Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa stad börjar på måndag 6.4 ringa till äldre personer

Dela

Vasa stad börjar ringa till de personer som har fyllt 85 år och som inte redan omfattas av stadens tjänster. Genom dessa samtal vill man försäkra sig om att de äldre får den hjälp de behöver under undertagsförhållandena. Man börjar ringa samtalen på måndag 6.4. På stadens webbsidor har man samlat information om de instanser som erbjuder hjälp med att uträtta ärenden.

Vasa stad börjar på måndag 6.4 ringa runt till alla 85-åringar och äldre som inte redan omfattas av stadens tjänster t.ex. som klienter inom hemvården eller invånare i något servicehus.

- Vi vill försäkra oss om att de äldre får den hjälp de behöver nu när det är undantagsförhållanden. Under samtalet kartlägger vi det eventuella hjälpbehovet och dess omfattning, säkert sektordirektör Jukka Kentala.

Inom staden fungerar redan ett servicenummer för alla dem som är 70 år eller äldre och till det numret kan man fortfarande ringa.

- De samtal som vi börjar ringa på måndag kompletterar denna tjänst för att vi redan i förebyggande syfte ska kunna nå ut till dem som behöver hjälp och som kanske ännu inte har hittat servicenumret eller som inte har anhöriga eller bekanta som kan hjälpa, fortsätter Kentala.

- Äldre människor hör till riskgruppen när det gäller coronaviruset, och det är mycket viktigt att de nu undviker sociala kontakter. Vi vill försäkra oss om att de också är medvetna om de hemkörningstjänster som bl.a. affärerna, restaurangerna och apoteken erbjuder. Genom att utnyttja hemkörningstjänster är det mindre risk att bli smittad än om man till exempel själv går till butiken, påminner ledande överläkare Markku Sirviö.

I Vasa finns det cirka 700–800 personer som är 85 år eller äldre. Man kommer alltså att ringa många samtal, vilket betyder att alla äldre inte blir uppringda genast på måndagen.

- Målet är att samtalen ska vara ringda under nästa vecka. Samtalen kommer från telefonnummer som börjar med siffrorna 06 325, säger Sirviö.

Vid behov och enligt resurserna utvidgar man samtalen i ett senare skede till att gälla personer som är 80 år och äldre och därefter till dem som är 75 år och äldre.

Servicenumret och stadens webbsidor

Till servicenumret för äldre personer, dvs. 70 år fyllda och äldre, kan man ringa vardagar kl. 9–12. På servicenumret ger man råd t.ex. om hur man kan uträtta ärenden på apotek och i affärer. Servicenumren är: 040 717 3005 och 040 197 8216.

På stadens webbplats vasa.fi/corona uppdateras hela tiden informationen om coronavirusläget och där finns även en länk till en sida med en förteckning över de instanser som erbjuder hjälp för äldre och personer i riskgruppen med att uträtta ärenden.

- Alla äldre har inte möjlighet eller kunnande om hur man följer stadens digitala kanaler och de kanske inte heller har några anhöriga som kunde göra det åt dem. Just därför ringer vi runt för att ingen ska bli ensam och utan hjälp, förklarar Kentala.

Kontakter

Jukka Kentala, sektordirektör
tfn 040 718 3660

Markku Sirviö, ledande överläkare
tfn 040 544 0575

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Håll distans också på sommarn! Kampanj uppmanar ungdomar att ha ett ansvarsfullt slut på skolåret25.5.2020 15:54:30 EESTTiedote

Sommaren står för dörren, och många unga har lust att ge sig ut efter den långa karantänstiden. Även om restriktionerna lindras, är det fortfarande viktigt att vara försiktig och komma ihåg de åtgärder som förhindrar att viruset sprids. Vasa stad och Vasa sjukvårdsdistrikt har denna vecka inlett en kampanj, med vilken de försöker nå 16–20-åringar i alla 13 kommuner inom sjukvårdsdistriktet.

Turvavälitä kesälläkin! Kampanja kehottaa nuoria valmistumaan vastuullisesti25.5.2020 15:54:18 EESTTiedote

Kesä kolkuttaa ovella, ja monen nuoren menojalka vipattaa pitkän karanteeniajan jälkeen. Vaikka rajoituksia lievennetään, on edelleen tärkeää edetä varovasti ja pitää mielessä toimenpiteet viruksen leviämisen estämiseksi. Vaasan kaupunki ja Vaasan sairaanhoitopiiri ovat julkistaneet tällä viikolla kampanjan, jolla pyritään tavoittamaan 16-20-vuotiaat kaikissa sairaanhoitopiirin alueen 13 kunnassa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum