Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa stad bjuder in invånarna på besök i Styrelsegården

Dela

Staden bjuder in invånarna på besök i den fina, förnyade Styrelsegården lördag 13.11 kl. 10–14. Du kan vandra runt i Styrelsegården i din egen takt och besöka de rum som är öppna. De första besökarna får även en tvättbar fruktpåse som välkomstpresent och till barnen finns det Vasa-ballonger. I lycklighetshörnan bjuds det på karameller och tips på hur du kan bli ännu lyckligare.

Samma dag, 13.11, är också nationella arkivens dag, som firas i Finland sedan 2002 i samarbete med de nordiska arkiven. Avsikten med dagen är att göra allmänheten medveten om arkiven och hur de fungerar samt att framhäva arkivens roll när det gäller att bevara och främja den nordiska samhällsformen. Det gemensamma nordiska temat för Arkivens dag 2021 är Barn i arkiv. Temadagen firas med en utställning i centralarkivet i Styrelsegårdens källarvåning. Utställda finns dokument om dagvård och skolgång, såsom skolfoton med elever, lärare och skolbyggnader, som vi önskar att besökarna känner igen.

– Arkivet är absolut värt ett besök! Där kan du lära dig mycket nytt och intressant om stadens historia, säger Marjo Mäki-Krekola, Vasa stads förvaltningschef.

Högborg för beslutsfattande

Huset på Vasaesplanaden 10 lät apotekaren Herman Johan Lindebäck bygga för sitt apotek och som hem för sin familj 1862. Byggnaden ritades av Vasas länsarkitekt C. A. Setterberg. Huset byggdes ut 1930 och sedan dess har det tjänat som högborg för beslutsfattandet i Vasa. Huset har genomgått en grundlig renovering som blev färdig i november 2020. Det går ett rykte om att apotekarens mor fortfarande går igen i huset.

Efter renoveringen i början av februari flyttade cirka hundra av stadens anställda in i huset, bland annat stadens högsta ledning, personal- och ekonomiservicen, kommunikationen, registraturen och centralarkivet. Utrymmena är i effektiv användning. I huset finns nu 109 arbetspunkter, vilket är hälften mer än före renoveringen.

När coronavirussituationen lättar kommer även stadsfullmäktige och stadsstyrelsen att hålla sina möten i Styrelsegården. Stadsfullmäktige har den högsta behörigheten att besluta om invånarnas gemensamma ärenden. Även dörren till fullmäktigesalen är öppen under öppet hus, så du har möjlighet att ta en titt in i beslutsfattandets högborg.

– Jag är glad över att vi äntligen har möjlighet att också bjuda in stadsborna att besöka detta vackra, historiska hus. Förhoppningsvis har så många som möjligt möjlighet att besöka huset och samtidigt fira Arkivens dag, säger Jari Karjalainen, Vasa stads koncernförvaltningsdirektör.

Under öppet hus sker ingången till byggnaden via huvuddörren på Vasaesplanadens sida. Vänligen använd munskydd. Det delas också ut gratis munskydd på plats i Styrelsegården.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum