Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasaborna nöjdare än genomsnittet med den kommuntekniska servicen

Dela

Enligt en enkätundersökning som gjorts i sommar är vasaborna nöjdare än i genomsnitt med den samhällstekniska servicen på boningsorten. I fråga om parker och lekplatser är nöjdheten i topp nationellt sett, medan igen underhållet av gatorna gavs de sämsta vitsorden. I enkäten var 27 kommuner med.

Foto: Kimmo Makkonen
Foto: Kimmo Makkonen

Resultaten i år är på samma nivå som i enkäten i fjol och största delen av ändringarna är små. Förbättring har dock skett jämfört med medelvärdet för kommunerna. I Vasa har invånarnöjdheten i fråga om alla delområden gått i en betydligt bättre riktning sedan år 2018.

– I de fria svaren fick vi förutom beröm och klander också goda utvecklingsönskemål. Enligt enkäten är invånarnöjdheten sammantaget på en god nivå och i synnerhet situationen i fråga om parker och lekplatser är klart i topp nationellt sett. Alltid finns det saker man också kan förbättra, säger kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

– Vintern med mycket snö kan ses i så gott som alla städers resultat i fråga om snöplogning och bekämpning av halka. I Vasa var det klart flera snöiga dagar än under för vintersäsongen och snödjupet var i genomsnitt nästan två gånger större. Trots det var vi något över medelvärdet i invånarnöjdheten, fortsätter Talvi.

Avfallshanteringen och vattenförsörjningen samt räddningstjänsten fick beröm

De högsta vitsorden i enkäten fick gatubelysningen samt insamlingen av papper och glas.

– I fråga om avfallshanteringen klarar vi oss också i allmänhet synnerligen bra vid en nationell jämförelse. Även rådgivningen och informerandet om avfallshanteringen får beröm av invånarna, säger avfallshanteringschef Camilla Enell-Öst.

I enkäten bedömdes också verksamheten vid kommunernas vatten- och räddningsverk. I fråga om släcknings- och räddningstjänsterna är invånarnöjdheten på den högsta nivån under de senaste åren.

– Sammantaget är vi nöjda med de vitsord som räddningsverket har fått. Vasas resultat går i samma riktning som de nationella enkätresultaten, där 99 % av de intervjuade berättar att förtroendet för räddningsmyndigheten är gott eller ganska gott, konstaterar räddningsdirektör Tero Mäki vid Österbottens räddningsverk.

I Vasa görs dricksvattnet av ytvatten och på grund av detta medförde den varma sommaren utmaningar gällande smak och temperatur. Trots detta erhölls de bästa vitsorden gällande Vasa Vatten i fråga om vattnets kvalitet och driftssäkerhet samt spillvattenavloppens funktion.

– För kundbetjäningen fick vi positiv respons, men vi är medvetna om att det alltid finns saker att förbättra i informerandet om störningar, berättar Vasa Vattens tf verkställande direktör Jari Jantunen.

 

Kontakter

Kommunteknikdirektör Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi

Bilder

Foto: Kimmo Makkonen
Foto: Kimmo Makkonen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum