Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa och Umeå – två framgångsrika städer som intensifierar sitt samarbete med en gemensam utvecklingsstrategi

Dela

Just nu pågår en kraftig tillväxt med industriinvesteringar i både Umeå och Vasa. Den gemensamma färjan Aurora Botnia har förbättrat kommunikationerna mellan städerna avsevärt. Umeå och Vasa går nu vidare och undertecknar en avsiktsförklaring om en gemensam utvecklingsstrategi för de båda städerna.

– I vår gemensamma region finns det ett näringsliv med innovationskraft inom bland annat energi, life science och andra kunskapsintensiva näringar, men också välrenommerade universitet. Med hjälp av Aurora Botnia har vi nu starka länkar för kommunikation i alla riktningar och vi finns i ett globalt flöde av varor, tjänster och kunskap. Därför känns det väldigt positivt att i dag få underteckna denna avsiktsförklaring, säger Hans Lindberg kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Under vintern och våren har Umeå kommun och Vasa stad hållit flera workshops för att diskutera gemensamma utvecklingsområden och samarbetsmöjligheter som syftar till att utveckla både städernas och näringslivets tillväxt.

– Det har varit en inspirerad och innovativ atmosfär under våra workshops. Alla deltagare ser fördelarna med och stor potential i att intensifiera samarbetet. Med andra ord gemensamma satsningar som båda drar nytta av berättar de ansvariga för strategiarbetet Cathrin Alenskär, internationell strateg från Umeå kommun och Susanna Slotte-Kock, ansvarig för externa relationer från Vasa stad.

På basen av arbetet har fyra fokusområden utkristalliserats:

1. Näringslivssamarbete
2. Gemensam arbetsmarknadsregion och starka universitetsstäder
3. Starka attraktiva stads- och livsmiljöer
4. Gemensamma upplevelser, mera samarbete inom kultur och fritid

De båda städerna ingår redan i dag i flera internationella sammanhang och samarbetar på många olika sätt. För att samarbetet ska utvecklas, fördjupas, bli mer strategiskt och långsiktigt, är Umeå kommun och Vasa stad överens om att arbeta fram en gemensam utvecklingsstrategi.

– Den avsiktsförklaring som vi undertecknar i dag är ett svar på den kraftiga tillväxt med investeringar som just nu sker på båda sidor av Kvarken. Vi vill stödja flödet av kompetens och kultur, varor och tjänster, men också skapa förutsättningar för arbetspendling mellan städerna. Målet är att förbättra invånarnas livskvalitet, men också att stärka förutsättningarna för våra företag och organisationer, säger Joakim Strand, stadsfullmäktiges ordförande, Vasa stad.

– I dagens läge i synnerhet, med den säkerhetspolitiska situation som råder i världen, är det nordiska samarbetet för en integrerad region extra viktigt. Än en gång visar Vasa och Umeå vägen, Strand tillägger ytterligare.

De gemensamma målsättningarna blir verklighet

Syftet med den gemensamma utvecklingsstrategin är att utveckla och förstärka samarbetet mellan städerna. Visionen är att utveckla en region med gränslösa möjligheter där dagens hinder för samarbeten suddats ut och där vi i sann samnordisk anda är en fungerande integrerad region.

Alla fokusområden innehåller olika element av urbana kvaliteter som hållbarhet, deltagande och tillgänglighet. Redan idag kan många aktiviteter finansieras inom ramen för befintliga budgetar i Vasa stad och Umeå kommun. Till detta kommer även extern finansiering. Strategin kommer att kompletteras med en aktivitetsplan.

Nyckelord

Kontakter

Susanna Slotte-Kock, ansvarig för externa relationer, Vasa stad, susanna.slotte-kock@vaasa.fi, tel +358 406 851 187

Cathrin Alenskär, internationell strateg, Umeå kommun, cathrin.alenskär@umea.se, tel. +46 703 705 573

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Välkommen på evenemanget vid Alkula gård – som stöd för planläggningen samlas information in av områdets användare16.5.2022 16:46:15 EEST | Tiedote

Planläggningen ordnar i samarbete med Alkulas 4H-förening, Gamla Vasa förening och guiderna vid Korsholm och Vasa ett publikevenemang vid Alkula gård måndagen 23.5 kl. 17-19. Vid evenemanget presenteras målen för planläggningen som börjar senare i år för området vid Alkula, vi bekantar oss tillsammans med gården och dess omgivning, samt samlar information av områdets användare som stöd för planläggningen.

Tervetuloa yleisötilaisuuteen Alkulan tilalle 23.5. – alueen käyttäjiltä kerätään tietoa kaavoituksen tueksi16.5.2022 16:43:31 EEST | Tiedote

Kaavoitus järjestää yhdessä Alkulan 4H-yhdistyksen, Vanha Vaasa -yhdistyksen ja Vaasa-Mustasaari -oppaiden kanssa yleisötilaisuuden Alkulan tilalla maanantaina 23.5. klo 17-19. Tilaisuudessa esitellään myöhemmin tänä vuonna alkavan kaavoituksen tavoitteita Alkulan ympäristössä, tutustutaan yhdessä tilaan ja sen ympäristöön, sekä kerätään tietoa alueen käyttäjiltä kaavoituksen tueksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum