SPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Verenluovuttajat auttavat Suomea varautumaan onnettomuuksiin

Jaa
Tällä hetkellä vain 3,5 % suomalaisista luovuttaa verta. Verenluovuttajat ovat kriittisen tärkeä osa varautumista onnettomuuksiin, sillä heidän ansiostaan Veripalvelu saa toimitettua sairaaloille verivalmisteita.

– Sairaalassa verivalmisteita tarvitaan jatkuvasti onnettomuuden uhreille, synnyttäjille, syöpäpotilaille kuin keskosvauvoillekin, kertoo Veripalvelun lääketieteellinen johtaja Jarkko Ihalainen.

Onnettomuustilanteissa potilas voi tarvita verivalmisteita jopa kymmeniä litroja. Yhdelläkin äkillisellä onnettomuudella voi siis olla merkittävä vaikutus sairaalan verivarastoihin. Esimerkiksi vakavassa moottoripyöräonnettomuudessa ollut Ann-Marie Niemelä sai massiivisen verenvuodon hoitoon suuren määrän erilaisia verivalmisteita.

– En olisi mitenkään selvinnyt onnettomuudesta hengissä ilman verenluovuttajien apua. Olen heille elämäni suuruisessa velassa! Niemelä kertoo.

Jopa 120 tarvitaan auttamaan yhtä

Luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan, ja potilaalle annetaan juuri sitä veren osaa, mitä hän tarvitsee. Yhteen trombosyyttivalmisteeseen tarvitaan neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verta, joten pelkästään Ann-Marie Niemelälle annettujen trombosyyttien luovuttajina on ollut 96 henkilöä. Punasoluvalmisteet mukaan laskien Niemelää auttamaan tarvittiin yli 120 vapaaehtoista. 

Saatu apu teki onnettomuudesta selvinneeseen naiseen niin suuren vaikutuksen, että hän halusi töihin hoitoalalle, ja työskentelee nyt leikkaussalihoitajana. Niemelä on ollut aktiivinen verenluovuttaja, joka kertoo näin myös maksavansa takaisin ”verivelkaa” ja tekevänsä oman osansa sen eteen, että verta riittäisi tarvitseville.

– Kannustan ehdottomasti muitakin luovuttamaan, jos vain mahdollista. Näin voi antaa arvokkaimman mahdollisen lahjan, Ann-Marie Niemelä toteaa. 

Luovuttajia tarvitaan lisää: Varautuminen vain 3,5 %:n harteilla

Veripalvelun toiminta on yhteiskunnallisesti kriittisen tärkeää 24/7-varautumista, johon lähes jokainen 18–70-vuotias suomalainen voi vaikuttaa omalla panoksellaan. Joka arkipäivä tarvitaan noin 800 verenluovuttajan apua. Tällä hetkellä kuitenkin vain 3,5 % suomalaisista luovuttaa verta.

Veripalvelu valmistaa luovutetusta verestä Suomen sairaaloiden tarvitsemat verivalmisteet sekä tekee sairaaloiden tarvitsemia veren, elinten ja kantasolujen siirtoon liittyviä laboratoriotutkimuksia. Veripalvelu on alallaan ainoa toimija, joten sen merkitys sairaaloille – ja viime kädessä suomalaisille potilaille – on todella suuri.

 Lue lisää:

11.2. vietetään EU:n laajuista hätänumero- eli 112-päivää, jonka teema on tänä vuonna Varautuminen on pieniä arjen tekoja.  

Ann-Marie Niemelän tarina Veripalvelun verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme