Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella, hyydetulvariskiä minimoidaan Oulujokivarressa

Jaa

Hyydetulvariskin minimointi Oulujoen virtaamia pienentämällä nostaa todennäköisesti vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä. Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen. Oulun vesistöalueen järvien vedenkorkeudet ovat olleet poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset tiedottavat Oulujoen vesitilanteesta yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

”Järvien rantojen ja jokivarren kiinteistönomistajia kehotetaan varautumaan poikkeuksellisen korkeisiin vedenpintoihin siirtämällä mahdollisuuksien mukaan veneet ja laiturit pois vedestä”, painottaa ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Oulujärven säännöstelyn yläraja voi ylittyä

Fortum on saanut poikkeusluvan Oulujärven säännöstelyn ylärajan ylittämiseen 27.11.2020 – 31.1.2021. Fortum saa ylittää Oulujärvelle asetetun säännöstelyn ylärajan enintään 30 cm:llä, jolloin vesipinta voi nousta tasolle NN+ 123,30 metriä. Ylityksellä pyritään minimoimaan hyydetulvat ja niiden aiheuttamat haitat Oulujoessa.

Luparajan ylityksen salliminen mahdollistaa Oulujoen virtaaman pienentämisen rajatuksi ajaksi. Tällöin otollisissa olosuhteissa jokeen muodostuu kattava jääkansi, joka pienentää hyydetulvien muodostumisriskiä. Virtaaman tulee olla noin 200-250 m3/s, jotta jääkansi voi muodostua. Nykytilanteessa virtaamat ovat noin 550 m3/s.

Virtaaman pienentäminen nostaa vedenpintaa Oulujärvessä sekä sen yläpuolella olevissa järvissä.

Hyyde aiheuttaa tulvia ja ongelmia voimalaitoksille

Hyyde aiheuttaa tavanomaisesti tulvia etenkin Montta-Merikoski välillä, mutta myös muualla ne ovat mahdollisia. Hyyde voi vaikeuttaa veden juoksutusta voimalaitoksissa ja se voi aiheuttaa riskejä myös patoturvallisuudelle. Hyydetulvat voivat aiheuttaa vahinkoa myös joen rannoilla sijaitseville rantarakenteille ja rakennuksille.

Hyydettä eli suppoa alkaa muodostumaan, kun joen virtaama on suuri ja veden lämpötila laskee nollaan asteeseen tai sen alapuolelle. Mahdolliset lumisateet sulaan jokeen lisäävät myös hyyteen muodostumista.

Vedenpinnat poikkeuksellisen korkealla Oulujoen vesistöalueella

Syksyn sademäärät Oulujoen vesistöalueella ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Lisäksi lämpimät syyssäät ovat myös sulattaneet osan vesistöalueelle aiemmin sataneesta lumesta. Sateisen ja lämpimän syksyn seurauksena säännösteltyjen järvien vedenpinnat ovat nousseet poikkeuksellisen korkeille tasoille, vaikka juoksutukset on pidetty alapuolisten vesistöjen sallimalla korkeimmalla mahdollisella tasolla. Korkeiden vedenpintojen vuoksi poikkeuksellisen suuria juoksutuksia on jouduttu käyttämään syksyn aikana Oulujoella sekä Sotkamon ja Hyrynsalmen säännöstelyillä reiteillä.

Säännösteltyjen järvien lisäksi myös luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealla koko syksyn ajan.

Yhteyshenkilöt

Kainuun alueella:

Ympäristöasiantuntija Mika Pylvänäinen, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 876, mika.pylvanainen(at)ely-keskus.fi

Yksikön päällikkö Timo Regina, Kainuun ELY-keskus, puh. 0295 023 887, timo.regina(at)ely-keskus.fi

Oulujoen osalta:

Vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 050 3511 927, riku.eskelinen(at)ely-keskus.fi

Yksikön päällikkö Tero Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 0295 038 434, tero.vaisanen(at)ely-keskus.fi

Vesistöennusteet:

Ryhmäpäällikkö Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE), 0295 251 731, bertel.vehvilainen(at)syke.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Tienrakennustyöt jatkuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)23.4.2021 11:05:05 EEST | Tiedote

Hankkeen rakennustyöt ovat olleet talvitauolla ja koska kevät on edennyt nopeasti, niin rakennustöitä päästämään jatkamaan arvioitua aikaisemmin. Rakennustyöt aloitetaan Kitkantiellä Vienantien ja Rantatien välisellä alueella, joka suljetaan liikenteeltä 3.5.2021 alkaen. Kiinteistöille Kitkantie 19, 20, 21, 22 ja 24 säilytetään kulkuyhteys Kitkantien kautta. Sulkemisen arvioitu kesto on noin 2 kuukautta.

TULVATIEDOTE: Tulvahuiput käsillä Kiiminkijoella ja eteläosan jokialueilla viikonlopun aikana23.4.2021 09:33:55 EEST | Tiedote

Tähän mennessä tulvakevät 2021 on ollut Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöjen osalta rauhallinen. Tulvahuippu saavutettaneen- Kiiminkijoella ja sitä eteläisimmillä jokialueilla tulevan viikonlopun aikana tai ensiviikon alussa. Oulujokea eteläisimmillä alueilla virtaamat eivät nykyisestä juurikaan kasva, elleivät poikkeuksellisen suuret sateet muuta tilannetta. Tulvahuippujen virtaamat jäävät useimmilla joilla keskimääräistä pienemmiksi.

Raahen seudun joukkoliikenteen palvelutaso- ja linjastosuunnitelma on valmistunut22.4.2021 16:31:33 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen teettämä Raahen seudun joukkoliikenteen palvelutaso- ja linjastosuunnitelma 2021 on valmistunut. Työssä on määritelty kuntien välisen joukkoliikenteen palvelutaso Raahen seudulle sekä Raahen, Oulaisten ja Oulun välille. Samalla on laadittu joukkoliikenteen linjasto tulevaa sopimuskautta varten. Suunnitelman mukaan kilpailutettu liikenne käynnistyy elokuussa 2021.

Öljypäästö torjuttu Oulun Rommakonväylällä19.4.2021 09:44:28 EEST | Tiedote

Oulun edustan Rommakonväylällä havaittiin öljyä veden pinnalla 2.4.2021. Päästölähdettä on selvitelty alueen toiminnanharjoittajien, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen, Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimesta. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on torjunut öljyvahinkoa imeyttämällä öljyä ja rajoittamalla öljyn leviämistä puomitusten avulla. Osittain öljy on myös haihtunut veden pinnalta.

Virtuaalinen esittelytilaisuus Raahen alueen vesien säännöstelykäytäntöjen kehittämisestä 14.4.12.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Raahen alueelle on aikanaan rakentunut monimutkainen vesistöjärjestelmä terästehtaan vedensaannin varmistamiseksi. Laaditussa selvityksessä vesistöjärjestelmän käyttöön haetaan sellaisia ratkaisuja, että tehtaan vedenkäytön lisäksi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös vesistöjen tila, tulvasuojelu ja virkistyskäyttö. Kehittämisehdotuksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa tilaisuudessa keskiviikkona 14.4. klo 17-18.30.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme