SPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Verenluovutus on kädenojennus potilaille

Jaa
Verta käydään luovuttamassa, koska se on konkreettinen tapa auttaa potilaita. Verenluovutus tuo myös luovuttajille itselleen iloa. Vuonna 2022 verta luovutti Suomessa yli 115 000 henkilöä.

”Luovutan verta, koska siitä saa hyvän mielen ja voin omalla toiminnallani vaikuttaa myönteisesti”, verenluovuttaja Miikka Kujanpää sanoo.

”Pelkkä ajatus siitä, että voin auttaa sairaalassa olevaa potilasta näin pienellä teolla on todella palkitseva. Se tuo iloa elämään.”

Kujanpää on yksi niistä 115 528 suomalaisesta, jotka ilmoittautuivat verenluovutukseen vuonna 2022. Verenluovutukseen voi tulla ensimmäistä kertaa 18–59-vuotiaana. Säännöllisesti luovuttava voi jatkaa siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta.

Sekä aiempia että uusia luovuttajia tarvitaan

Uusia verenluovuttajia kävi verenluovutuksessa vuonna 2022 kaikkiaan 18 800 eli 16 % kaikista kävijöistä. Kokoverta luovutettiin 181 406 kertaa, mikä oli noin 2 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Pandemian vaikutukset eli etätyö ja ihmisten vähentynyt liikkuminen näkyi myös verenluovuttajien vähenemisenä varsinkin Veripalvelun toimipisteissä kaupunkien keskustoissa. Tilanne on kuitenkin alkanut hiljalleen korjaantua aktiivisen markkinoinnin ja aukioloaikojen muutosten tukemana. 

Verenluovuttajat auttavat potilaita

Vuosittain verta tarvitsee Suomessa noin 40 000 potilasta. Verenluovuttajat tuovat konkreettista apua sairaaloiden potilaille, sillä Veripalvelu tuottaa luovutetusta verestä  turvalliset verivalmisteet ja jakelee ne kaikkiin Suomen sairaaloihin.

Veripalvelu on alansa ainoa toimija Suomessa, joten se tuottaa yhdessä verenluovuttajien kanssa huoltovarmuutta koko yhteiskunnalle.

”Veripalvelu tutkii luovutetun veren turvallisuuden ja tarjoaa sairaaloille verensiirtohoitoihin ja elinsiirtoihin tarvittavat kliiniset laboratoriotutkimukset 24/7-periaatteella”, viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen Veripalvelusta kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai tiedottaja Tuuli Vuoreen (puh: +358 29 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme