ELY-keskukset

Vesienhoidon toimenpideohjelmien valtakunnallinen tietopalvelu eTPO on avattu

Jaa
ELY-keskukset ovat julkaisseet uuden valtakunnallisen tietopalvelun, johon on kerätty sähköiseen muotoon kaikki Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmat (lukuun ottamatta Ahvenanmaata). Sivustolla pääsee selaamaan vaivattomasti vesienhoidon toimenpideohjelmia ja tarkastelemaan vesistöjä ja vesienhoidon toimenpiteitä kartalla.
Vesienhoidon toimenpideohjelmien tietopalvelu eTPO.
Vesienhoidon toimenpideohjelmien tietopalvelu eTPO.

Vesienhoitoa suunnitellaan ja toteutetaan Suomessa seitsemällä vesienhoitoalueella sekä Ahvenanmaalla. Vesienhoitosuunnittelu koostuu sekä vesienhoitosuunnitelmista että niitä täydentävistä toimenpideohjelmista, jotka yhdessä edistävät vesiensuojelua. Toimenpideohjelmassa kuvataan pinta- ja pohjavesien tilan parantamiseksi ja säilyttämiseksi tarvittavat toimenpiteet. Toimenpiteiden tavoitteena on vähentää pintavesien rehevöitymistä ja parantaa rakennettujen vesien ekologista tilaa. Pohjavesien osalta toimenpiteet parantavat pohjavesialueiden määrällistä ja kemiallista tilaa. ELY-keskukset vastaavat vesienhoidon suunnittelusta ja toimenpideohjelmien kokoamisesta alueellaan yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Vesienhoidon suunnittelu ja toteutus etenee kuuden vuoden jaksoissa ja tällä hetkellä on käynnissä kolmas suunnittelukausi vuosille 2022–2027.

Nyt julkaistussa tietopalvelussa pääsee tarkastelemaan kaikkia Manner-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmia. Tietopalvelussa voi kartan avulla tarkastella vesistöjen perustietoja, kuten ekologista tilaa, sekä vesistöille suunniteltuja toimenpiteitä ja toimenpidetarvetta. Tietopalvelussa pääsee tarkastelemaan vesienhoidon toimenpiteitä sektoreittain (maatalous, yhdyskunnat jne.) ja suunnittelualueittain. Lisäksi osa toimenpiteistä on kohdistettu yksittäiseen vesimuodostumaan tai vesimuodostumaryhmään, joita pystyt tarkastelemaan etpo-sivustolla.

Käy tutustumassa uuteen sivustoon osoitteessa www.etpo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sivustosta antavat:

Vesistöjen kunnostusryhmän ryhmäpäällikkö Vincent Westberg, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, vincent.westberg@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 932

Suunnittelija Suvi Hämäläinen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, suvi.hamalainen@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 037

Ympäristöasiantuntija Katja Vainionpää, Kainuun ELY-keskus, katja.vainionpaa@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 240

Kuvat

Vesienhoidon toimenpideohjelmien tietopalvelu eTPO.
Vesienhoidon toimenpideohjelmien tietopalvelu eTPO.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kevään kelirikosta arvioidaan vaikeaa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)20.3.2023 10:27:21 EET | Tiedote

Kelirikolla tarkoitetaan tien pinnan tai tierakenteen pehmenemisen aiheuttamaa kulkukelpoisuuden merkittävää vaikeutumista tai estymistä. Tien pinta tai rakenne voi pehmentyä keväällä roudan sulamisen yhteydessä tai rakenteiden vettyessä märkänä myöhäissyksynä tai lämpimänä alkutalvena. Rakenne voi pehmentyä ja kantavuus heikentyä joko tien pinnalta tai myös syvemmältä. Sorateillä voi siten esiintyä erityyppistä kelirikkoa, kuten pinta- ja runkokelirikkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme