Verkkosovellus lasten ja nuorten liikkumistottumusten tarkasteluun

UKK-instituutin tuottama sovellus auttaa vastaajaa arvioimaan liikkumistaan ja antaa palautetta siitä, miten tottumukset vastaavat 7–17-vuotiaiden liikkumissuositusta. Verkkokysely tarjoaa yhteenvedon viikon aikana kertyneestä liikkumisesta ja unesta diagrammeineen sekä tukee omien tottumusten muutostarpeen pohtimista. Linkkien kautta vastaaja voi myös lukea lisätietoa kouluikäisten liikkumisesta ja saa vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseen.
– Verkkosovellus on tarkoitettu 10–17-vuotialle lapsille ja nuorille. Siinä on omat etenemispolkunsa alakoulussa, yläkoulussa ja toisella asteella opiskeleville sekä niille, jotka eivät opiskele, kertoo sovelluksen kehittämistiimissä ollut UKK-instituutin vanhempi tutkija Pauliina Husu.
– Sovellus on rakennettu opettajien sekä liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisten työkaluksi. Verkkokyselyyn vastataan anonyymisti, ja se on saavutettava ja mobiililaitteille optimoitu, Husu jatkaa.
Verkkosovelluksen ideointiin ja kehittämiseen osallistui monipuolinen ryhmä ammattilaisia: liikunnan ja terveystiedon opettajia, luokanopettaja, erityisopettaja, koulu-PT, liikunnan ja terveyden edistämisen ammattilaisia järjestöistä sekä elintapaohjauksen ammattilainen hyvinvointialueelta.
– Tietoa koottiin myös neljästä luokasta eri-ikäisiltä oppilailta ja opiskelijoilta. Sovellusta testasi yli 70 ammattilaista ja oppilasta. Saamamme testauspalaute oli rohkaisevaa, kiittelee hankekoordinaattori Teea Mäkinen.
Päiväkirja, suunnitelmapohja ja tuntisuunnitelma täydentävät verkkosovellusta
Sovelluksen täyttämisen avuksi on laadittu päiväkirja liikkumisen ja unen seurantaan sekä suunnitelmapohja liikkumis- ja unitottumusten muuttamisen tueksi.
– Kummankin lomakkeen voi täyttää sähköisesti tai paperille tulostaen. Niitä voi käyttää opetuksessa ja liikuntaneuvonnassa myös erikseen ilman verkkokyselyä, Mäkinen opastaa.
UKK-instituutti on julkaissut lasten ja nuorten liikkumissuosituksen sekä liikkumisen merkitysten ja vaikutusten käsittelemiseksi myös uudet tuntisuunnitelmat ja esitysmateriaalit sekä yläkouluun että toiselle asteelle.
Kaikki suositusmateriaalit ovat vapaasti saatavilla seuraavilla sivustoilla: ukkinstituutti.fi, smartmoves.fi ja tervekoululainen.fi. Sovellus on tuotettu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä hankerahoituksilla ja sen teknisestä toteutuksesta vastasi Muuks Creative.
Tutustu lasten ja nuorten liikkumiskyselyyn: ukkinstituutti.fi/liikkumiskysely
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teea Mäkinen
hankekoordinaattori, liikunnan ja terveystiedon opettaja
Smart Moves -hanke, UKK-instituutti
teea.makinen(a)ukkinstituutti.fi
p. 050 352 9900
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
UKK-instituutti
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.
Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Terapeuttinen harjoittelu vähensi päänsärkypäiviä – nousujohteinen harjoitusohjelma nyt kaikkien saatavilla10.5.2023 10:13:37 EEST | Tiedote
UKK-instituutin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun tutkimuksessa päänsäryn konservatiivisena hoitona käytetyt niskan ja hartianseudun harjoitusohjelmat on julkaistu UKK-instituutin verkkosivuilla. Harjoitusohjelmia voi käyttää verkkosivuilta ja katsoa videoina maksutta.
Työntekijöiden heikkenevä fyysinen kunto haastaa työurat ja talouden17.3.2023 00:05:00 EET | Tiedote
Varusmiesten kestävyyskunto on heikentynyt 1970-luvun lopulta alkaen ja heikentyminen jatkuu edelleen. Väestötutkimuksia hyödyntäen laskimme ennustemallin suomalaisten työikäisten miesten fyysiselle kunnolle vuonna 2040. Mallin mukaan 43 prosenttia 50-vuotiaista ja 66 prosenttia 60-vuotiaista omaa heikon kunnon, vastaavasti ani harva yli 50-vuotias omaa hyvän kestävyyskunnon.
Liikkuva kansalainen säästää rahaa – katso laskurilla, kuinka paljon28.11.2022 06:40:42 EET | Tiedote
UKK-instituutin julkaisemalla laskurilla on mahdollista selvittää, kuinka paljon liikkumattomuus ja paikallaanolo aiheuttavat kustannuksia koko Suomessa, hyvinvointialueella tai yksittäisessä kunnassa. Laskurilla voi lisäksi tarkastella hyvinvointialueelle muodostuvia sairausryhmittäisiä kustannuksia ja kustannusten muutoksia, kun suositusta vähemmän liikkuvien ja liikaa paikallaan olevien osuudet muuttuvat.
Suositus urheiluun palaamisesta hengitystieinfektion jälkeen16.11.2022 08:00:29 EET | Tiedote
Asiantuntijatyöryhmä on koostanut suosituksen paluusta urheiluun hengitystieinfektion jälkeen. Uusi, laajennettu suositus korvaa aiemman suosituksen paluusta urheiluun koronavirusinfektion jälkeen.
Liikuntaraportti 2022: Korona-aikana työikäisten aikuisten liikkuminen vähentyi 400 askelta päivässä11.10.2022 00:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten liikemittarilla mitattu liikkuminen vähenee koko kouluiän, tasoittuu työiässä ja vähenee edelleen eläkeiässä, selviää UKK-instituutin laatimasta raportista. Vähäinen liikkuminen ja heikentyvä kunto haastavat työurien pidentymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme