DemariopiskelijatDemariopiskelijat

Vasop ja SONK: Automaatiojäsenyyttä laajennettava ja toimintaa katettava verovaroin

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkaisi tänään 1.3. selvityksen, jossa otettiin kantaa ylioppilaskuntien automaatiojäsenyyteen. Työryhmä ei nähnyt välittömiä perusteita automaatiojäsenyyden poistamiselle ja korosti ylioppilaskuntien asemaa yliopistojen hallinnossa. Ylioppilas- ja opiskelijakunnat ovat julkisoikeudellisia yhteisöjä, jotka toteuttavat lakisääteisiä tehtäviä osana korkeakoulujen hallintoa. Ne eivät ole yhdistyksiä. Ylioppilas- ja opiskelijakuntien lakisääteisiä tehtäviä ovat esimerkiksi korkeakoulujen hallinnon opiskelijaedustajien valinta, opiskelijoiden yhdyssiteenä toimiminen ja opiskelijoiden yhteiskunnallisen aseman edistäminen.

“Olemme tyytyväisiä, että työryhmä on nähnyt ylioppilaskuntien aseman osana yliopistojen hallintoa perusteena automaatiojäsenyydelle. Nyt olisikin korkea aika ulottaa automaatiojäsenyys myös ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnille, jotka myös toteuttavat lakisääteisiä tehtäviä”, Sosialidemokraattisten opiskelijoiden puheenjohtaja Ville Kurtti linjaa.

Opiskelijakorttimarkkinoiden avauduttua myös muille kuin ylioppilas- ja opiskelijakunnille, kokivat opiskelijakunnat suuren jäsenkadon. Opiskelijakunnissa ei ole tällä hetkellä automaatiojäsenyyttä. Näiden seurauksena monella opiskelijakunnalla on vaikeuksia toteuttaa lakisääteisiä tehtäviään. 

Vasemmisto-opiskelijat ja Sosialidemokraattiset opiskelijat toivovat, että automaatiojäsenyyskeskustelun yhteydessä huomioitaisiin myös ylioppilas- ja opiskelijakuntien rahoituspohja.

“Automaatiojäsenyyden perusteena toimii lakisääteiset velvoitteet. Olisi kuitenkin oikeudenmukaista, että valtio ohjaisi näiden velvoitteiden toteuttamiseksi myös rahaa. Ylioppilas- ja opiskelijakuntien rahoituksen tulisi perustua jäsenmaksujen sijaan valtion tukeen”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström jatkaa.

Lisätietoja:

Anna Lemström
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
045-6397273

Ville Kurtti
Sosialidemokraattisten opiskelijoiden puheenjohtaja
ville.kurtti@sonk.fi
045-1129299

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Demariopiskelijat
Demariopiskelijat
Siltasaarenkatu 18-20
00530 Helsinki

+358451129299http://www.sonk.fi

Opiskelijat inhimillisemmän ja yhdenvertaisemman yhteiskunnan puolesta. Olemme valtakunnallinen poliittinen opiskelijajärjestö.Tavoitteenamme on edistää opiskelijoiden osallistumista poliittiseen keskusteluun, jossa painopisteenä on koulutus- ja sivistyspolitiikka. Meitä yhdistävät vapauden, yhdenvertaisuuden sekä solidaarisuuden arvot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demariopiskelijat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme