Ensi- ja turvakotien liitto

Vauvaperheiden yksinäisyys ja hätä näkyy yhteydenotoissa

Jaa

Koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista. Vanhempien uupumus näkyy kasvaneina yhteydenottoina nimettömään chattiin. Vanhemmat kertovat uupumuksesta, loputtomasta univelasta ja yksinäisyydestä. Apua kannatta hakea heti, kun voimat alkavat olla lopussa, sillä vauva ei voi odottaa.

Koronaepidemia heikensi viime vuonna vauvaperheiden jaksamista. Ensi- ja turvakotien liiton vauvaperheiden palveluiden koronavuoden kokemukset kertovat samaa viestiä kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Vauvaperheet ovat jääneet liian yksin pulmien kanssa. THL:en kyselytutkimuksen mukaan noin kolmannes kyselyyn vastanneista 3–6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhemmista ilmoitti olevansa uupunut. Äideistä noin neljäsosa koki koronaepidemian vähentäneen jaksamistaan.

Vauvaa odottaville ja vauvan saaneille perheille poikkeusolot ovat tarkoittaneet yksinäisyyttä elämäntilanteessa, jossa läheisten ja toisten vanhempien tuki on erittäin merkityksellistä. Vauvaa odottavat vanhemmat eivät ole ehkä päässeet tapaamaan omia vanhempiaan, tulevia vauvan isovanhempia, eivätkä toisia samassa elämäntilanteessa olevia perheitä. Myös lakisääteisiä palveluita, kuten neuvolakäyntejä ja perhevalmennusta on supistettu ja on voinut tulla pitkiä välejä siihen, että kukaan ammattilainen ei ole tavannut perhettä. Perheen hätä ja huoli on voinut jäädä piiloon. Korona aiheuttaa sen, että varsinkin niillä alueilla, joilla rajoitukset ovat tiukimmat, vauvojen vanhemmat ovat todella yksin vastuussa uudesta elämästä.  

– Toisenlaisiakin merkkejä on, sillä vauvan vanhemmat ovat myös hakeneet itse aiempaa aktiivisemmin apua. Vuoden ajan palvellut Vauvaperheiden chat on auttanut noin 90 vanhempaa kuukaudessa, kertoo Hanna Sellergren, Vaativan vauvatyön kehittämispäällikkö Ensi- ja turvakotien liitosta.

Vauvaperheiden chatissa voi keskustella ammattilaisen kanssa vauvaperheen arjesta, vauvan unipulmista ja päivärytmistä sekä saada tukea vanhemman omaan jaksamiseen. Chat on usein väylä yhdistysten kasvokkaiseen apuun, sillä ympäri Suomea toimivat päivystäjät ohjaavat vanhemmat esimerkiksi lähimmälle Baby Blues -työntekijälle. Vauvaperheen unipulmiin erikoistuneet unineuvojat osaavat auttaa perhettä yksilöidymmin. Korona-aikaan tapaamiset ovat hoituneet etäyhteyksillä.

Valitettavaa on, että tiivistä tukea saavien perheiden asiakasmäärät liiton palveluissa ovat olleet laskussa jo useamman vuoden. Erityisesti vähentyminen näkyy ensikodeissa, missä perheet saavat tukea ympäri vuorokauden. Ensikotiin tulevilla perheillä on samanaikaisesti useampia vauvan ja vanhempien hyvinvointia uhkaavia riskitekijöitä. Ensikotien pulmana on lyhyet ensikotijaksot, huolimatta siitä, että perheiden kasautuneet ongelmat edellyttäisivät riittävän pitkää kuntoutujaksoa.

Viime vuosien trendi on valitettavasti myös se, että perheet saavat apua aivan liian myöhään ja ensikotiin tulee yhä huonokuntoisempia vanhempia. Syvemmistä vaikeuksista toipuminen kestää kauemmin. Ensikotiin ohjaudutaan suurimmaksi osaksi sosiaalitoimen ohjaamana. Pelkona on, että korona-aika on entisestään vaikeuttanut avun saamista.

THL:en kyselyyn vastanneet vanhemmat kertoivat tuen saamisessa olleen korona-aikana puutteita. Viidesosa äideistä ei kokenut saavansa riittävästi tukea synnytykseen valmistautumiseen. Tämän lisäksi palvelujen antama tuki oli ollut riittämätöntä vanhemman mielialan, jaksamisen ja parisuhteen sekä vauvan nukkumisen ja itkuisuuden osalta.

– Perheiden tulisi löytää tarjolla olevat matalan kynnyksen tukimuodot. Vauvaperhechattien lisäksi matalan kynnyksen tukea löytyy vauvaperhe.fi -sivustolta. Yhdistysten Baby Blues -työntekijät auttavat maksuttomasti puhelimitse ja kasvokkain. Tukea saa moniin vauvaperhearkeen liittyvissä kysymyksissä kuten vauvan uneen, itkuisuuteen ja omaan jaksamiseen liittyvissä pulmissa.
– Neuvolat ja vauvaperheiden kohtaamispaikat ovat avainasemassa levittämään tietoa avusta.

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 30 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea tarjoavat perheiden tarvitsemaa ammatillista apua sekä vapaaehtois- ja vertaistukea. Vuonna 2020 yli 23000 ihmistä sai apua liiton palveluista.

Lisätietoa

Chatistä nopeasti apua: Vauvaperheiden chatistä ja Vauvaperhe ja päihteet – chatistä saa ammattilaisen apua monenlaisiin tilanteisiin. Kun vanhemman voimat ovat lopussa, arki ei suju, vauva ei nuku tai perheessä käytetään päihteitä. www.vauvaperhe.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Sellergren
kehittämispäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto, Vaativan vauvatyön tiimi
p. 040 5430 010

Laura Kouri
viestinnän asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 040 709 9498

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Väkivallan uhkaan saa apua myös jouluna16.12.2020 12:59:38 EET | Tiedote

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten 19 turvakotia ovat auki myös jouluna. Lisäksi avopalvelut sekä chat auttavat lähisuhdeväkivaltatilanteissa vuodenvaihteen juhlapyhinä. Turvakodit on tarkoitettu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille aikuisille ja lapsille. Avopalvelut auttavat kaikkia väkivallan osapuolia eli aikuista tekijää ja kokijaa sekä lasta tai nuorta. Jos ilmapiiri kotona on riitainen, voi omaa ja perheen turvallisuutta parantaa etukäteen keskustelemalla ammattiauttajan kanssa chatissa.

Päihteitä käyttävien äitien kuntoutusmäärät romahtivat18.11.2020 09:59:34 EET | Tiedote

Päihteitä käyttävien äitien kuntoutus on laskenut romahdusmaisesti, mikä johtuu kuntien taloustilanteesta. Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni –ensikotien kuntoutuspaikoista on syksyllä ollut vain lähes puolet käytössä. Huolestuttavinta on, että odotusaikana päihteitä käyttävien äitien pääsy kuntoutukseen on vaikeutunut eniten. Tämä on ristiriidassa korona-aikana lisääntyneen huumeiden käytön kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme