Venäläismatkailijat: hallinto-oikeus arvioi valtioneuvoston periaatepäätöstä

Jaa
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on ottanut päätöksessään kantaa valtioneuvoston periaatepäätöksestä 30.9.2022 ilmeneviin linjauksiin, jotka koskevat Venäjän federaation kansalaisten maahantulon rajoittamista. Hallinto-oikeus ratkaisi erään Venäjältä olevan yksityishenkilön valituksen Kainuun rajavartioston päätöksestä, jolla hänen maahanpääsynsä oli näitä linjauksia soveltaen 2.10.2022 evätty.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Venäjän federaation kansalaisten maahantulo voidaan estää Schengenin rajasäännöstön nojalla, koska Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat arvioineet tämän muodostavan vaaran niiden sisäiselle turvallisuudelle ja turismiliikenteen jatkuminen Suomeen ja Suomen kautta muualle Schengen-alueelle vaarantaisi Suomen kansainväliset suhteet. Valittajan maahanpääsyn epäämiseen Schengenin rajasäännöstön nojalla ei kuitenkaan ollut hallinto-oikeuden mukaan laillisia perusteita, koska tämä olisi edellyttänyt tapauskohtaista harkintaa eikä yksilöllisesti juuri valittajaan voitu arvioida liittyvän turvallisuusriskiä.

Hallinto-oikeus tästä huolimatta hylkäsi valituksen ja piti rajavartioston päätöstä lainmukaisena. Hallinto-oikeus otti huomioon sen, että Schengenin rajasäännöstö voi olla sivuutettavissa silloin, kun EU:n jäsenvaltiolla on tähän poikkeuksellinen tarve yleisen järjestyksen ylläpitämistä ja sisäisen turvallisuuden suojaamista koskevien velvollisuuksiensa hoitamiseksi.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Venäjän helmikuussa 2022 käynnistämä laajamittainen hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja Venäjän 21.9.2022 julistama liikekannallepano olivat johtaneet Euroopan turvallisuustilanteen muuttumiseen. Suomeen kohdistui erityinen odotus Venäjän vastaisen ulkorajan tarkasta valvonnasta. Hallinto-oikeus katsoi kansojen rauhanomaisen rinnakkaiselon vakavasti vaarantuneen niin, että Suomen valtion oli oikeutettua sivuuttaa Schengenin rajasäännöstön soveltaminen siltä osin kuin sen nojalla tehtävät Venäjän kansalaisten maahanpääsyn epäämistä koskevat päätökset olisi tehtävä tapauskohtaisin perustein.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:    hallinto-oikeuden esittelijä Enni Brunni p. 029 5642810

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on Oulussa sijaitseva alueellinen hallinto-oikeus, jonka tuomiopiiriin kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat. Hallinto-oikeus käsittelee ja ratkaisee eri viranomaisten päätöksistä tehtyjä valituksia ja hallintoriita-asioita. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on lisäksi keskitetty muutoksenhaut niistä tukiasioista, jotka koskevat porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä eräitä kolttalain nojalla ratkaistavia asioita. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme