Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella, hyydetulvariskiä minimoidaan Oulujokivarressa

Jaa

Hyydetulvariskin minimointi Oulujoen virtaamia pienentämällä nostaa todennäköisesti vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä. Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen. Oulun vesistöalueen järvien vedenkorkeudet ovat olleet poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset tiedottavat Oulujoen vesitilanteesta yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

”Järvien rantojen ja jokivarren kiinteistönomistajia kehotetaan varautumaan poikkeuksellisen korkeisiin vedenpintoihin siirtämällä mahdollisuuksien mukaan veneet ja laiturit pois vedestä”, painottaa ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Oulujärven säännöstelyn yläraja voi ylittyä

Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen 27.11.2020 – 31.1.2021. Fortum saa ylittää Oulujärvelle asetetun säännöstelyn ylärajan enintään 30 cm:llä, jolloin vesipinta voi nousta tasolle NN+ 123,30 metriä. Ylityksellä pyritään minimoimaan hyydetulvat ja niiden aiheuttamat haitat Oulujoessa.

Luparajan ylityksen salliminen mahdollistaa Oulujoen virtaaman pienentämisen rajatuksi ajaksi. Tällöin otollisissa olosuhteissa jokeen muodostuu kattava jääkansi, joka pienentää hyydetulvien muodostumisriskiä. Virtaaman tulee olla noin 200-250 m3/s, jotta jääkansi voi muodostua. Nykytilanteessa virtaamat ovat noin 550 m3/s.

Virtaaman pienentäminen nostaa vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä.

Hyyde aiheuttaa tulvia ja ongelmia voimalaitoksille

Hyyde aiheuttaa tavanomaisesti tulvia etenkin Montta-Merikoski välillä, mutta myös muualla ne ovat mahdollisia. Hyyde voi vaikeuttaa veden juoksutusta voimalaitoksissa ja se voi aiheuttaa riskejä myös patoturvallisuudelle. Hyydetulvat voivat aiheuttaa vahinkoa myös joen rannoilla sijaitseville rantarakenteille ja rakennuksille.

Hyydettä eli suppoa alkaa muodostumaan, kun joen virtaama on suuri ja veden lämpötila laskee nollaan asteeseen tai sen alapuolelle. Mahdolliset lumisateet sulaan jokeen lisäävät myös hyyteen muodostumista.

Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella

Syksyn sademäärät Oulujoen vesistöalueella ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Lisäksi lämpimät syyssäät ovat myös sulattaneet osan vesistöalueelle aiemmin sataneesta lumesta. Sateisen ja lämpimän syksyn seurauksena säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat nousseet poikkeuksellisen korkeille tasoille, vaikka juoksutukset on pidetty alapuolisten vesistöjen sallimalla korkeimmalla mahdollisella tasolla. Korkeiden vedenpintojen vuoksi poikkeuksellisen suuria juoksutuksia on jouduttu käyttämään syksyn aikana Oulujoella sekä Sotkamon ja Hyrynsalmen säännöstelyillä reiteillä.

Säännösteltyjen järvien lisäksi myös luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

Yhteyshenkilöt

Kainuun alueella:

Ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 876, mika.pylvanainen(at)ely-keskus.fi

Yksikön päällikkö Timo Regina, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 887, timo.regina(at)ely-keskus.fi

Oulujoen osalta:

Vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 050 3511 927, riku.eskelinen(at)ely-keskus.fi

Yksikön päällikkö Tero Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 0295 038 434, tero.vaisanen(at)ely-keskus.fi

Vesistöennusteet:

Ryhmäpäällikkö Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE), 0295 251 731, bertel.vehvilainen(at)syke.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hituran kaivoksen 2. vaiheen sulkemisurakka valmistunut (Pohjois-Pohjanmaa)16.9.2021 16:01:54 EEST | Tiedote

Nivalassa sijaitsevan Hituran kaivoksen sulkeminen on ottanut merkittävän askeleen, kun kaivoksen sulkemisen 2. vaiheen urakka on saatu päätökseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on hoitanut Hituran kaivoksen sulkemista kaivosyhtiö Belvedere Mining Oy:n mentyä konkurssiin vuonna 2015. Sulkemistyöt on tehty kaivosyhtiölle myönnetyn ympäristöluvan mukaisesti. Hituran sulkeminen on tähän mennessä maksanut yhteensä noin 18,5 miljoonaa euroa. Pääosa sulkemisen rahoituksesta on tullut ympäristöministeriöstä.

Pyhäjoelle hieno maankohoamisrannikon metsien luonnonsuojelualue (Pohjois-Pohjanmaa)8.9.2021 12:53:07 EEST | Tiedote

Pyhäjoen Pohjankylän osakaskunta ja Pyhäjoen seurakunta ovat hakeneet omistamilleen alueilleen luonnonsuojelualueiden perustamista. ELY-keskus perusti alueet päätöksillään 31.8.2021 osaksi METSO-ohjelmaa Isorannan luonnonsuojelualueen ja Syölätin luonnon-suojelualueen. Alueet liittyvät toisiinsa ja muodostavat yhdessä noin 78 hehtaarin suojelualueen. Lisäksi alueen pohjoispuolella on Natura 2000 -verkostoon kuuluva yli 270 hehtaarin suuruinen Parhalahti-Syölätinlahti-Heinikarinlammen luonnonsuojelualue. Alueet muodostavat merkittävän maankohoamisrannikon suojelukohteen. ELY-keskuksen päätöksissä alueille on asetettu rauhoitusmääräykset, joiden mukaan metsänhakkuu on kielletty, mutta mm. marjojen ja sienten poiminta ovat edelleen sallittuja. Maanomistajat päättävät edelleen alueen metsästyskäytännöistä. Alueille ei ole muita liikkumisrajoituksia kuin moottoriajoneuvojen käyttökielto maastossa sulan maan aikana. Maankohoamisrannikko on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ilmiö, jota ta

Kiiminkijoen ylittävän Aution sillan korjaus alkaa Alakylässä31.8.2021 09:41:51 EEST | Tiedote

Takalontiellä (mt 18731) sijaitsevan Aution sillan korjaustyöt alkavat 4.10 2021. Korjaustyöt sisältävät sillan puukannen uusimisen ja päällystyksen. Sillan puukannen uusimistöiden aikana silta on suljettu ajoneuvoliikenteeltä 11.10.-7.11.2021. Kevyen liikenteen kulku sillan yli säilyy töiden ajan. Töiden on määrä valmistua 3.12.2021 mennessä. Hankkeen tilaajana on ELY-keskus ja pääurakoitsi-jana Skarta Finland Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja puh. 0200 2100 Liikennetilanne (fintraffic.fi)

Kesällä työttömien määrä Pohjois-Pohjanmaalla kasvoi - syksyä kohti suunta jälleen aleneva24.8.2021 08:07:14 EEST | Tiedote

Kesäkuukausina työttömien määrä perinteisesti kasvaa vastavalmistuneiden kirjautuessa TE-palvelujen asiakkaaksi - niin myös tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla. Isossa kuvassa työttömyyden suunta on ollut alkuvuoden aikana kuitenkin aleneva ja suunnan odotetaan jatkuvan kesän jälkeen. Maakunnassa oli heinäkuun lopussa 24 000 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut), mikä on yli 4 000 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyyslukuja on laskenut erityisesti koronapandemiasta aiheutuneiden lomautusten tasainen väheneminen. Heinäkuun 2021 lopussa kokoaikaisesti lomautettujen määrä (1 950) oli 2 600 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme