Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa får två nya utomhusdaghem nästa år

Dela

Den populära verksamheten med utomhusdaghem ökar i Vasa nästa år när det grundas ett utomhusdaghem i både Gerby och Roparnäs.

För tillfället finns det en enda utedaghemsgrupp för barn i förskoleåldern i Vasa. Den inledde sin verksamhet under Rödluvans daghem i Sunnanvik i augusti.

– Verksamheten har varit mycket populär och både barnen och föräldrarna har varit nöjda. Det finns definitivt behov av dylik verksamhet. Många föräldrar har redan frågat hur de kunde ansöka om en plats i verksamheten för sina barn, säger direktören för småbarnspedagogik Anne Savola-Vaaraniemi.

I fortsättningen är det möjligt att ansöka om en plats i utedaghemsgrupperna oavsett var i Vasa man bor, på samma sätt som exempelvis i språkbadsundervisningen inom småbarnspedagogiken.

Verksamheten inleds i lokalerna för öppna daghem

I Roparnäs grundas ett finskspråkigt och i Gerby ett svenskspråkigt utomhusdaghem för barn i åldern 5–6 år.

Utomhusdaghemmen kommer att ha sina ”baser” i lokalerna för de öppna daghemmen i Gerby och Roparnäs. Verksamheten i aktuella öppna daghemmen har varit på paus sedan mars och den kommer inte längre att inledas på nytt.

Efter förändringen finns det fortfarande ett tvåspråkigt öppet daghem i Vasa, öppna daghemmet Lönneberga i centrum.

Enligt Savola-Vaaraniemi har besökarantalen på de öppna daghemmen minskat med åren när barnen har övergått till familjedagvård och daghem.

– Med välfärdssamkommunen kommer de öppna daghemmen att delvis ersättas med familjecenterverksamhet. I Vasa är det också exempelvis Mannerheims barnskyddsförbund, Settlementföreningen och församlingarna som aktivt ordnar verksamhet för barnfamiljer, säger Savola-Vaaraniemi.

Underlättar situationen i Gerby och Orrnäs

Det nya svenska utomhusdaghemmet i Gerby underlättar trycket på småbarnspedagogiken i Gerby.

– Så som det nu är får alla barn i Gerby inte plats inom småbarnspedagogiken på det egna området. Dessutom finns det inga lediga platser inom den svenska småbarnspedagogiken i hela staden. Utomhusdaghemmet i Gerby kunde inleda sin verksamhet senast när den nya verksamhetsperioden börjar i augusti 2022, säger Savola-Vaaraniemi.

Det finska utomhusdaghemmet i Roparnäs underlättar i sin tur situationen i Orrnäs, där det uppförs ett nytt daghem i början av 2024.

Kostnaderna för den nya verksamheten med utomhusdaghem uppgår till 128 700 euro per år.

Kontakter

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum