet, näköalapaikat ja laituri opaskartalle

Vartiosaaren opastusta varten on valmistunut kartta, jossa näkyy kunnostettava polku ja sen varrella olevat kohteet, näköalapaikat sekä venelaituri. Saaren nykyinen käymälä päivitetään kompostimalliin ja saarelle tulee uusi roska-astia.

Opasteita ja reittejä on suunniteltu yhdessä Vartiosaari-seuran, asukasyhdistyksen, Laajasalo-seuran sekä saaren luonto- ja eläintalliyhdistyksen edustajien kanssa. Saarelaisilta on saatu arvokasta tietoa erityisesti siitä, mitkä reitit on luontevinta kunnostaa.

Opasteet saadaan paikoilleen kesäkuussa. Saaren lisääntyvän virkistyskäytön myötä on tärkeää, että vierailijat liikkuvat saarella sen luontoa ja asukkaita kunnioittaen. Saaristoetiketti onkin nostettu saaren opasteissa esiin – suosituksena esimerkiksi on, ettei saaressa telttailla.

Luonnonhoitoaluetta laajennetaan ja uusia reittejä rakennetaan

Vartiosaaren pääreitillä tehdään kunnostustöitä – reitille rakennetaan portaita, pitkospuita ja opasteita, sekä reitin pohjaa parannetaan. Työt eivät merkittävästi estä liikkumista saaren poluilla. Jos polkuja joudutaan väliaikaisesti katkaisemaan, osoitetaan kulkijoille vaihtoehtoinen reitti. Työt on arvioitu varmistuvan 1.7.2020 mennessä.

Vartiosaaren niitty on nykyisin avoimempi, sillä niittyalueen reunoja on harvennettu ja pienpuustoa niityltä on poistettu reilusti. Tavoitteena on, että niittyalue pysyy avoimena tulevaisuudessakin. Niittyalueella ja sen reuna-alueilla pienpuustoa hoidetaan jatkossa joka toinen vuosi, alkuun vuosittain, jotta niittyalueen avoimuus saadaan turvattua.

Nykyiset varsin kookkaat risukasat haketetaan elokuussa, jotta linnuilla on kesällä pesintärauha. Haketuksen yhteydessä mahdolliset linnunpesät tarkistetaan ennen töiden aloittamista. Saarella ei tulevana kesänä kaadeta puita, yksittäisiä huonokuntoisia puita lukuun ottamatta.

Vesiliikenne saareen alkaa kesäkuussa

Vartiosaareen pääsee jatkossa paremmin – Laajasalo-Vartiosaari -välille tulee lisävuoro. Liikennöinti aloitetaan kesäkuussa, vaikka kunnostustyöt saaressa ovatkin vielä kesken. Liikenne saarelle tulee jatkossa paranemaan, itäisen saaristolinjan täydennyksiä kehitetään samaan aikaan saaren retkeilypalvelun kanssa.

Vartiosaaren aurinkosähkölauttaan liittyvä ehdotus meni budjetoinnin OmaStadi-suunnitelmien äänestyksessä läpi. Lautan hankintaa on ryhdytty edistämään saaren muun virkistyskäytön kehittämisen kanssa.  Kesällä 2020 kokeillaan sähköveneellä tapahtuvaa henkilökuljetusta Laajasalosta Vartiosaareen, jonka myötä yhteys mantereelle paranee jo tulevana kesänä. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen sähköllä toimiva yhteysalus Helsingin saaristossa, jota operoi Callboats. Erikoisuutena on kutsupalvelu eli kuljetus tilataan puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Kuljetuskokeilu alkaa 16. kesäkuuta jatkuen elokuun loppupuolelle tiistaista sunnuntaisin klo 9–19.

Vartiosaaren uudistuksia tehdään kaupunginhallituksen toukokuussa 2019 tekemän päätöksen pohjalta. Tuolloin valtuustoaloitteen myötä päätettiin edistää Vartiosaaren virkistyskäyttöä merellisen strategian mukaisesti väliaikaisin toimin, kunnes alueen kaavoitustilanne selkiytyy. Poikkeusolojen aikana uudistustöissä on huomioitu töiden aikatauluun liittyvä epävarmuus ja tarve muutoksiin.

Vartiosaaren kaavatilanne

Vartiosaari on asemakaavoittamatonta aluetta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2016 Vartiosaaren osayleiskaavan, jossa saaren keskiosiin osoitettiin uutta rakentamista 5000–7000 uudelle asukkaalle ja saareen suunniteltiin myös raitioliikennettä. Hallinto-oikeus kumosi tehdyn kaavan eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt kaupungille valituslupaa päätöksestä. Myös Helsingin yleiskaava 2016 on Vartiosaaren osalta kumottu. Saaressa on voimassa yleiskaava 2002, jonka mukaan saari on selvitysaluetta. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti saaren suunnittelua ei nyt menossa olevalla valtuustokaudella edistetä.

Asema- ja yleiskaavoja yleispiirteisempi maakuntakaava on etenemässä maakuntavaltuuston käsittelyyn kesäkuussa 2020. Maakuntakaavaehdotuksessa Vartiosaari on taajamatoimintojen kehittämisvyöhykettä ja kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeää aluetta. Saari on ehdotuksessa lisäksi virkistyskäytön kohdealuetta.

Helsingin kaupungin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Meri Louekari
johtava asiantuntija
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37375
meri.louekari@hel.fi

Minttu Perttula
projektipäällikkö
Helsingin kaupunginkanslia
p. 040 183 1552
minttu.perttula@hel.fi

Anu Kuutti
Laajasalon asemakaavoitustiimin päällikkö
Helsingin kaupunkiympäristö
p. 09 310 37154
anu.kuutti@hel.fi

Kuvat

Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy
Vartiosaaren uudet opasteet. Kuva: Kaisa Pajanen / Ari Kujala, WSP Finland Oy
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.9.202024.9.2020 18:12:17 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.9.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.10.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Teollisuuskadun aluetta kehitetään – osallistu keskusteluun alueen tulevaisuudesta24.9.2020 10:52:48 EESTTiedote

Pasilan ja Kalasataman välistä aluetta kehitetään ja alueelle ollaan laatimassa kaavarunkoa. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun akselista merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä. Samalla parannetaan alueen yhteyksiä kävelijöiden, pyöräilijöiden, joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden näkökulmista. Osallistu keskusteluun Kerro kantasi -palvelussa ja tule tapaamaan suunnittelijoita pop up -pisteelle Vallillaan.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 22.9.202022.9.2020 17:13:09 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 22.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Helsinki vaatii katutyömailta parempaa laatua ja koko alan asennemuutosta22.9.2020 09:15:00 EESTTiedote

Helsinki palkkasi kesäksi 25 laaduntarkkailijaa, joiden tehtävänä oli tehdä havaintoja siitä, miten maailman toimivin kaupunki toimii. Katutöitä havainnoi kymmenen tarkkailijaa, jotka löysivät työmailta monia epäkohtia. Merkittävimpiä näistä olivat luvattomat työmaat ja työmaakylttien puuttuminen yli puolelta työmaista. Lisäksi työmailta löytyi vaarallisia kulkureittejä sekä puutteita opastuksessa, työmaiden rajaamisessa ja esteettömyydessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme