Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Vauvaperheiden uupumuksen oireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat eri puolilla Suomea

Jaa

Alle puolivuotiaiden vauvojen tuoreet vanhemmat ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä melko tasaisesti ympäri Suomen, mutta hyvinvointia heikentävien tekijöiden yleisyys vaihtelee jonkin verran eri hyvinvointialueilla.

Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain
Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain

Alle puolivuotiaiden vauvojen tuoreet vanhemmat ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä melko tasaisesti ympäri Suomen, mutta hyvinvointia heikentävien tekijöiden yleisyys vaihtelee jonkin verran eri hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueiden välillä ja sisällä on vaihtelua vanhempien yksinäisyyden kokemuksissa, uupumisen oireissa ja tyytyväisyydessä neuvolapalveluihin.

Tulokset käyvät ilmi maalis-joulukuussa 2020 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämän FinLapset-kyselytutkimuksen aineiston jatkoanalyysissä. Tässä vaiheessa keskityttiin vanhempien hyvinvoinnin alueellisiin eroihin. Valtakunnalliset tulokset julkaistiin maalikuussa.

Hyvinvointialue-, kunta- tai kuntarypäskohtaiset tuloskoosteet ovat nähtävissä THL:n verkkopalvelussa:

Terveytemme.fi

Yksinäisyyden kokemuksessa suurta alueellista vaihtelua

Alueellinen vaihtelu oli suurta siinä, kuinka moni synnyttänyt vanhempi koki itsensä yksinäiseksi. Kainuun hyvinvointialueella yksinäisyyttä koki lähes joka neljäs (23 %) synnyttänyt vanhempi, mutta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella vähemmän kuin joka kymmenes (9 %) synnyttäneistä.

Myös hyvinvointialueiden sisällä oli vaihtelua.

Toisen vanhemman yksinäisyyden kokemus oli kyselyn mukaan harvinaista; se vaihteli suurimmassa osassa maata yhden ja kahden prosentin välillä vastanneista. Lapin ja Kainuun hyvinvointialueilla yksinäisyyttä oli kokenut kuitenkin 5 prosenttia toisista vanhemmista.

”Alueilla on nyt mahdollisuus saada alustava kuva oman alueen vauvaperheiden hyvinvoinnista, jonka perusteella ne voivat tarvittaessa pohtia toimia perheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi, vaikka pienten vastausmäärien antama kuva ei ole täysin luotettava”, arvioi THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Uupumuksen oireita oli 20–40 prosentilla vanhemmista

Uupumuksen oireita oli useammin synnyttäneellä vanhemmalla kuin vauvan toisella vanhemmalla. (35 % vs. 29 %). Yleisimmin synnyttäneillä vanhemmilla oli uupumuksen oireita Kainuun hyvinvointialueella (42 %), vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan tai Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla (30 %). Myös uupumusoireiden yleisyys vaihteli alueiden sisällä.

Toisilla vanhemmilla oli yleisimmin uupumuksen oireita Helsingin, Pohjanmaan, Lapin ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla (35–36 %). Vähiten uupumuksen oireita oli toisilla vanhemmilla Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa (20–21 %).

Neuvolapalveluihin tyytyväisyydessä alueellista vaihtelua

Käynteihin äitiysneuvolassa oli koko maassa tyytyväinen noin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta vanhemmasta, mutta hyvinvointialueiden välinen vaihtelu oli merkittävää. Eniten äitiysneuvolakäynteihin tyytyväisiä vanhempia oli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (75 %). Sen sijaan Helsingissä, Itä-Uudellamaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Vantaa-Keravan alueella vain runsas puolet synnyttäneistä oli tyytyväinen käynteihinsä äitiysneuvolassa (61–62 %).

Lastenneuvolakäynteihin oli koko maassa tyytyväisiä puolet synnyttäneistä ja yli puolet (61 %) toisista vanhemmista. Eniten tyytyväisiä synnyttäneitä vanhempia oli Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Uudellamaalla ja Lapissa (59–60 %). Vähiten lastenneuvolapalveluihin tyytyväisiä synnyttäneitä vanhempia oli Helsingissä (42 %).

FinLapset-kyselytutkimus 2020 tulosten julkaiseminen

THL teki FinLapset-kyselytutkimuksen 3–6-kuukauden ikäisten vauvojen molemmille vanhemmille maalis-joulukuussa 2020 koko Suomessa. Vanhemmilta kysyttiin lomakkeella perheen hyvinvoinnista, terveydestä sekä kokemuksista lapsiperhepalveluista. Tutkimukseen kutsuttiin yli 34 000 vanhempaa; kyselyyn vastasi 50 prosenttia äideistä ja 36 prosenttia toisista vanhemmista.

Tiedonkeruun perustulokset julkaistiin maaliskuussa 2021 tilastoraporttina ja THL:n sähköisessä tulospalvelussa. Nyt tutkimuksen keskeisimmät tulokset on julkaistu alueittain niin, että jokainen kunta, jossa vastaajia on ollut riittävästi, saa omat tuloksensa, ja jos vastaajia on ollut vähän, tulokset on yhdistetty lähikuntien tuloksiin.

Lähde: FinLapset-kyselytutkimuksen kuntakohtaiset tuloskoosteet terveytemme.fi’ssä

FinLapset-kyselytutkimuksen kaikki perustulokset thl.fi’ssä

Lisätietoja:

Reija Klemetti
tutkimuspäällikkö
Puh. 029 524 7265

Maaret Vuorenmaa
erikoistutkija
Puh. 029 524 7008

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Aikaisemmin aiheesta:

Koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista, kertoo THL:n kyselytutkimus – tyytyväisyys perhe-elämään on silti suurta. THL tiedote 24.3.2021.

Avainsanat

Kuvat

Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain
Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt17.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista valtaosa (yli 80 %) oli tyytyväinen elämäänsä keväällä 2021. Yhtä tyytyväisiä elämäänsä olivat 8. ja 9. luokalla opiskelevat pojat. Sen sijaan saman ikäisistä tytöistä vain yli puolet (57 %) oli tyytyväinen elämäänsä. Myös lukiota ja ammatillista oppilaitosta käyvät pojat (79 %) kertoivat olevansa tyttöjä (60‒62 %) tyytyväisempiä elämäänsä. Koulunkäynnistä pitivät etenkin perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

Forskning: Grönområdena runt hemmet ökar mångfalden av mikroflora inomhus3.9.2021 06:15:00 EEST | Tiedote

Grönområdena runt hemmet ökar mångfalden, dvs. diversiteten i mikrofloran inomhus. Detta framgår av den forskning som publicerats i den vetenskapliga publikationen Environmental Research och som har gjorts i form av internationellt samarbete. Tidigare studier har visat att mångfalden av mikrober som härstammar från naturen inne i barndomshemmet senare kan skydda mot astma och allergi. Kan resultaten utnyttjas i stadsplaneringen? Undersökningen visar att den typ av grönområde som finns i närheten av hemmet påverkar mängden olika mikrober i inomhusmiljön. När närheten till naturen i allmänhet ökade bakteriernas mångfald inne i hemmet ökade svamparnas mångfald när det fanns högre växter i hemmets omgivning, såsom träd och buskar. "I de kommande undersökningarna behöver vi ännu mer bekräftelse på resultatet att grönområdena inverkar på hemmens hälsofrämjande mikroflora. Om detta är fallet skulle grönområdenas fördelar kunna beaktas i städernas planering och vi kunde lägga till mikrober frå

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme