Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Verksamheten Kulturstigen startar i höst för grundskoleelever i Helsingfors

Dela

Verksamheten Kulturstigen, som inleddes i höst, stärker konst- och kulturfostrans ställning i grundskolorna i Helsingfors. Med hjälp av det säkerställs att eleverna under varje klassnivå i grundutbildningen har möjlighet till att mångsidigt bekanta sig med olika kulturinnehåll och -evenemang.

Från och med i höst öppnar Kulturstigen en möjlighet för alla grundskoleelever att bekanta sig med kulturinnehåll på varje klassnivå.
Från och med i höst öppnar Kulturstigen en möjlighet för alla grundskoleelever att bekanta sig med kulturinnehåll på varje klassnivå.

Det långsiktiga målet för Kulturstigen som hör till skolans grundläggande undervisning är att öka jämlikheten och varaktigheten av skolans kulturfostran. Kulturfostran stöder barnens och de ungas uppväxt till modiga, kreativa, kritiska och uttrycksfulla elever.  

Från och med i höst har Kulturstigen tagits med i grundskolornas verksamhet i Helsingfors stad. I Kulturstigen har för varje klassnivå skapats ett eget förslag på kulturinnehållet för klassnivån. Skolorna kan valfritt bearbeta besöksobjekten och genomföra fler än ett kulturbesök per klassnivå om de så vill. Önskan är att eleverna i skolorna kan delta i planeringen och valet av besöksobjekt. Besöken som ingår i kulturfostran är inte bundna till specifika läroämnen. Kostnaderna för kulturbesöken betalas ur skolans egen budget. 

Experter och planerare från den grundläggande undervisningen, utvecklingstjänsterna och kommunikationen har deltagit i planeringen av verksamheten Kulturstigen. Ett långvarigt samarbete med konst- och kulturaktörer i Helsingfors utgör grunden för planeringen.  

Evenemang, konst, böcker, fester, teater och kanske cirkus  

Innehåll som redan nu är en del av skolornas verksamhet finns på Kulturstigen. Dessutom har man skapat nya förslag på kommande permanent innehåll för stigen.  

Ett biblioteksbesök som planerats enligt åldersgrupper hör till Kulturstigen på första, tredje och sjunde klass.  

Andraklassisterna gör en konstutflykt som gemensamt arrangeras av Festspelen, Kiasma, Helsingfors stadsorkester och Musikhuset.  

På fjärde klass lär man sig feststämning genom att dansa på Borgmästarens självständighetsfest.  

Femteklassisterna deltar i Helsinki Design Week eller Helsingforsbiennalen, som arrangeras vartannat år.  

På sjätte klass bekantar man sig med scenkonst så som teater, dans eller cirkus.  

Åttondeklassisterna gör en utflykt till ett valfritt museum och på nionde klass deltar man i en musik- eller filmfestival, en filmuppvisning för skolelever eller i en konsert. 

”I skolorna har man tagit bra emot Kulturstigen. Det är väldigt fint att barn och unga trots den rådande situationen får delta i stadens konst- och kulturutbud. Konsten är en väldigt stor resurs för att lära sig empati och tänkande. Det är viktigt att konstupplevelse och kulturdeltagande under exceptionella tider specifikt främjas. Just nu är man i skolorna väldigt tacksamma över de digitala innehåll som erbjudits av konst- och kulturaktörerna. Jag önskar Kulturstigen ett långt liv och tusentals barn som vandrar längs stigen”, säger Katri Aikio, kulturproducent i Helsingfors stad.  

Mer information om Kulturstigen finns på Kultus.fi. 

Skolornas kontaktperson:  
Pedagogisk expert – färdighets- och konstämnen, designfostran
Panu Hatanpää
040 630 2955, panu.hatanpaa@hel.fi 
Helsingfors stad, fostran och utbildning
Utvecklingstjänster – stöd för utveckling av sektorn

Kontaktperson för kultur- och konstaktörer:  
Kulturproducent, kulturfostran
Katri Aikio 
040 486 6968, katri.aikio@hel.fi   
Helsingfors stad, kultur och fritid
Främjande av kultur, Annegården 

Nyckelord

Kontakter

Kulturproducent, kulturfostran
Katri Aikio
040 486 6968, katri.aikio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
Främjande av kultur, Annegården

Projektplanerare
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

Från och med i höst öppnar Kulturstigen en möjlighet för alla grundskoleelever att bekanta sig med kulturinnehåll på varje klassnivå.
Från och med i höst öppnar Kulturstigen en möjlighet för alla grundskoleelever att bekanta sig med kulturinnehåll på varje klassnivå.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusia koronaepidemian hillitsemiseen tähtääviä rajoituksia ja suosituksia voimaan Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa 23.11.2020 alkaen 20.11.2020 16:41:00 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi 19.11.2020 uusista suosituksista ja rajoituksista koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Kirjastot, kulttuurikeskukset, museot, nuorisotalot ja liikuntapaikat pysyvät auki. Yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu enintään 20 henkilöön ja aikuisten joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta perutaan ajalla 23.11.-13.12.2020.

Ennakkotiedote: kulttuuri- ja kirjastojaoston ylimääräinen kokous 24.11.202020.11.2020 12:21:54 EETTiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu päätöksentekoon ylimääräiseen kokoukseen ti 24.11.2020. Kokouksen esityslista on julkaistu. Kokouksessa päätetään 3 miljoonan euron erityisavustuksen kohdentamisesta taide- ja kulttuurialan yhteisöille koronapandemiasta palautumiseen vuosille 2020–2021 sekä kehittämistavustuksista vuodelle 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum