Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa stad knep andraplatsen i en internationell innovationstävling

Dela

IDC Industry Insights Awards delade i december 2021 ut erkännande till organisationer som genom tekniska innovationer har visat pionjärskap inom den egna sektorn samt utvecklat en betydande verksamhetsmodell för framtiden. Vasa kom på andra plats i Personal Mobility-kategorin genom att via crowdsourcing ha samlat in information om körbanornas och cykelvägarnas skick med hjälp av ett mobilspel.

Bild: Crowdchuba
Bild: Crowdchuba

I International Data Corporation IDC:s tävling deltog från Europa och Centralasien totalt 30 organisationer, såsom H&M, AB InBev och NHS Scotland. Innovationer bedömdes i fyra olika kategorier: inom sektorerna mobilitet, handel, produktion och välbefinnande. Det var bara Michelin DDI som placerade sig före Vasa stad i tävlingen med sin innovation Better Driving Community.

Vasa har redan hunnit utnyttja sin innovation aktivt. Under mer än ett år har information om gatu- och cykelvägsnätets skick motsvarande hela 1800 kilometer samlats in i staden och 20 000 trafikmärken har inventerats genom crowdsourcing med Crowdchupa-mobilspelet.

– Tack vare systematisk datainsamling, aktiva stadsbor och effektiva system har vi alltid till vårt förfogande uppdaterad och exakt information baserad på data om gatunätets skick. Förbättrings- och reparationsåtgärder som ska göras under det här året baserar sig på information som kartlagts med den här metoden, berättar kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

I kartläggningar av kampanjkaraktär samlade Vasabilister och -cyklister med sina smarttelefoner data genom att de spelade in videor av vägen och samtidigt plockade upp virtuella objekt med penningvärde som syns på Crowdchupa-spelets karta. Med Vaisalas RoadAI-modell för optisk läsning identifierades beläggningsskador på vägarna, efter vilket data överfördes till ett beläggningshanteringssystem som Sirway utvecklat och AFRY levererat för stadens räkning.

Expertjuryn som var domare vid IDC:s tävling var övertygad om att Vasa stads innovativa lösning kan öka möjligheterna till lätt, förmånlig och säker mobilitet och förbättra underhållet i anslutning till den samt bidra till positiva miljökonsekvenser.

 

Kontakter

Kommunteknikdirektör Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi

Bilder

Bild: Crowdchuba
Bild: Crowdchuba
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum