UKK-instituutti

Verkkosovellus lasten ja nuorten liikkumistottumusten tarkasteluun

Jaa
Liikkumisen verkkokysely ohjaa lapsia ja nuoria tarkastelemaan liikkumistottumuksiaan ja tarjoaa tukea mahdollisiin muutostarpeisiin.
Kuva UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen
Kuva UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen

UKK-instituutin tuottama sovellus auttaa vastaajaa arvioimaan liikkumistaan ja antaa palautetta siitä, miten tottumukset vastaavat 7–17-vuotiaiden liikkumissuositusta. Verkkokysely tarjoaa yhteenvedon viikon aikana kertyneestä liikkumisesta ja unesta diagrammeineen sekä tukee omien tottumusten muutostarpeen pohtimista. Linkkien kautta vastaaja voi myös lukea lisätietoa kouluikäisten liikkumisesta ja saa vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseen.  

– Verkkosovellus on tarkoitettu 10–17-vuotialle lapsille ja nuorille. Siinä on omat etenemispolkunsa alakoulussa, yläkoulussa ja toisella asteella opiskeleville sekä niille, jotka eivät opiskele, kertoo sovelluksen kehittämistiimissä ollut UKK-instituutin vanhempi tutkija Pauliina Husu

– Sovellus on rakennettu opettajien sekä liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisten työkaluksi. Verkkokyselyyn vastataan anonyymisti, ja se on saavutettava ja mobiililaitteille optimoitu, Husu jatkaa. 

Verkkosovelluksen ideointiin ja kehittämiseen osallistui monipuolinen ryhmä ammattilaisia: liikunnan ja terveystiedon opettajia, luokanopettaja, erityisopettaja, koulu-PT, liikunnan ja terveyden edistämisen ammattilaisia järjestöistä sekä elintapaohjauksen ammattilainen hyvinvointialueelta.  

–  Tietoa koottiin myös neljästä luokasta eri-ikäisiltä oppilailta ja opiskelijoilta. Sovellusta testasi yli 70 ammattilaista ja oppilasta. Saamamme testauspalaute oli rohkaisevaa, kiittelee hankekoordinaattori Teea Mäkinen

Päiväkirja, suunnitelmapohja ja tuntisuunnitelma täydentävät verkkosovellusta 

Sovelluksen täyttämisen avuksi on laadittu päiväkirja liikkumisen ja unen seurantaan sekä suunnitelmapohja liikkumis- ja unitottumusten muuttamisen tueksi.  

– Kummankin lomakkeen voi täyttää sähköisesti tai paperille tulostaen. Niitä voi käyttää opetuksessa ja liikuntaneuvonnassa myös erikseen ilman verkkokyselyä, Mäkinen opastaa.  

UKK-instituutti on julkaissut lasten ja nuorten liikkumissuosituksen sekä liikkumisen merkitysten ja vaikutusten käsittelemiseksi myös uudet tuntisuunnitelmat ja esitysmateriaalit sekä yläkouluun että toiselle asteelle. 

Kaikki suositusmateriaalit ovat vapaasti saatavilla seuraavilla sivustoilla: ukkinstituutti.fi, smartmoves.fi ja tervekoululainen.fi. Sovellus on tuotettu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämillä hankerahoituksilla ja sen teknisestä toteutuksesta vastasi Muuks Creative. 

 

Tutustu lasten ja nuorten liikkumiskyselyyn: ukkinstituutti.fi/liikkumiskysely 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teea Mäkinen
hankekoordinaattori, liikunnan ja terveystiedon opettaja
Smart Moves -hanke, UKK-instituutti
teea.makinen(a)ukkinstituutti.fi
p. 050 352 9900

Kuvat

Kuva UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen
Kuva UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen
Lataa
UKK-instituutin verkkosovelluksen tunnuskuva
UKK-instituutin verkkosovelluksen tunnuskuva
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

UKK-instituutti
UKK-instituutti
Kaupinpuistonkatu 1
33500 TAMPERE

03 282 9111https://ukkinstituutti.fi

UKK-instituutti

UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.

Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti

Liikkuva kansalainen säästää rahaa – katso laskurilla, kuinka paljon28.11.2022 06:40:42 EET | Tiedote

UKK-instituutin julkaisemalla laskurilla on mahdollista selvittää, kuinka paljon liikkumattomuus ja paikallaanolo aiheuttavat kustannuksia koko Suomessa, hyvinvointialueella tai yksittäisessä kunnassa. Laskurilla voi lisäksi tarkastella hyvinvointialueelle muodostuvia sairausryhmittäisiä kustannuksia ja kustannusten muutoksia, kun suositusta vähemmän liikkuvien ja liikaa paikallaan olevien osuudet muuttuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme