Kuuloliitto ry

Verkkovideoiden tekstityksen puute estää ajantasaisen tiedonsaannin

Jaa

Kuuloliitto korostaa kansainvälisenä saavutettavuuspäivänä, että digitaalisten palvelujen on oltava saavutettavia kaikille käyttäjäryhmille. Verkossa olevat videot tulisi tekstittää mahdollisimman nopeasti niiden julkaisun jälkeen.

Digitaalisuus on korostunut korona-pandemian aikana ja suurin osa palveluista ja asioinnista on siirtynyt verkon välityksellä toteutettavaksiDigitaalisiin palveluihin kuuluvat myös erilaiset videot ja tallenteet, joita tarjotaan muun muassa netti-tv:n ja tilausohjelmapalvelujen välityksellä tai suorana lähetettävänä striiminä. 

Kuuloliitto haluaa korostaa kansainvälisenä saavutettavuuspäivänä 20.5. kaikkien oikeutta yhdenvertaiseen tiedonsaantiin ja kansalaisten sanavapautta. 

Yli kolmen vuoden ajan voimassa olleen digipalvelulain yksi päätavoite on ollut vahvistaa kaikkien kansalaisten sananvapautta ja rakentaa siltoja saavutettavia digipalveluja edistämällä. Lain tavoitteena on varmistaa kaikkien kansalaisten mahdollisuus saada heille kuuluvaa tietoa, korostaa Kuuloliiton saavutettavuuden asiantuntija Sami Virtanen 

Kuuloliitto on seurannut tarkkaan viime aikoina julkisuudessa käytyä keskustelua ylimääräisestä vaivasta, jota digipalvelujen saavutettavuuden toteuttamisen on koettu aiheuttaneen (esim. HS 23.4.). Yhtenä haastavana asiana julkisuudessa on nostettu esiin verkkovideoiden tekstitys 

Vaikuttaa siltä, että digipalvelulain velvoitteet ovat tulleet osalle lain soveltamisalaan kuuluvista yllätyksenä ja niihin ei ole osattu varautua, arvioi Kuuloliiton kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen.  

Kuuloliitto haluaa saavutettavuuspäivänä muistuttaa, että digipalvelulain perimmäinen tarkoitus on ollut taata verkkomateriaalin saavutettavuus heti julkaisun yhteydessäKuuloliiton tiedossa on tapauksia, joissa verkkovideoita on otettu pois verkosta 14 vuorokauden sisällä julkaisusta, jotta verkkovideoita ei tarvitsisi tekstittää. Kuuloliitto on keskustellut ilmiöstä digipalvelulain saavutettavuusvelvoitteiden toteutumista valvovan viranomaisen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa, ja he ovat korostaneet, ettei tämä ole ollut lain tarkoitus. Jos video tai tallenne otetaan pois verkosta 14 vuorokauden sisällä, voi kyseessä olla syrjintä vammaisuuden perusteella.  

Kuuloliitto näkee erittäin positiivisena asiana sen, että tulevien kuntavaalien ehdokkaat pitävät kunnan verkkosivustojen saavutettavuuden kehittämistä keskeisimpänä toimenpiteenä kuulovammaisten yhdenvertaisuuden edistämisessä.  

–Tämä on juuri oikeanlaista asennetta tulevilta kuntapäättäjiltä. He ovat valmiita edistämään kaikkien kuntalaisten, kuten kuulovammaisten, mahdollisuutta saada selvää kunnan verkkosivustojen sisällöistä, korostavat Virtanen ja Lavikainen.  

Kansainvälisen saavutettavuuspäivän kunniaksi Kuuloliitto haastaa digipalvelulain soveltamisalaan kuuluvia ja muitakin verkkosisältöjä tuottavia tahoja tekstittämään videosisällöt ja tallenteet. Näin varmistetaan se, että verkkosisältö tavoittaa kaiken potentiaalisen yleisön.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen, anniina.lavikainen@kuuloliitto.fi, 0503034841
Saavutettavuuden asiantuntija Sami Virtanen, sami.virtanen@kuuloliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Kuuloliitto ry
Kuuloliitto ry
Ilkantie 4
00400 Helsinki

http://www.kuuloliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuuloliitto ry

Helppo kuulla -viikko haastaa kehittämään kuunteluympäristöjä15.5.2022 00:01:00 EEST | Tiedote

Kuunteluympäristöjen toimimattomuus estää tällä hetkellä kuulovammaisia henkilöitä osallistumasta täysipainoisesti yhteiskunnan eri toimintoihin. Laeista ja asetuksista huolimatta kuulovammaisille soveltuvat äänensiirtojärjestelmät ovat edelleen liian harvinaisia. Kuuloliiton Helppo kuulla -teemaviikko (16.5–20.5.) korostaa esteettömän kuunteluympäristön tärkeyttä kuulovammaisille. Osana teemaviikkoa Kuuloliitto käynnistää Herkällä korvalla -palkinnon haun.

Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia3.3.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Kuuloliitto haluaa Kansainvälisenä Kuulopäivänä 3.3. korostaa oikea-aikaisen kuulon kuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa. Kuulonalenema on ikääntyneillä yleistä ja hoitamattomana sen on osoitettu olevan yksi muistisairauksien riskitekijöistä. Ikääntyneiden oikea-aikaisellakuulonkuntoutuksella on toimintakyvyn tukemisen ohella iso merkitys myös kansantaloudellisesti. Muistisairauksien hinnaksi on arvioitu Suomessa useita miljardeja.

Tekstitysbarometri: Kotimaisten tv-ohjelmien tekstityksessä parantamisen varaa27.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Kyselytutkimuksella selvitettiin, kuinka katsojat kokevat kotimaisten tv-ohjelmien ja suoratoistopalvelujen tekstityksen. Selvisi, että tekstityksen laadussa on yhä parantamisen varaa. Monia kotimaisia tv-ohjelmia ei tekstitetä lainkaan, Ylen ohjelmatarjontaa lukuun ottamatta. Tämä rajaa erityisesti kuulovammaisen katsojan valinnanvapautta. Parhaimmillaan kotimainen tv-tekstitys palvelee monia eri käyttäjäryhmiä.

Ikäkuulo – huonosti tunnistettu riskitekijä muistisairauksille21.9.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Muistiviikon yhteydessä Kuuloliitto haluaa korostaa kuulonkuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa ja ylläpitämisessä. Hoitamaton kuulovamma haittaa vuorovaikutustilanteita, mikä voi edesauttaa muistiongelmien syntyä. Ikäihmisten kuulonkuntoutuksen tarpeeseen on kiinnittänyt huomiota myös kansanedustaja ja Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).

Maskien käyttö vaikeuttaa kuulovammaisten työelämää ja opiskelua16.9.2021 05:00:00 EEST | Tiedote

Maskisuosituksesta luovuttaneen koko maassa, kun riittävä rokotekattavuus on saavutettu. Kuuloliitto pitää tätä hallituksen linjausta erittäin tärkeänä kuulovammaisille. Liiton keväällä tekemästä kyselystä kävi ilmi, että kasvomaskien käyttö tekee kommunikaatiotilanteista vaikeita. Haastavia tilanteita kohtaavat erityisesti asiakastyötä tekevät kuulovammaiset. Pahimmillaan maskien tuomat ongelmat lisäävät työkyvyttömyyttä ja syrjäytymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme