Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa trotsar coronaapati – gör staden till den lyckligaste platsen i världen med hjälp av lyckoforskaren Markku Ojanen

Dela

Vasa har satt som mål att vara världens lyckligaste stad i världens lyckligaste land, det vill säga i Finland. För att uppnå målet som har antecknats i Vasa stads nya strategi, utvecklas stadsbornas lycklighet tillsammans med hjälp av stadens nya lycklighetstränare, lyckoforskare Markku Ojanen, och framstegen uppföljs genom en årlig lyckostudie.

Professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen
Professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen

– Finland har än en gång valts till världens lyckligaste land, men det är oklart vilken som är den lyckligaste staden i det lyckliga landet. Vi tror att Vasa har den här platsen att ta. Vi är redan med många olika mätare mätt en livskraftig region, men nu ska vi på riktigt utveckla våra invånares lycklighet, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

De första stegen i att främja lycklighet har tagits idag när Vasa avslöjade regionens nya ”personlig tränare i lycka”, professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen.

– Lycklighet är inte bara på enskilda personens ansvar – den egna livsmiljön, som i detta fall Vasa, spelar en mycket stor roll i den. Jag är verkligen glad över att kunna utveckla vasabornas lycklighet och testa i praktiken vilka är de lyckosmulorna som visas i studiet och som ger lycka på det bästa sättet till människorna i Vasaregionen, säger Markku Ojanen, personlig tränare i lycka i Vasa.

Vi stannar inte att vänta på lycklighet

Vasabornas lycklighet börjar utvecklas under hösten på flera olika sätt. Ett av de viktigaste sätten är att vägleda stadsborna att utveckla sig till lyckoexperter i sina egna liv. Bland annat håller Ojanen avgiftsfria online-föreläsningar om lycklighet, där man fördjupar sig i hur människans lycklighet bildas och hur man själv kan utveckla den. Dessutom delar staden praktiska lyckotips producerade av Ojanen i stadens sociala medier, på en webbplats samt i gatubilden. Tips levereras också per post till alla invånare i regionen.

Förutom att Ojanen jobbar nära vasabor arbetar han i stadens organisation inom sakkunniguppgifter och hjälper till exempel olika enheter att utveckla sina egna aktiviteter och tjänster ur ett lyckoperspektiv. Ojanen deltar också i planeringen av en årlig uppföljningsstudie för att mäta hur lycklighet har utvecklats hos regionens invånare.

– Många undrar kanske om detta är rätt tillfälle att tala om lycklighet, när världen befinner sig mitt i en kris och människor tvingas begränsa sina egna liv på många sätt. Men vi tycker att den rätta tiden faktiskt är just nu. Nu kan vi verkligen visa världen att lycklighet fortfarande är tillgänglig för oss alla och den kan hittas förvånansvärt nära, som till exempel i en närliggande skog eller i famnen av vår egen älskling. Inget behov att nödvändigtvis fara längre än till havet, sammanfattar Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén.

Mera om lycklighet på adressen vaasa.fi/sv/varldenslyckigastestad.fi 

Bilder

Professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen
Professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen
Ladda ned bild
Professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen
Professor emeritus i psykologi och lyckoforskare Markku Ojanen
Ladda ned bild
Vasa vill vara världens lyckligaste stad
Vasa vill vara världens lyckligaste stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

En person med coronavirussmitta på Vaasa-opistos kurs20.10.2020 22:25:32 EESTTiedote

En studerande inom den grundläggande utbildningen för vuxna vid Vaasa-opisto har konstaterats ha coronavirussmitta. Tack vare noggrann användning av munskydd har den studerande bara kunnat exponera sina studiekamrater eller personalen för smittan under lunchen i Merenkurkun koulus matsal 12–13.10 kl. 12.30–13.10. Inga elever eller lärare från Merenkurkun koulu har funnits i matsalen vid samma tidpunkt.

Kvaliteten upprätthålls starkt inom social- och hälsosektorn20.10.2020 14:50:16 EESTTiedote

Inom social- och hälsosektorn utfördes 29.9-1.10.2020 en auditering över upprätthållandet, genom vilken ikraftvarandet av kvalitetserkännandet för kvalitetsprogrammet Social and Health Quality Standard (SHQS) försäkras inom social- och hälsovårdsservicen. Det finns alltid delområden att förbättra, men i sin helhet är verksamheten av hög kvalitet och följer planenlig utveckling. Särskilt tack fick den utvecklingsvilliga och motiverade personalen.

Laatua ylläpidetään vahvasti sosiaali- ja terveystoimessa20.10.2020 14:50:05 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveystoimessa tehtiin 29.9.-1.10.2020 ylläpitoauditointi, jolla varmistetaan Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatuohjelman Social and Health Quality Standard (SHQS) laaduntunnustuksen voimassaolo. Aina löytyy parannettavia osa-alueita, mutta kokonaisuudessaan toiminta on laadukasta ja suunnitelmallista kehittämistä. Erityiskiitokset sai kehittämishaluinen ja motivoitunut henkilöstö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum