Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa är med i Unicefs modell Barnvänlig kommun: nu kartläggs nuläget

Dela

Vasa är med i Unicefs modell Barnvänlig kommun. Just nu bedöms nuläget i fråga om kommunens barnvänlighet och barnets rättigheter. Målet är att kartlägga vilka saker som redan är bra i Vasa samt att lokalisera utvecklingsobjekt.

Modellen Barnvänlig kommun är ett verktyg som Unicef erbjuder kommunerna. En kommun kan beviljas erkännandet Barnvänlig kommun efter två års utvecklingsarbete.

Modellen hjälper kommunerna att träffa riktiga avgöranden med tanke på barnens välbefinnande i kommunens förvaltning och i de vardagliga tjänsterna för barn. Dessutom är den till hjälp när det gäller att säkerställa att rättigheterna i synnerhet för de barn som är i den svagaste ställningen tillgodoses i kommunen.

Utvecklingsarbetet gäller hela staden och alla sektorer, ända från stads- och trafikplanering till småbarnspedagogik och grundläggande utbildning.

- Det förberedande arbetet har börjat bra och man har ivrigt kommit igång inom alla sektorer. I Vasa har mycket redan gjorts, men det finns ännu mycket kvar att göra. Till exempel ska man få hörande av barn och utvärdering av inverkan på barnen i beslutsfattandet att ingå i det normala förfarandet, gläds Christina Knookala som är ordförande för styrgruppen i Barnvänlig kommun.

Barnens påverkansdag och barnens råd

För närvarande reds det ut i Vasa hur barnvänlighet och barnets rättigheter i dagens läge förverkligas i de vardagliga tjänsterna för barn och ungdomar. Samtidigt hittar man möjliga utvecklingsobjekt.

I kartläggningen av nuläget hör man synpunkter från barn och unga i Vasa, besvarar indikatorfrågorna i modellen för Barnvänlig kommun, dvs. gör en självvärdering av situationen i kommunen i fråga om barnets rättigheter samt matar in de kommunvisa uppgifterna från den nationella informationsinsamlingen.

Hösten 2022 görs i Vasa ett pilotförsök med en påverkansdag för barn och verksamhet i ett barnens råd. Med är femteklassare samt en förskolegrupp inom småbarnspedagogiken.

- Vi vill utveckla verksamhetssätt med vilka barnens tankar enkelt och systematiskt fås med i beredningen av ärenden och beslutsfattandet i Vasa. Nu under pilotförsöksåret utnyttjas barnens idéer och tankar t.ex. vid utvecklandet av Metviksparken, säger områdesservicechef Suvi Aho.

Utgående från resultaten av kartläggningen av nuläget ställer Vasa stad målen för sitt utvecklingsarbete gällande Barnvänlig kommun och väljer konkreta åtgärder för sin verksamhetsplan.

Kommunerna i nyckelställning när det gäller att trygga barnets rättigheter

Unicef kan bevilja Vasa stad erkännandet Barnvänlig kommun efter cirka två års utvecklingsarbete.

År 2022 är 49 kommuner från olika håll i Finland med i modellen.

– Kommunerna står i nyckelställning när det gäller att trygga och säkerställa barnets rättigheter. Modellen Barnvänlig kommun hjälper kommunerna att träffa riktiga avgöranden med tanke på barnens välbefinnande i kommunens förvaltning och i de vardagliga tjänsterna för barn, säger Sanna Koskinen som är specialsakkunnig på en barnvänlig förvaltning vid Finlands Unicef.

Så här framskrider modellen Barnvänlig kommun i Vasa:

  • År 2022:
    • Personalen utbildas och fås att engagera sig.
    • Kartläggningsarbete gällande nuläget i fråga om barnets rättigheter: hur väl förverkligas barnets rättigheter just nu i Vasa.
    • Hörande och inkluderande av barnen.
  • År 2023: uppgörande av en verksamhetsplan och mål.
  • År 2024: genomförande och uppföljning av verksamhetsplanen.

Kontakter

koordinator Hanna-Mari Joutsen, tfn 040 182 3921, hanna-mari.joutsen@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Voltti, Watti och Ohmi – Mini-Lifti-bildelningsbilarna fick namn för att underlätta hyrningen1.12.2022 14:58:00 EET | Tiedote

De för vasaborna gemensamma Mini-Lifti-bildelningsbilarna dök upp i gatubilden i september. Samtidigt inleddes en namntävling, där man letade efter ett eget namn för varje bil. Närmare 300 namnförslag kom in, och av dem valdes namnfamiljen Voltti, Waltti och Ohmi. I Vasa har bilarna hittills haft flera hundra användare och redan över 12 000 körkilometer har registrerats.

Voltti, Watti ja Ohmi – Mini-Lifti-yhteiskäyttöautot saivat nimet vuokrausta helpottamaan1.12.2022 14:55:35 EET | Tiedote

Vaasalaisten yhteiset Mini-Lifti-yhteiskäyttöautot ilmestyivät katukuvaan syyskuussa. Samalla käynnistyi nimikilpailu, jossa jokaiselle autolle etsittiin omaa yksilöivää nimeä. Nimiehdotuksia tuli lähes 300, joista voittajaksi valittiin nimiperhe Voltti, Watti ja Ohmi. Mini-Lifteillä on ollut Vaasassa satoja käyttäjiä ja ajettuja kilometrejä on kasassa jo yli 12 000.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum