Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vesien pinnalla on nyt paljon siitepölyä

Jaa

Sinilevähavainnot vielä vähäisiä Kaakkois-Suomen vesillä, sen sijaan siitepölyä on havaittu sekä järvi- että merialueilla.

Saimaan Ukonniemen rantaan on kertynyt männyn siitepölyä. Kuva Rikka Lihavainen.
Saimaan Ukonniemen rantaan on kertynyt männyn siitepölyä. Kuva Rikka Lihavainen.

Itäisellä Suomenlahdella Huovarin havaintopisteellä on havaittu vesinäytteenoton yhteydessä vähäisiä määriä sinilevähippuja vesikerroksiin sekoittuneena. Kyse lienee Aphanizomenon-suvun levästä, jota ajoittain esiintyy itäisellä Suomenlahdella myös viileän veden aikaan, aikaisin keväällä ja alkukesällä. Kyseisen sinilevälajin tuottamia hermomyrkkyjä ei ole toistaiseksi havaittu Itämeren alueella.

Kaakkois-Suomen järvialueista Lappeenrannan Haapajärvellä on havaittu sinilevää vähän veteen sekoittuneena. Muuten Kaakkois-Suomen alueelta ei sinilevästä ole toistaiseksi tullut havaintoja.

Männyn siitepölylauttoja on sen sijaan havaittu sekä järvi- että merialueilla. TARKKA-satelliitti kuvista voi myös siitepölylauttoja havaita ainakin merialueilla. Saimaan Ukonniemen rannassa siitepölyä on ollut paksuina lauttoina, mutta tuuli on hajottanut rantaan kertyneet lautat.

Vesien lämpötilat ovat järvialueilla 18 asteen tuntumassa, merialueilla muutaman asteen viileämpää.

Saimaalla ja Päijänteellä vedet nousevat vielä heinäkuulle asti

Jokien ja järvien vedenpinnat jatkavat pääosin laskuaan koko maassa. Ukkoskuurojen runsaat paikalliset sateet saattavat nostaa pienten uomien vedenpintoja, mutta muuten vedenpintojen ennustetaan pysyvän laskusuunnassa.

Saimaa ja Päijänne nousevat yhä ja ovat korkeimmillaan heinäkuussa. Kymijoen vesistössä useimpien järvien vedenpinnat ovat laskusuunnassa. Alueen suurin järvi Päijänne kuitenkin jatkanee nousuaan ainakin kesäkuun loppuun, mahdollisesti heinäkuulle saakka. Päijänteen vedenpinta on runsaat 10 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen virtaama ovat suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Mäntyharjun reitillä Vuohijärvi on noin 10 cm keskimääräistä ylempänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Kuvat

Saimaan Ukonniemen rantaan on kertynyt männyn siitepölyä. Kuva Rikka Lihavainen.
Saimaan Ukonniemen rantaan on kertynyt männyn siitepölyä. Kuva Rikka Lihavainen.
Lataa
Saimaan Ukonniemen rantaan oli kertynyt männyn siitepölyä paksuksi lautaksi. Kuva Riikka LIhavainen.
Saimaan Ukonniemen rantaan oli kertynyt männyn siitepölyä paksuksi lautaksi. Kuva Riikka LIhavainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle maantiellä 375 (Sippolantie) Kirkkolammen Lietteen sillan kohdalla 29.6.2022 alkaen23.6.2022 13:29:40 EEST | Tiedote

Maantien 375 parantaminen alkoi Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalla Sippolassa Kouvolassa. Hankkeessa puretaan vanha kivisilta ja uusitaan vesistösilta teräsrummulla. Rumputyötä varten kohteessa joudutaan tekemään pontitus- ja paalutustöitä. Mt 375 (Sippolantie) katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalta 29.6.2022 klo 8.00. Ajoneuvoliikenteen kiertotiet ohjataan kuvaliitteen mukaisesti yleistä maantieverkkoa pitkin. Reitti Hirvelä - Haapala – Kannusjärvi – Ruotila – Sippola on opastettu maastossa koko matkan. Jalankulku- ja pyöräilyliikenne ohjataan suoraan työmaan vierestä. Tie avataan liikenteelle viimeistään 23.9.2022. Tien aukaisusta ajoneuvoliikenteelle tiedotetaan erikseen.

Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla välillä Keltti-Tanttari tiesuunnitelma käyntiin9.6.2022 08:21:21 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 6 välillä Keltti-Tanttari. Suunnittelua tehdään tiiviissä yhteistyössä Kouvolan kaupungin kanssa, joka laatii samanaikaisesti katusuunnitelmia ja asemakaavoja hankkeeseen liittyen. Tie- ja katusuunnittelun ensimmäinen yleisötilaisuus järjestetään 16.6.2022 klo 17.30 Kouvolatalolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme