VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Vasta neljännes ehdokkaista avannut etukäteen vaalirahoitustaan

Jaa
Ahkerimpia ennakkoilmoitustekijöitä ovat olleet Vasemmistoliiton ehdokkaat. Vaalipiireittäin eniten ilmoituksia puolestaan on tehty Hämeessä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona 22.3.2023. Tähän mennessä vasta 26 prosenttia ehdokkaista on antanut ennakkotietoja vaalirahoituksestaan eli kertonut vaalikampanjansa suuruudesta ja rahoituksen lähteistä.

Liberaalipuolueen ja Piraattipuolueen kaikki ehdokkaat ovat jo tehneet ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Nykyisistä eduskuntapuolueista suhteessa eniten ennakkoilmoituksia ovat tehneet Vasemmistoliiton (77 %), Vihreän liiton (65 %) ja Suomen Keskustan (46 %) ehdokkaat. Eduskuntapuolueista vähiten innokkaasti ennakkoilmoituksia ovat tehneet Suomen ruotsalainen kansanpuolueen (0 %), Valta kuuluu kansalle -puolueen (0 %), ja Liike Nytin (1 %) ehdokkaat.

Alueittain ennakkoilmoituksia on tähän mennessä tehty eniten Hämeessä (36 % ehdokkaista), Helsingissä (32 %) ja Satakunnassa (28 %). Vähiten ilmoituksia on tehty Ahvenanmaalla (0 %), Keski-Suomessa (19 %) ja Lapissa (21 %).

"Äänestäjällä on hyvä olla tietoa vaalirahoituksesta jo ennen äänestyspäätöstään. Vastuullinen ehdokas kertoo rahoituksestaan ajoissa etukäteen ja lisää näin vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä", johtava tilintarkastaja Pontus Londen Valtiontalouden tarkastusvirastosta sanoo.

Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2 424 ehdokasta. Näistä 619 on tähän mennessä kertonut ennakkoilmoituksella miten rahoittaa vaalikampanjaansa ja mistä saa rahoitustaan. Ennakkoilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista.

Ennakkoilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista. Ehdokkaat voivat tehdä ennakkoilmoituksia tarkastusviraston ylläpitämällä verkkosivustolla 2.3.–1.4.2023.

Tehtyjä ennakkoilmoituksia voi katsella verkossa vaalipiireittäin tai hakemalla raportteja esimerkiksi kampanjoiden rahoituksesta tai suurimmista tukijoista.

Vaalien jälkeen kaikkien kansanedustajien ja varaedustajien on lain mukaan tehtävä vielä varsinainen vaalirahoitusilmoitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Splittringen av företagsservicesystemet försämrar dess tillgänglighet och styrbarhet20.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Det finns ett stort utbud av offentliga tjänster för företag. Servicesystemet är dock komplicerat, vilket försvårar användningen av tjänsterna och styrningen av systemet. Servicesystemet bör förenklas genom att förtydliga arbetsfördelningen och rollerna för organisationer som tillhandahåller tjänster och andra aktörer. Det är i första hand arbets- och näringsministeriet som ansvarar för styrningen av servicesystemet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme