Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa inleder försök med förlängd gågata

Dela

Gågatan på Hovrättsesplanaden förlängs som ett tillfälligt arrangemang till gatuavsnittet mellan Kyrkoesplanaden och Rådhusgatan 1.7-30.9. Esplanadens norra del anvisas som gågata. Trafiken i esplanadens södra del bibehålls som tidigare.

Bild: Susanna Saari
Bild: Susanna Saari

Hovrättsesplanadens norra del anvisas som gågata. Körning och parkering på gågatan är förbjudet, men servicekörning och körning till tomterna är tillåtet. Busslinjerna som går från Rådhusgatan till Kyrkoesplanaden leds via Sandögatan.

- Vi fick två förslag till försöket och vi presenterade utkasten för genomförandet för många olika parter innan beslutsfattandet. Vi tar gärna emot respons om hur försöket lyckas till exempel genom stadens responsservice, feedback.vaasa.fi-sidan, berättar Vasa stads kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

I och med försöket försvinner tillfälligt åtta avgiftsbelagda samt några tidsbegränsade parkeringsplatser på området.

- I närområdet finns gott om parkering invid gatorna. Vid behov uppdateras trafikregleringarna under försöket, berättar Talvi.

Målet är ett utvidgat promenadcentrum under de närmaste åren

Försöket är en del av en mer omfattande plan, med vilken man strävar efter att utvidga Vasas promenadcentrum permanent. Med utvidgningen strävar man också efter att förbättra verksamhetsförutsättningarna för gatuavsnittets restauranger och kaféer under coronaepidemin.

- Målet med en bestående utvidgning av promenadcentrum är att förbättra centrums livskraft, dragningskraft och stadsbild samt att öka trivseln i synnerhet med tanke på fotgängare och cyklister, säger Talvi.

Företagarna kan ansöka om utvidgning av terrasserna

Ett diskussionsmöte har ordnats med de företagare som finns på gatuavsnittet och en separat enkät har sänts om ärendet. Företagarna kan för försökstiden ansöka hos staden om utvidgning av sina nuvarande terrassområden.

- Vi är fulla av iver inför försöket!Då trafiken minskar skapar det en trivsammare vistelsemiljö både inomhus och utomhus, säger företagare Sandra Nestorova på Sweet Vaasa på Hovrättsesplanaden.

Talvi önskar att Vasaborna ska ta den nya gågatan i besittning och spendera tid där med hela gänget.

Försöket gör det också möjligt att få in stadskultur på den nya gågatan, till exempel musikframföranden i liten skala och gatumålning med lösliga färger.

Kontakter

Kommunteknikdirektör Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vasa.fi

Bilder

Bild: Susanna Saari
Bild: Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum