Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasas förnyade tillgänglighetsmärke lanseras på den internationella tillgänglighetsdagen 21.5.2020

Dela

Rådet för personer med funktionsnedsättning i Vasa har sedan år 2015 utmanat olika affärer samt andra organisationer som fungerar i offentliga utrymmen att främja tillgänglighet och jämlikhet genom att bevilja dem tillgänglighetsmärken som tecken på beaktande och främjande av tillgänglighet. Tillgänglighetsmärket har förnyats i enlighet med stadens grafiska profil och kommer att lanseras 21.5.2020 för att uppmärksamma den internationella tillgänglighetsdagen.

En tillgänglig miljö möjliggör att man kan röra sig, uträtta ärenden och delta oberoende på hur väl man ser, hör, rör sig eller läser. Tillgänglighet främjas även av tydlig guidning och smidig kundservice.

Hur kan man få tillgänglighetsmärket

För att erhålla tillgänglighetsmärket ska affären eller organisationen beakta tillgängligheten på olika delområden, såsom vid entréerna, samt ifråga om rörligheten i verksamhetsutrymmena, servicesituationens smidighet, guidningen/skyltningen och parkeringsmöjligheterna. Tillgänglighetsmärket är ett tydligt tecken på att ifrågavarande affär eller aktör har beaktat tillgängligheten med tanke på främjandet av jämlikheten bland kunderna och andra som använder verksamhetsutrymmena.

Märket kan läggas till exempel som en dekal på ytterdörren och vid behov får märket även läggas på webbsidorna. På stadens webbsidor finns redan nu en lista på affärer som tidgare beviljats tillgänglighetsmärket och på listan kommer man även att publicera mottagarna av det förnyade märket.

– Vi önskar påminna affärerna och andra instanser som fungerar i offentliga utrymmen i hela Vasa stads område om att de kan ansöka om tillgänglighetsmärket åt sig själva via Rådet för personer med funktionsnedsättning. Märket kan och bör även ansökas, ifall affären eller aktören har flyttat eller ifall det utförts betydande renoveringar i lokalerna. Ansökningen av tillgänglighetsmärket är kontinuerligt och märket kan ansökas genom en fritt formulerad skriftlig ansökning, berättar tillgänglighetskoordinator, sekreterare för Rådet för personer med funktionsnedsättning Elisabeth Hästbacka.

Tillgängligheten främjas även på många andra sätt

Utöver tillgänglighetsmärket främjar Vasa stad och Rådet för personer med funktionsnedsättning även tillgängligheten bland annat genom samarbete i fråga om planeringen av byggnader, service och produkter, samt deras förverkligande, användning och underhåll. Detta sker bl.a. genom samarbete i fråga om planeringen av byggnader, service och produkter, samt deras förverkligande, användning och underhåll. 

Vasa stad beviljar tillgänglighetsunderstöd till föreningar, samfund och mindre företag för att förbättra tillgängligheten och nåbarheten och därtill även till husbolag för att undanröja olika rörelsehinder. Vasa stad beviljar även ett understöd som tillägg till det statliga ARA-bidraget vid efterinstallation av hissar.

Nyckelord

Kontakter

Mer information fås av och på intevjubegäran svarar på distans:

Elisabeth Hästbacka, tillgänglighetskoordinator, sekreterare för Rådet för personer med funktionsnedsättning, tfn 0400 956 221, elisabeth.hastbacka@vasa.fi

Anne Salovaara-Kero, ordförande för Rådet för personer med funktionsnedsättning, tfn 044 0602660, anne.salovaara-kero@vaasa.fi

Dokument

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den ena körfilen stängs vid Kvarngatan 14 29.5.2020 09:40:41 EESTTiedote

På grund av gatuarbeten måste den ena körfilen vid Kvarngatan 14 stängas 1.6. Körfilen från Kvarngatan till Smedsbyvägen är stängd i ungefär en vecka. Körfilen i andra riktningen är öppen som normalt. Körning till tomterna är tillåten. – I det här skedet utförs schaktningsarbeten och grunden för gatan jämnas ut. De egentliga körfilerna anläggs inte ännu i det här skedet, berättar ansvariga byggarbetsplatschefen Tiina Skön. Bilaga: Karta över trafikregleringarna vid Kvarngatan 14

Toinen ajokaista suljetaan Myllykatu 14 kohdalla  29.5.2020 09:38:08 EESTTiedote

Myllykatu 14 kohdalla toinen ajokaista joudutaan sulkemaan 1.6. lähtien kadunrakentamisen työmaan ajaksi. Ajokaista Myllykadulta Sepänkyläntielle päin on suljettu noin viikon ajan. Toiseen suuntaan ajokaista on auki normaalisti. Tonteille ajo on sallittu. – Tässä vaiheessa tehdään louhintatyöt ja katupohjan tasaus. Varsinaisia ajokaistoja ei muokata vielä tässä vaiheessa, työmaan vastaavana toimiva työmaapäällikkö Tiina Skön kertoo. Liite: Kartta liikennejärjestelyt Myllykatu 14

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum