Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa stad avstår från nyårsfyrverkeriet

Dela

Vasa avstår från nyårsfyrverkeriet, som traditionellt har skjutits upp från Skräddargrund. Efter coronaviruspandemin ersätts fyrverkerierna eventuellt med något annat som man tillsammans kan fira in det nya året med.

– Vi konstaterade att det inte är någon bra idé med fyrverkerier just nu när sammankomster mellan människor borde undvikas, säger Jari Karjalainen, koncernförvaltningsdirektör vid Vasa stad.

Fyrverkerierna har av tradition lockat hundratals åskådare till Fängelsestranden och Fiskstranden i Vasa under nyårsnatten.

– Även småpartikelutsläppen från fyrverkerierna är problematiska. Vi vill på alla sätt och vis främja miljövänliga lösningar och ett koldioxidneutralt Vasa. Dessutom gäller det förstås också att ge ro åt både djur och människor. Plötsliga bländande ljus och kraftiga ljud stressar många djur, i synnerhet hundar, fortsätter Karjalainen.

I några städer har fyrverkerierna ersatts med exempelvis lasershower.

– Tills vidare är sådana där alternativa shower ännu väldigt dyra och passar inte in i stadens budget. I framtiden, i takt med att både tekniken och prissättningen utvecklas, kan vi eventuellt erbjuda Vasaborna något imponerande att tillsammans välkomna det nya året med, säger Karjalainen.

Förbjudet med fyrverkerier i Vasa centrum

Österbottens räddningsverk har fattat beslut om på vilka områden det med stöd av lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor är förbjudet att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska produkter. I Vasa är dessa områden centrum, Vasklot och Brändö.

Fyrverkeriförbudet gäller inte offentliga evenemang i samband med vilka det ordnas fyrverkeriuppvisningar som omfattas av evenemangssäkerheten. Alla fyrverkeriuppvisningar ska anmälas till myndigheterna på ett behörigt sätt. 

Närmare instruktioner och en karta över förbudsområdet finns på Österbottens räddningsverks webbplats: https://www.pohjanmaanpelastuslaitos.fi/service/farliga-amnen-och-kemikalier/explosiva-amnen-och-fyrverkeripjaser/

Kontakter

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum