Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella, hyydetulvariskiä minimoidaan Oulujokivarressa
Hyydetulvariskin minimointi Oulujoen virtaamia pienentämällä nostaa todennäköisesti vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä. Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen. Oulun vesistöalueen järvien vedenkorkeudet ovat olleet poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset tiedottavat Oulujoen vesitilanteesta yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.
”Järvien rantojen ja jokivarren kiinteistönomistajia kehotetaan varautumaan poikkeuksellisen korkeisiin vedenpintoihin siirtämällä mahdollisuuksien mukaan veneet ja laiturit pois vedestä”, painottaa ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen Kainuun ELY-keskuksesta.
Oulujärven säännöstelyn yläraja voi ylittyä
Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen 27.11.2020 – 31.1.2021. Fortum saa ylittää Oulujärvelle asetetun säännöstelyn ylärajan enintään 30 cm:llä, jolloin vesipinta voi nousta tasolle NN+ 123,30 metriä. Ylityksellä pyritään minimoimaan hyydetulvat ja niiden aiheuttamat haitat Oulujoessa.
Luparajan ylityksen salliminen mahdollistaa Oulujoen virtaaman pienentämisen rajatuksi ajaksi. Tällöin otollisissa olosuhteissa jokeen muodostuu kattava jääkansi, joka pienentää hyydetulvien muodostumisriskiä. Virtaaman tulee olla noin 200-250 m3/s, jotta jääkansi voi muodostua. Nykytilanteessa virtaamat ovat noin 550 m3/s.
Virtaaman pienentäminen nostaa vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä.
Hyyde aiheuttaa tulvia ja ongelmia voimalaitoksille
Hyyde aiheuttaa tavanomaisesti tulvia etenkin Montta-Merikoski välillä, mutta myös muualla ne ovat mahdollisia. Hyyde voi vaikeuttaa veden juoksutusta voimalaitoksissa ja se voi aiheuttaa riskejä myös patoturvallisuudelle. Hyydetulvat voivat aiheuttaa vahinkoa myös joen rannoilla sijaitseville rantarakenteille ja rakennuksille.
Hyydettä eli suppoa alkaa muodostumaan, kun joen virtaama on suuri ja veden lämpötila laskee nollaan asteeseen tai sen alapuolelle. Mahdolliset lumisateet sulaan jokeen lisäävät myös hyyteen muodostumista.
Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella
Syksyn sademäärät Oulujoen vesistöalueella ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Lisäksi lämpimät syyssäät ovat myös sulattaneet osan vesistöalueelle aiemmin sataneesta lumesta. Sateisen ja lämpimän syksyn seurauksena säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat nousseet poikkeuksellisen korkeille tasoille, vaikka juoksutukset on pidetty alapuolisten vesistöjen sallimalla korkeimmalla mahdollisella tasolla. Korkeiden vedenpintojen vuoksi poikkeuksellisen suuria juoksutuksia on jouduttu käyttämään syksyn aikana Oulujoella sekä Sotkamon ja Hyrynsalmen säännöstelyillä reiteillä.
Säännösteltyjen järvien lisäksi myös luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.
Yhteyshenkilöt
Kainuun alueella:
Ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 876, mika.pylvanainen(at)ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Timo Regina, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 887, timo.regina(at)ely-keskus.fi
Oulujoen osalta:
Vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 050 3511 927, riku.eskelinen(at)ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö Tero Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 0295 038 434, tero.vaisanen(at)ely-keskus.fi
Vesistöennusteet:
Ryhmäpäällikkö Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE), 0295 251 731, bertel.vehvilainen(at)syke.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Veteraanikatu 1
90130 Oulu
0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Yhteysviranomainen antoi lausuntonsa Hangaskurunkankaan tuulipuiston (Alavieska) ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta21.1.2021 07:59:07 EET | Tiedote
Arviointiohjelma täyttää pääosin YVA-lain edellytykset. Lausunnossaan yhteysviranomaisena toiminut ELY-keskus edellyttää kuitenkin joitakin täydennyksiä arviointiin.
Kuusamon yhteismetsältä uusia luonnonsuojelualueita noin 240 hehtaaria20.1.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Kuusamon yhteismetsä ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat sopineet yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamisista Kuusamoon. Suurin alueista on noin 116 hehtaarin suuruinen Halsin luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Irnijärven eteläpuolella. Tammelan luonnonsuojelualue on noin 106 hehtaaria ja se sijaitsee Virmajoen pohjoispuolella rajoittuen vanhojen metsien suojelualueeseen. Pahka-ahon luonnonsuojelualue on noin 9 hehtaarin suuruinen ja on osa Isosuo-Kivisuon Natura-aluetta. ELY-keskus on tehnyt näiden suojelualueiden perustamispäätökset vuoden vaihteessa.
Pakkaset lisäävät hyydetulvariskiä jokivarsilla12.1.2021 08:21:18 EET | Tiedote
Hyydetulvat voivat nostaa vedenkorkeuksia nopeasti. Jokivarsien asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta ja varautumaan tulvasuojaustoimenpiteisiin. Jäällä liikkuminen on tavanomaista vaarallisempaa suurten virtaamien heikentäessä jääkantta.
Jylhänrannan silta uusitaan Siikalatvalla11.1.2021 13:12:49 EET | Tiedote
Ouluntiellä (Vt 4) Siikalatvan kunnassa sijaitsevan Jylhänrannan sillan rakentaminen käynnistyy.
Valtatien 4 pitkän aikavälin tavoitetilan toimenpiteiden suunnittelu on käynnistetty välille Pulkkila - Haaransilta11.1.2021 09:24:06 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt esiselvitykset valtatien 4 parantamiseksi Pulkkilan ja Haaransillan välillä. Selvityksissä määritetään pitkän aikavälin tavoitetilan toimenpiteet yhteensä noin 70 km pituiselle valtatiejaksolle, joka sijoittuu Siikalatvan, Tyrnävän ja Limingan kuntien alueelle.
Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 22 200 - pitkäaikaistyöttömyys nousussa22.12.2020 08:00:00 EET | Tiedote
Työttömien työnhakijoiden määrä on maakunnassa edelleen korkea. Marraskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 22 200 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut), heistä miehiä oli 13 200 ja naisia 9 000. Työttömiä työnhakijoita oli 4 000 enemmän kuin vuosi sitten. Tämän vuoden tammikuusta työttömien määrä on kasvanut 2 000:lla. Lokakuusta työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 550:llä; heistä suurin osa oli lomautettuja. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä (3 200) oli 1 500 suurempi kuin vuosi sitten. Koronan vaikutukset näkyivät keväällä lomautusten määrän moninkertaistumisena, mutta marraskuun lopussa lomautettujen määrä oli kuitenkin vähentynyt 7 900:lla huhtikuun luvuista.
Hyyde aiheuttaa ongelmia Pohjois-Pohjanmaan vesistöissä17.12.2020 11:02:43 EET | Tiedote
Sateisen ja lämpimän syksyn myötä järvien vedenpinnat ovat monin paikoin keskimääräistä korkeammalla. Poikkeuksellinen syyssää näkyy myös tavanomaista suurempina virtauksina Pohjois-Pohjanmaan vesistöissä. Lämpimän syksyn myötä jääkannen muodostuminen vesistöihin on viivästynyt. Suuret virtaamat ja jäättömät vesistöt lisäävät hyydetulvariskiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme