Vesa-Matti Loiri ravintola Eliten taiteilijapöytään ja klassikkolistalle

Taiteilijoiden olohuoneena yli 90 vuoden ajan toiminut töölöläinen Elite on ainutlaatuinen kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Yksi ravintolan tunnelmasta ja vieraanvaraisuudesta jo 60-luvulta saakka ammentaneista vakiovieraista oli tunnetusti hyvää ruokaa ja juomaa rakastanut viihdetaitelija Vesa-Matti Loiri.
”Vesku oli tästä kunniasta otettu. Hän jopa suunnitteli kaikenlaista muistolaatan lanseerauksen ympärille. Elite oli niitä harvoja julkisia paikkoja, joissa hän viimeisinä vuosinaan kävi. Hän arvosti hyvää ruokaa sekä pitkiä illanviettoja ja Elitellä on roolinsa siinäkin. Siiri Angerkoski nimittäin vei hänet ensimmäistä kertaa Eliteen illalliselle 60-luvun lopulla, jolloin Vesku oli vielä nuori näyttelijänalku. Tuo ilta venyi Siirin piikkiin pitkäksi ja sen aikana tutustuttiin sittemmin Angerkoski-nimen saaneen drinkkiin, josta on myös monta legendaa”, kertoo Vesa-Matti Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo.
Elitessä Vesa-Matti Loiri oli tuttu ja pidetty asiakas
Eliten tarina alkaa vuoden 1932 Töölöstä. Vuonna 1938 ravintola muutti nykyiselle paikalleen Eteläiselle Hesperiankadulle valmistuneeseen Reitzin taloon, jonka katutasoon ravintolalle suunniteltiin varta vasten oma huoneisto. Siitä lähtien Elite on kasvanut yhdessä asiakkaittensa kanssa legendaksi. Trendeistä riippumatta ravintola on aina tukeutunut klassikkoruokiin ja rauhallisen nostalgiseen tunnelmaansa.
”Taide ja kulttuuri ovat aina olleet Elitessä läsnä niin henkisesti kuin fyysisestikin, eikä vähiten sen vuoksi, että viereisestä Lallukan taiteilijakodista oli aikoinaankin helppo siirtyä Eliten hohtavien pöytäliinojen äärelle maailmaa luomaan ja parantamaan. Ravintola-asiakkaana Vesku ei poikennut muista vieraistamme, sillä kulttuuriväki ja korttelinaapurit ovat meillä aina sulassa sovussa. Periaatteemme onkin tarjota viihtyisä estradi, jonka asiakkaamme täyttävät”, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä ja lisää:
”Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään.”
Loirille läskisoosia pääruoaksi!
Perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka ja sittemmin eräänlaisen eliittiherkun asemaan noussut läskisoosi on harvinainen, mutta sitäkin halutumpi ravintolaruoka. Suurelle ikäpolvelle läskisoosi edustaa usein sitä merkittävintä, jopa karjalanpaistia ikonisempaa perinneruokaa, jonka löytämiseksi hyvän ruoan arvostajat ovat valmiita näkemään vaivaa.
”Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat”, taustoittaa Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen.
Jälkiruoaksi toisinaan suttuinen Angerkoski
Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski. Kyseessä on näyttelijälegenda Siiri Angerkosken Loirille opettama reilu konjakki, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.
”Tätä loistavaa illan käynnistäjää, ja myös sammuttajaa, kutsuimme vuoden 2004 Ystävän laulut -rundilla tuttavallisesti Siiri Angerkoskeksi. Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla”, kertoo Vesa-Matti Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale ja neuvoo rohkeasti pyytämään Eliten henkilökuntaa opastamaan oikeaoppinen tapa Angerkosken nauttimiseen.
Loiri Menu
- Alkuruoka Maininkeja on toast skagen käsinkuorituista katkaravuista ja siianmädistä. Toast skagen oli Loirin valinta alkuruoaksi myös Vain elämää -ohjelman illallisella vuonna 2014.
- Pääruoka Loirin perinteikäs läskisoosi on pitkään haudutettua sianlihakastiketta ja tuppiperunat. Myös läskisoosi oli Loirin valinta Vain elämää -ohjelman ruokalistalle vuonna 2014.
- Jälkiruoka Lapin kesä on lakkaparfait ja kuusenkerkkä financier.
- Kahvi avec Angerkoski
Loiri Menu 50 €
Loirin perinteikäs läskisoosi Eliten klassikot -listalla 22 €
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samuel Sorainen, PR- ja viestintätoimisto Wolfcom Oy
+358 40 057 9653, samuel.sorainen@wolfcom.fi
Eija Perälä, ravintolapäällikkö, Elite
+358 503 665 509, eija.perala@royalravintolat.com
Kuvat









Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Suomalaisen Ainoa Wineryn laatuviinit joulupöytään ja pukinkonttiin24.11.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Hollolaisen Ainoa Wineryn viineissä maistuu marjat, metsä ja ripaus talven mausteisuutta. Viinit valmistetaan suomalaisista villimarjoista ja hedelmistä perinteisellä viinimetodilla. Tuloksena on kansainvälisesti palkittuja laatuviinejä, jotka ilahduttavat niin joulupöydässä kuin pukinkontissa.
Ainoa Winery sai kasvurahoituksen ja huippuosaajia hallitukseen14.11.2025 11:12:38 EET | Tiedote
Suomalaisiin villimarjoihin ja hedelmiin erikoistunut viinitalo on saanut merkittävän kasvurahoituksen. Sen avulla Ainoa Winery kehittää toimintaansa, kasvattaa raaka-aineiden ostoja sekä tuotanto- ja varastokapasiteettiaan ja lisää henkilöstöä Hollolassa. Investointi tukee myös viinitalon panostuksia markkinointiin ja jakeluun kotimaassa ja kansainvälisesti. Ainoa Wineryn tavoitteena on viinituotannon ja myynnin kymmenkertaistaminen.
Suomalainen menestystarina esillä CBS Newsin valtakunnallisissa uutisissa Yhdysvalloissa13.11.2025 08:33:00 EET | Tiedote
Suomalainen yksityislentoyhtiö Aerocom Aviation nousi kansainväliseksi uutisaiheeksi, kun yhtiön palvelua ja sen toista perustajaa Joonas Nurmea esitellään parhaillaan CBS Newsin aamuohjelmissa ja valtakunnallisissa TV-uutisissa. Keskiviikkona alkanut näkyvyys eri puolilla Yhdysvaltoja tavoittaa kymmeniä miljoonia katsojia ja nostaa esiin suomalaisen yrittäjätarinan sekä sen tarjoaman räätälöidyn matkustuspalvelun.
NH Collection Helsinki Grand Hansa avaa loisteliaan Ballroomin ovet joulunviettäjille4.11.2025 11:51:26 EET | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotelli pukeutuu jouluun ja avaa loisteliaan juhlasalin ovet vieraille. Tavallisesti vain tapahtumien ja yksityisvieraiden käytössä olevaan Ballroomiin katetaan gaalaillallinen, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea hotellin historiallinen suuri juhlasali kaikessa loistossaan. Lisäksi Hansa Café Bar & Brasserie kutsuu herkuttelemaan kolmen ruokalajin joululounaalle sekä nauttimaan jouluaaton herkkuja notkuva menu.
Kummituksia ja karmivia paikkoja – vinkit hurjaan Halloweeniin Virossa29.10.2025 10:54:29 EET | Tiedote
Viron muinaiset linnat, keskiaikaisten kaupunkien hämärät kujat ja historialliset kartanot ovat täynnä tarinoita. Suusta suuhun sukupolvien ajan kiertäneet tarinat kuiskivat synkistä salaisuuksista, rauhattomista sieluista ja selittämättömistä sattumuksista. Keräsimme vinkit paikoista, jotka saavat kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme