Päijän Boats Oy

Vem kan ro utan Aerot?

Dela
Årorna i finländska roddbåtar har varit oförändrade de senaste hundra åren, men nu lyfter Päijän Boats Oy roendet till en ny nivå med hjälp av de effektiva och ergonomiska årorna Aerot. Årorna är ett resultat av ihärdig produktutveckling och de tekniskt mest avancerade årorna på marknaden i Finland. Nu är det slut med det ständiga gnisslandet från årorna och blåsorna i händerna. Årorna lanseras och demonstreras på båtmässan i Helsingfors som inleds den 10 februari 2023.
Inte åror utan Aerot.
Inte åror utan Aerot.

Päijäns nya åror Aerot gör det möjligt att ljudlöst glida fram över vattnet så att roendet blir en njutning. Päijäns VD Antti Mäkelä berättar varför Päijän gick in för att uppgradera de traditionella träårorna.

- Att uppgradera årorna var en tanke som hade grott länge. Den svagaste punkten i Päijäns båtar har varit årorna och det var den största orsaken till att vi ville utveckla dem. Dessutom är årornas livslängd numera väldigt kort, så vi ville ta fram bättre och hållbarare åror.

- De viktigaste sakerna som vi ville lösa var att göra det bekvämare att ro och att se till att man inte får blåsor i händerna eller behöver lyssna på det ständiga gnisslet från årorna, sammanfattar Mäkelä.

Inte åror utan Aerot

De nya årorna, som fått namnet Aerot som en ordlek med finskans ord för åror, ”airot”, har tagits fram i samarbete med designsinstitutet i Lahtis. Produktutvecklingsprocessen var lång och bestod av många moment, men nu är det äntligen dags för konsumenterna att få uppleva roendets glädje med de nya årorna. Årorna har tagits fram för roddare i alla storlekar och åldrar.

Årorna väger ungefär lika mycket som traditionella träåror men är mycket effektivare och bekvämare att ro med. På grund av bladets större yta känns det som att flyga fram över vattnet när man ror. Dessutom har skaftet och handtaget designats på ett mer ergonomiskt sätt och tack vare det rörliga greppet får man inga blåsor i händerna.

Åror som håller i generationer

Kvaliteten på de traditionella träårorna är i dag mycket sämre än förr och årorna tål inte tidens tand på samma sätt som tidigare. De nya Aerot-årorna tillverkas av 100 procent återvunnen behandlat aluminium, fiber och komposit, varför de håller längre och tål slitage bättre.

- Vi finslipar ännu materialet för att få bästa möjliga kvalitet. Vi jobbar även på test för koldioxidavtrycket som kommer att bli färdiga snart. Med hjälp av dem vill vi säkerställa att vi använder de bästa och mest ekologiska materialen med tanke på produkten, förklarar Mäkelä.

Päijän lämpar sig för alla vatten

Päijän har lämnat in patentansökningar för de nya årorna och några andra av sina produkter. Syftet är att skydda de nya uppfinningarna för båtarna och årorna med hjälp av patent. Päijän Boats vill få ut sina produkter till varje hörn av Finland och i framtiden även utomlands.

- För oss är det viktigt att hela tiden utveckla oss. Vi ser Päijän som en stomme som vi kan uppgradera med nya egenskaper. Vi vill tjäna stugägare, roddare, fiskare och alla andra som njuter av att spendera tid på vattnet.

- Vi inspireras av tanken att människan i alla tider har haft behov av att ta sig över vattnet. Oavsett om det handlar om en älv, en sjö eller havet – man måste kunna ta sig över eller längs med vattnet. Vi hyser respekt för det gamla men vi har stenkoll på nutidens krav. Våra produkter ska inte platsa på ett museum utan vi strävar hela tiden framåt. Det är orsaken till att vi tog fram Aerot, avrundar Mäkelä.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Inte åror utan Aerot.
Inte åror utan Aerot.
Ladda ned bild
Bladet och handtaget.
Bladet och handtaget.
Ladda ned bild
Aerot vertikal bild.
Aerot vertikal bild.
Ladda ned bild
Åror som håller i generationer.
Åror som håller i generationer.
Ladda ned bild
Aerot och Päijän.
Aerot och Päijän.
Ladda ned bild
Päijän båt.
Päijän båt.
Ladda ned bild
Roddare litar på oss.
Roddare litar på oss.
Ladda ned bild
Uppleva frihet. Och Päijän.
Uppleva frihet. Och Päijän.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Päijän Boats Oy
Koneharjunkatu 1
15850 Lahti

+358 400 727333https://paijanboats.com/

Päijän Boats Oy bildades år 2021 med grund i det anrika, nedlagda företaget Päijän Vene. Fabriken finns i Lahtis och företaget har ett tiotal anställda. Päijän Boats Oy tillverkar hållbara, pålitliga roddbåtar som inte kan sjunka. Päijäns båtmodeller motsvarar till stora delar de gamla traditionella modellerna, men varje båt kan utrustas enligt kundens önskemål. Päijän Boats Oy strävar efter att en roddbåt från Päijän ska glida fram över vattnet i varje hörn av Finland och senare även i utlandet.